Irak Türkmenleri: Tarihi bir hata

Güncelleme Tarihi:

Irak Türkmenleri: Tarihi bir hata
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2012 00:00

Bayram namazını Kerkük’te kılmak için Irak’a gitmeye hazırlanan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye Irak’tan vize çıkmadı.

Haberin Devamı

Irak merkezi hükümetinin, Ramazan Bayramı'nda Kerkük'ü ziyaret etmek isteyen MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye vize vermemesine Irak Türkmen Cephesi'nden (ITC) tepki geldi. ITC Erbil Temsilcisi Aydın Maruf, Irak Başbakanı Nuri el-Maliki'nin tutumunun tarihi bir hata olduğunu belirterek, "Türkmenlerin bayram sevincini hüzne çevirdi" dedi.

Maliki hükümetinin "vize engeli" konusunda AA'ya değerlendirmelerde bulunan Maruf, Bahçeli'nin ziyaret haberine başlangıçta çok sevindiklerini ve haberin Musul'dan Kerkük'e kadar tüm Türkmen bölgelerinde heyecanla karşılandığını ancak ziyaretin engellenmesinin kendilerini çok üzdüğünü anlattı.
Aydın Maruf şöyle konuştu:

"Sayın Bahçeli soydaşlarını ziyaret etmeye geliyordu, barış için geliyordu. Ne olursa olsun izin verilmesi gerekiyordu. Ziyaretin engellenmesi bayramımıza da etki etti. Musul'dan Kerkük'ten Erbil'den Türkmen kardeşlerimiz telefon açıyor. Hepsi çok üzgün ve çok tepkili. Bunun bu hale getirilmemesi gerekiyordu diyorlar. Halkın üzerinde olumsuz etki yaptı.

Dışişleri Bakanı Sayın Ahmet Davutoğlu'nun ziyaretinden sonra da Maliki hükümeti ziyarete tepki göstererek hata yapmıştı. Bu ikinci hatası ve tarihi bir hata. Bu hatanın etkisi uzun yıllar devam edecek ve kolay kolay silinmeyecektir. Türkmenlerin bayram sevincini hüzne çevirdi."

Maruf, MHP Genel Başkanı Bahçeli'ye vize verilmemesine "güvenliğinin sağlanamayacağı"nın gerekçe gösterilmesinin inandırıcı olmadığının altını çizerek, "Bahçeli Musul'u, Telafer'i ya da Bağdat'ı ziyaret etmek isteseydi hiçbir problem yaşanmazdı ve izin verilirdi" diye konuştu.

Maruf, şöyle devam etti:

"Irak hükümeti çeşitli bahaneler ileri sürüyor ancak bunların hiçbiri gerçekçi değil. Ben iddia ediyorum ki, Türkiye ile ilişkiler çok iyi bir düzeyde olsaydı ve güvenlik konusunda bir problem olmasaydı dahi Başbakan Maliki, Milliyetçi Hareket Partisi'ne özellikle Devlet Bahçeli'nin Kerkük'ü ziyaret etmesine izin vermezdi.

Irak'ın kurulmasından bu yana Saddam dönemi dahil Türkmenlere yapılan bütün zulümler MHP'nin de savunduğu Turan düşüncesi gösterilerek yapılmıştır. Bugün de Maliki etnik, mezhepsel ve tarihi ayrımcılık anlayışıyla Kerkük'e yaklaşıyor. Bunun için Sayın Bahçeli'nin ziyaretini engellemiştir."

BAHÇELİ'YE VİZE ÇIKMADI

Haberin Devamı

Bayram namazını Kerkük’te kılmak için Irak’a gitmeye hazırlanan MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli’ye Irak’tan vize çıkmadı.

