İran, Avrupa'dan umudu kesti

Güncelleme Tarihi:

İran, Avrupadan umudu kesti
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2006 17:30

İran Ulusal Güvenlik Konseyi (UYGK) Genel Sekreteri Ali Laricani, “Avrupa'nın, İran'ın nükleer sorununu çözme kapasitesine sahip olmadığını, çözüm için başka bir yöntem bulunması gerektiğini” söyledi.

İran Ulusal Güvenlik Konseyi (UYGK) Genel Sekreteri Ali Laricani, “Rusya'nın da BM Güvenlik Konseyi'nin diğer daimi üyeleri ve Almanya ile hemfikir olduğunu, İran'ın nükleer dosyasının Güvenlik Konseyi'ne gönderilmesine olumlu baktığını” anımsattı.

AB ülkelerinin de İran'ın konseye gönderilmesinden yana olduklarına işaret eden Laricani, “Konseyin daimi üyeleriyle AB ülkelerinin kararları birbirine çok yakın. Bu durumun bize verdiği mesaj; Avrupa'nın artık İran sorununu çözme kapasitesine sahip olmadığıdır. Biz bunun tam tersini düşünüyorduk ama kendileri başka yönde karar almayı tercih ettiler. Bu nedenle İran'ın nükleer sorununun çözümü için başka bir barışçı yöntem bulunmalı” dedi.

“İran'ın nükleer dosyasının BM Güvenlik Konseyi'ne gönderilmesinin kimseye yarar sağlamayacağı” görüşünü dile getiren Laricani, “Meclisinin daha önce aldığı karara göre İran dosyasının Güvenlik Konseyi'ne gönderilmesi durumunda, gönüllü olarak askıya alınan diğer nükleer faaliyetlere de başlanacağı ve Nükleer Silahların Yayılmasının Önlenmesi Antlaşması (NPT) ek protokolünün uygulanmasının da durdurulacağı” uyarısını yaptı.

Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi ve Almanya'nın yayımladığı bildiriyi, “uluslararası kurumlara hakaret” olarak nitelendiren Laricani, “Birkaç ülkenin Güvenlik Konseyi ve Uluslararası Atom Enerjisi Kurumu yönetim kuruluna talimat verdiğini, uluslararası kurumları kendi politikalarına alet ettiklerini” öne sürdü.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!