Irak'taki Kürt gruplar laiklik konusunda kararlı

Güncelleme Tarihi:

Iraktaki Kürt gruplar laiklik konusunda kararlı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 25, 2005 19:53

Irak’ın kuzeyindeki Kürt grupların, ülkenin İslami temellere dayalı bir teokratik rejim altında yönetilmesine karşı duruşları, Türkiye tarafından memnuniyetle karşılanıyor.

Haberin Devamı

Kuzey Irak’taki Kürt grupların, son dönemde özellikle Kerkük ve bağımsızlık konularında yaptıkları çıkışlar, Türkiye’de büyük tepki toplamıştı. Ancak Irak’taki genel seçimlerde en fazla oyu alan Şiiler’e karşı Kürdistan Demokratik Partisi (KDP) ve Kürdistan Yurtseverler Birliği’nin (KYB) ortaya koyduğu ortak tutum, Türkiye ile paralellik göstermesi açısından önem taşıyor. İki parti de, Irak anayasasının İslami temelleri esas almasını ve dolayısıyla Irak’ın bir din devleti olmasını istemiyor.

KYB lideri Celal Talabani, Türk yetkilileriyle yaptığı son görüşmede de bu düşüncesini yineledi. Talabani, Irak’ta şu an için "tam" bir laiklik olmasının beklenmeyeceğini ancak laik yapının oluşturulması için, anayasada "Egemenliğin dayanaklarından ’biri’ İslam’dır" ibaresinin yer alması için çaba gösterecekleri mesajını verdi. Talabani, "biri" ifadesinin getireceği anlam değişikliğinin öneminin büyük olduğunu da ifade etti.

Haberin Devamı

Irak cumhurbaşkanlığının en kuvvetli adayı olan Talabani’nin, görevi kabul etmesi için en önemli koşul olarak ortaya koyduğu bu yaklaşımın yanında, Irak’ın federal bir sisteme sahip olması isteği de belirleyici bir şart olacak. Ancak bu noktada Türkiye, Irak’ın bölünmesi olasılığı karşısında rahatsızlığını en çok dile getiren ülke olmasına karşın, İran ve Suudi Arabistan’ın da seyirci kalmayacağını düşünüyor.

MUSUL’A KONSOLOSLUK, HÜKÜMETİN BELİRLENMESİNDEN SONRA

Öte yandan, Türkiye’nin Bağdat Büyükelçiliği önünde uzayan kuyrukların, güvenlik riskleri yaratması nedeniyle Ankara, Musul’da başkonsolosluk açma girişimlerine de hız verdi. Bunun zamanlamasının ise Irak’ın yeni hükümetinin kurulmasının hemen ardından olması bekleniyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!