İran’a Balyoz’u önleyen kadın

Güncelleme Tarihi:

İran’a Balyoz’u önleyen kadın
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 27, 2012 00:00

Washington Post Magazine, ulusal güvenlikle ilgili konuların Beyaz Saray içinden medyaya sızdırılmasının eleştirildiği ve WikiLeaks’in “Bay Sızıntı” lakaplı kurucusu Julian Assange ile ilgili krizin sürdüğü bir dönemde, 47 yaşındaki eski ABD Ulusal Güvenlik Konseyi uzmanı ve ABD Donanması danışmanı Gwenyth Todd’un müthiş hikayesine geniş yer ayırdı.

  • Bush Yönetimi içindeki Dick Cheney gibi şahinler, 2007 baharında İran ile savaş çıkarmak için Koramiral Cosgriff’i görevlendirdi. Yeni Beşinci Filo komutanının sanki darbe yapılıyormuşçasına ABD Dışişleri’nden dahi gizleyerek Körfez’e yedi tane savaş gemisi göndermesi, planın son anda sızmasıyla engellendi.
  • Bir dönem Pentagon’un Türkiye ofisinde çalışan, Türkçe bilen, hatta bir Türk işadamıyla aşk yaşayan Gwenyth Todd’un bu sızıntının arkasındaki isim olduğu ortaya çıktı. O dönem Beşinci Filo’nun siyasi başdanışmanı olan ve şimdi Avustralya’ya “kaçan” Todd, sızıntının ardından başına gelenleri anlattı.
Haberin Devamı

ABD Yönetimi içinde İran ile savaş yanlısı “şahin” kanadın komplosu sonucu resmi görevlerinden uzaklaştırıldığını, artık Avustralya’da yaşadığını söyleyen Todd’un anlattıklarını çok sayıda yetkiliye doğrulatan dergide özetle şu iddialar yer aldı:

HERKESTEN GİZLİ PLAN: ABD Donanması’nın Bahreyn’de konuşlu Beşinci Filo’suna 2007’de yeni bir komutan atandı. Koramiral Kevin Cosgriff, seleflerinin aksine İran ile olası bir çatışmayı önlemeye çalışmak yerine, sanki savaş çıkarmak istiyor gibiydi. Hürmüz Boğazı’ndan Körfez’in içlerine, İran ile Irak’ın paylaşamadığı Şatt-ül Arap’a doğru gizlice ikisi uçak gemisi olmak üzere 7 savaş gemisinden oluşan bir filo göndermeyi planlıyordu. Emrindekileri bu plandan kimseye, hatta ABD Dışişleri’ne ve Suudi Arabistan gibi bölgedeki müttefiklere dahi bahsetmemeleri konusunda uyardı.

Haberin Devamı

BARIŞA SABOTAJ MI: Bir yıl önce İsrail ile ABD’nin İran’ın nükleer tesislerini vuracağı konuşulmaya başlamıştı. Koramiral’in gizli planı uygulamaya konarsa, Amerikalı ve İranlı yetkililer arasında yakında yapılacak kritik önemdeki diplomatik toplantı iptal edilecek, bu sabotaj belki de barışçı çözüm umutlarını tüketecekti. Dahası, egemenlik durumu tartışmalı sularda ABD gemilerine İran’ın düzenleyeceği bir saldırı, Amerikalı şahinlere 1964’te Vietnam’da olduğu gibi saldırı mazareti verecekti.

TIME’A DA O SIZDIRMIŞ: Beşinci Filo’da iki yıldır siyasi başdanışman olan Todd, bazı isimlerce bir darbeye benzetilen bu gizli planın büyük bir savaş çıkaracağı endişesiyle Cosgriff’in emrini umursamadan Dışişleri’nin İran masasından bir dostunu aradı. Yetkililer hemen devreye girdi ve Cosgriff azarlandı. Hatta Cosgriff’i hep destekleyen Merkez Kuvvetler Komutanı Amiral William Fallon bile ona “İlgili yerlere haber vermeden bu tür kararlar alma” dedi.

KOMUTAN BİLETİ KESTİ: Daha önce de Donanma içindeki “güvercin” komutanlar, tehlikeli bir planı Todd üzerinden TIME’a sızdırıp bir başka savaş riskini önlemişti. Fakat son olayla Cosgriff, Todd’un biletini kesme kararı vermişti. Kadın danışmanını, 13 Aralık 2007’de terörizmle suçlanan Bahreynli Şiilerin içindeki bir muhbirle görüşmek üzere görevlendirdi. Todd tehlikeli görevi tamamlayıp karargaha döndüğünde kovulduğunu anladı. Gerekçe, Todd’un “kimseye bildirmeden yabancılarla görüşmesi” idi.