Haberin Devamı

MHP kaynakları, Irak Büyükelçiliği yetkililerinin vize vermeme gerekçesini, “Türkiye-Irak arasında son zamanlarda yaşanan ilişkiler” olarak gösterdiler. Bahçeli, yaklaşık 2 aydır, Kerkük’e giderek oradaki Türkmenlerle buluşmak ve sorunlarını dillendirmek için kapsamlı bir program hazırlıyordu. 18-21 Ağustos tarihleri arasında yapılması planlanan ziyaret için MHP yetkilileri, Büyükelçiliğin istediği fotoğraf makinelerinin seri numaralarından, detaylı vize başvuru formuna kadar bütün belgeleri uzun uğraşılar sonrasında tamamlamıştı.

Bakanlık nota verecek

Dışişleri Bakanlığı da Bahçeli ve beraberindeki 50 kişilik heyete gerekli izin ve vizelerin verilmesi için Irak hükümeti nezdinde girişimde bulunmuştu. Irak ziyaretine 3 gün kala büyükelçilikten partinin hiç beklemediği bir karar çıktı. Irak Büyükelçiliği, “Türkiye-Irak arasında son zamanlarda yaşanan ilişkileri” gerekçe göstererek Bahçeli ve beraberindeki heyete vize vermedi. Karara Dışişleri de tepki gösterdi. Bakanlık, Irak hükümetine nota vermeye hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Devlet olmanın adabı

Bahçeli, Irak ziyaretinin vize engeline takılması üzerine yaptığı yazılı açıklamada şu ifadeleri kullandı: “Görülmektedir ki Irak yönetimi Türkmen kardeşlerimizle bir araya gelmemizi yapacağımız tarihi ziyareti olgunlukla karşılayamamış ve devlet olmanın adabıyla kaldıramamıştır. Bu gelişmeler Barzani zihniyetinin, değişik biçim, yön ve tonlarıyla da olsa Maliki iktidarına sirayet ettiğini kanıtlamıştır. Soydaşlarımızla arzuladığımız kavuşmanın boş bahanelerle önüne geçilmesi Irak yönetiminin kalibresini ve kalitesini açıkça gözler önüne sermiştir.”

Davutoğlu ile gerildi

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ay başında Erbil’e yaptığı ziyaretin ardından Kerkük’e geçmişti. Bağdat yönetimi, kendilerine haber verilmeden yapılan bu ziyarete, Türkiye’nin Bağdat Büyükelçiliği’ne bir nota vererek tepki göstermiş, Ankara da aynı yöntemle Irak’a karşılık vermişti. Irak Başbakanı Nuri Maliki’nin danışmanı da, “Türkiye çok açık biçimde Irak’ın işlerine karışıyor, T.C. Büyükelçiliği kapatılmalı, Davutoğlu’nu tutuklama hakkımız var” açıklamasında bulunmuştu.

Haberin Devamı

PKK’dan CHP’ye yeni ödev ve görev

BAHÇELİ, kendisine “İktidar yanaşmalığı yapılarak iktidar olunmaz” eleştirisini yönelten CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na, “Sicilini akla” diye cevap verdi. Bahçeli, grup toplantısında kendisini sert bir dille eleştiren Kılıçdaroğlu’na yazılı bir açıklama ile şöyle yanıt verdi: “Anamuhalefet Partisi Genel Başkanı’nın, partimize çamur atacağına kirlenen sicilini aklamaya çalışması daha makul olacaktır. Hüseyin Aygün’ün serbest kaldıktan sonra dile getirdiği sorunlu ifadeler, CHP’ye bundan böyle nasıl bir düşüncenin hâkim olacağını kanıtlaması bakımından son derece ilgi çekmiştir. PKK, CHP’ye yeni görev ve ödev vermiştir. MHP, PKK yancısı ve yardakçısı olmaktansa, terörle mücadelede iktidarın alacağı milli kararlara destek vermeye ne pahasına olursa olsun devam edecektir. Kılıçdaroğlu, bundan böyle MHP’yi ağzına alırken bir kez daha düşünmeli ve idrak zaafına kapılmadan hareket etmelidir.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!