İran’dan S. Arabistan’a cenaze diplomasisi

Güncelleme Tarihi:

İran’dan S. Arabistan’a cenaze diplomasisi
Oluşturulma Tarihi: Ekim 26, 2011 00:00

Suudi krallarının sırdaşı diye bilinen Veliaht Prens ve Savunma Bakanı Emir Sultan bin Abdülaziz, dün Riyad’da son yolculuğuna uğurlandı. Naaşı kahverengi bir örtüyle sarılmış prensin cenaze törenine S.Arabistan ile gerginlik yaşayan İran da Dışişleri Bakanı’nı yolladı.

Haberin Devamı

SUUDİ Arabistan’ın veliaht prensi ve savunma bakanı Emir Sultan bin Abdülaziz’in (80)cenaze töreni dün Riyad’da gerçekleştirildi. İmam Türki bin Abdullah Camii’nde kılınan cenaze namazında Afganistan Devlet Başkanı Hamid Karzai, Mısır’da geçici hükümeti yöneten Hüseyin Tantavi, Sudan Devlet Başkanı Ömer el-Beşir gibi isimler hazır bulundu. Suudi Arabistan’la diplomatik sıkıntıları bulunan İran ise, Dışişleri Bakanı Ali Ekber Salihi’yi cenazeye gönderdi. İran, ABD tarafından, Washington’daki Suudi Büyükelçisi’ne suikast planı yapmakla suçlanmıştı.
Veliaht Prens’in cenazesinde Türkiye’yi Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç temsil etti.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’sa, bugün Suudi Arabistan’a gelerek Kral Abdullah’a taziye ziyaretinde bulunacak. Benzer bir ziyareti, ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden da bu hafta içerisinde gerçekleştirecek. Emir Sultan bin Abdülaziz’in New York’ta ölmesinin ardından Suudi Krallığı’nda yeni veliaht prensin kim olacağı henüz açıklanmadı.

Haberin Devamı

Yeni Veliaht kim olacak

Ancak Kraliyet ailesini yakından tanıyan hemen herkes, 1933 doğumlu Prens Naif’in bu sıfatı kazanacak isim olduğunda birleşiyor. Ailenin muhafazakâr üyelerinden biri olarak bilinen Prens Naif (75), 1975 yılından bu yana ülkenin İçişleri Bakanı olarak görev yapıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!