Irak'ta Saddam'ın kadrosu, Şiilerin ölümünden sorumlu tutuluyor

Güncelleme Tarihi:

Irakta Saddamın kadrosu, Şiilerin ölümünden sorumlu tutuluyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 18, 2007 23:06

Irak'ta, Saddam Hüseyin rejiminde görevli 102 kişinin, Körfez Savaşı sonrasında çıkan ayaklanmanın bastırılmasında, onbinlerce Şii'nin öldürülmesiyle ilgili olarak yargılanacağı bildirildi.

Iraklı savcı Cafer El Musavi, Duceyl ve Enfal davalarından sonra açılacak olan 3. davada, aralarında asılarak idam edilen devrik lider Saddam Hüseyin ile 2005 yılında kalp krizi geçirerek ölen eski Başbakan Muhammed Hamza El Zubeydi'nin de bulunduğu 102 kişinin savcılık tarafından suçlandığını söyledi.

El Musavi, Saddam Hüseyin ve El Zubeydi hakkındaki suçlamaların, bu kişilerin ölmesi nedeniyle mahkeme başladığı zaman düşeceğini belirtti.

Savcı Musavi, suçlananlar arasında ayrıca Saddam Hüseyin'in üvey kardeşi Vatban İbrahim ile yardımcısı Abid Hmud ve eski Başbakan Birinci Yardımcısı Tarık Aziz'in de bulunduğunu anlattı.

İzzet İbrahim El Duri gibi kaçakların gıyaplarında yargılanacakları davada, Duceyl davasından müebbet hapis cezasına çarptırılan eski Devlet Başkan Yardımcısı Taha Yasin Ramazan, Enfal davasından yargılanan "Kimyasal Ali" lakaplı eski Savunma Bakanı Ali Hasan El Mecid de sanık sandalyesine oturacak.

El Musavi, yeni davada yargılanacaklar arasında üst düzey görevlilerin yanı sıra yüzbaşı veya daha alt düzey rütbeye sahip subay ve polislerin de yer alacağını söyledi.

Savcı El Musavi, ayaklanma davasının her bir vilayete dair 14 ayrı dosya olarak ele alınacağını, yetkililerin sorumlu oldukları bölgelere göre yargılanacaklarını belirtti. El Musavi, Duceyl davasındakine benzer suçlamanın yapılacağı davanın ilk duruşmasının, bu yıl gerçekleşeceğini belirtti, ancak kesin bir tarih vermedi.

1991 yılındaki Körfez Savaşı'nın ardından, güneyde Şiiler ve kuzeyde Kürtler, 18 vilayetin 14'ünde kontrolü ele geçiren bir ayaklanma başlatmışlardı. Saddam Hüseyin'in, saldırılarına karşı kuzeyde Kürtler için 36. paralelin kuzeyinde güvenli bölge yaratılırken, Irak askerleri güneydeki Şii ayaklanmayı bastırmıştı. Bu olay sırasında da onbinlerce kişinin öldüğü belirtiliyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!