Irak'ın petrol başkentine bombalı saldırı

Güncelleme Tarihi:

Irakın petrol başkentine bombalı saldırı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 08, 2011 12:26

Irak’ın güneyinde, Basra’da bulunan Rumaila petrol yataklarına dün gece düzenlenen bombalı saldırı sonucu petrol üretiminin geçici olarak durdurulduğu ancak ihracatın zarar görmediği bildirildi.

Haberin Devamı

Reuters haber ajansına konuyla ilgili açıklama yapan Irak Petrol Bakanı Abdülkerim Luaibi,  boru hatlarındaki onarım çalışmalarının sürdüğünü belirtti. Ancak Luaibi, BP ve Çinli CNPC şirketlerinin yürüttüğü petrol çıkarma çalışmalarının ne zaman başlayacağını söylemedi.

 

Luaibi, “Yaşanan iki patlama sonucu Rumaila’dan Zubeyr’de bulunan depolara ham petrol taşıyan boru hatları zarar gördü. Yangınları söndürmeyi başardık. Ekiplerimiz de tamir çalışmalarına başladı” dedi.

 

Irak’ın petrol ihracatının büyük bir kısmını yürüten Basra, ülkedeki diğer şehirlere göre bu tarz saldırılara daha nadir sahne oluyor.

 

Haberin Devamı

BP: ÜRETİMİ ZORUNLU OLARAK DURDURDUK

BP’nin açıklamasında, patlama sonrasında Irak hükümetinin denetimindeki South Oil Co. (SOC) şirketinin talebi üzerine Rumaila petrol yataklarındaki üretimin zorunlu olarak durdurulduğu ifade edildi.

 

BP Sözcüsü, “Rumaila’daki üretimin bir kısmını durdurmamız istendi. South Oil Company’den öğrendiğimiz kadarıyla yatakların dışındaki ihracat hatlarında bir hasar yaşanmış” dedi.

 

SOC yetkilileri ise Rumaila’nın kuzeyindeki yataklarda üretimin olağan şekilde devam ettiğini belirtti.

 

"BU BİR TERÖR SALDIRISI"

Basra Petrol Polisi’nden kaynaklar ise yangınların, bugün sabah saatlerinde söndürüldüğünü ve ilk belirlemelere göre bombaların boruların altına yerleştirildiğini belirtti.

 

Adının açıklanmasını istemeyen kaynak, “Bu bir terör saldırısı. Boru hatlarını patlatmak için bombalar kullanıldığını tespit ettik” dedi.

 

Geçtiğimiz Haziran ayında, Zubeyr petrol havzası yakınlarında bir depoya düzenlenen bombalı saldırı dev bir yangına neden olmuş ancak ölen ya da yaralanan olmamıştı.

 

Haberin Devamı

Irak petrol endüstrisinin merkezi olan Rumaila’da yaklaşık 17 milyar varillik petrol barındırdığı tahmin ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!