Haberin Devamı

BİR GRUP PEŞİNİ BIRAKMADI: Avustralya’ya yerleşmek zorunda kalan, ama burada bile FBI tarafından peşi bırakılmayan Todd, kocası aleyhine dava açılmasıyla bir şok daha yaşadı. Bahreyn’deki bir Amerikalı yetkiliye göre “güçlü insanlar içinden bir grubu kendine düşman etmenin” bedeliydi bunlar.

İsrail’i korumak için Irak’a da saldırdılar

AMERİKALI Ortadoğu uzmanı Profesör Juan Cole, Todd’un açıklamalarını blogunda dün yorumladı. Büyükelçi olan eşi Joe Wilson, Bush Yönetimi’nin Irak’taki kitle imha silahları konusunda yalan söylediğini ortaya çıkarınca kimliği kamuoyuna sızdırılan CIA ajanı Valerie Plame’in yanısıra kendisinin de benzer bir nedenle karalama kampanyasına maruz kaldığını belirten Cole şöyle yazdı: “Todd’un başına gelenler ABD’deki Neocon’ların tipik iş görme tarzı. Paul Wolfowitz, Douglas Feith, Richard Perle, Scooter Libby ve Pentagon ile Cheney’nin ofisindeki diğer İsrail partizanları geçmişte böyle kirli oyunlar oynadı. Irak savaşı da İsrail’i korumak için bunlar tarafından çıkarıldı. Şimdi Bahreyn’deki Şii protestocuların İran tarafından kullanılan Amerikan karşıtı teröristler olduğu yalanını da onlar söylüyor. Todd’un öyküsü doğruysa İran ile savaşı önleyen bu kadına ülkesi teşekkür etmeli. Mitt Romney başkan seçilirse, İran ile savaş isteyen bu çevreler yeniden iktidara gelecek.”

Haberin Devamı

Türk işadamı yatında mücevhere boğmuş

Washington Post Magazine’e göre Gwenyth Todd’un başından subaylarla yaptığı iki evlilik geçti. Ancak evlenmeden yaşadığı ilişkiler daha ilginç. 1995’te tanıştığı Afrika uzmanı Robert Cabelly’den ise 5 yıl sonra hamile kaldı. Eşinden boşanıp Todd ile evlenceği sözünü tutmayan bu uzman, Afrika’daki diktatörlüklerle ABD arasında aracı rolü oynuyordu. Bunlar arasında gizlice iş yaptığı Sudan lideri Ömer el Beşir de vardı. Evlenmese de, evlilik dışı bir kızları olduğu için Todd’a maddi desteğini sürdüren Cabelly, kadının iktidar çevrelerinde düşmanlar kazanmasının ardından Sudan’a yönelik yaptırımları deldiği için yargılanmaya başladı, ancak hazirandaki son duruşma ertelendi. Todd’un, Cabelly’nin yardımıyla kurduğu danışmanlık şirketinin ilk müşterisi ise 2008’de intihar eden demir-çelikçi işadamı Nuri Çolakoğlu olmuş. Cabelly’den habersiz Çolakoğlu ile ilişki yaşamaya başladığını söyleyen Todd, Türk işadamının kendisini “mücevhere boğduğunu ve Akdeniz’de yatıyla gezdirdiğini” söyledi.

Haberin Devamı

Parlak, uzun boylu, seksi

Gwenyth Todd’un sülalesinde diplomatlar, bankacılar, casuslar ve akademisyenler var. Hayatının ilk 17 yılı, diplomat babasının görevi nedeniyle ABD’nin Malta, Türkiye, Batı Afrika, İngiltere ve İspanya’daki elçiliklerinde geçti. Memleketi Washington olan Todd, California Üniversitesi’nde Ortadoğu araştırmaları eğitimi aldıktan sonra 1990’da Georgetown Üniversitesi’nde Arapça ve uluslararası ilişkiler yüksek lisansı yaptı. Washington Post’un, “parlak, girişken, uzun boylu ve seksi” diye tanımladığı kadın üniversitede mankenlik yaptı. Fransızca, İspanyolca, Türkçe ve Arapça konuşabilen Todd Beyaz Saray’da yaptığı stajın ardından 27 yaşında ABD Savunma Bakanlığı’nda görev aldı. Latin Amerika’da aldığı görevlerin ardından 1994’te Türkiye, İspanya ve Kıbrıs’taki Pentagon temsilciliklerinde çalışmış. 1997’de Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi’ne giren Todd, devlet görevlerini bırakıp bir süre danışmanlık yaptıktan sonra 2005’te iki yıl sürecek Beşinci Filo başdanışmanlığına girmiş.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!