Irak petrolünün kaderi nasıl çizilecek

Güncelleme Tarihi:

Irak petrolünün kaderi nasıl çizilecek
Oluşturulma Tarihi: Aralık 23, 2009 13:13

Irak’taki petrol sahalarının uluslararası şirketler tarafından büyük ilgi görmesi petrol endüstrisinin gelişmesine katkıda bulunmayabilir.

Haberin Devamı

The Wall Street Journal Gazetesi’nde yayımlanan bir köşe yazısında, Irak’ta Saddam Hüseyin’in devrilmesinin ardından, Şubat ayında üçüncüsü düzenlenecek ulusal seçimlerin ülkedeki petrol kaynaklarının geleceği için büyük bir önem taşıdığına işaret edildi.

 

Yazıda, seçimlere katılacak partilerin ülkenin petrokimya endüstrisini geliştirmek yönelik planları öne çıkartması gerektiğine de dikkat çekildi.

 

Birkaç partiden oluşan siyasi bir koalisyon olan Irak Ulusal Mutabakatı’na (INA) göre, Iraklılar, bölgedeki petrol kaynaklarının varlıklarının temelini oluşturduğuna inanıyor ve kurtuluşların petrole bağlı olduğunu belirtiyor. Petrol için kan dönmek onların gerçeği ve bu yolda ödenen bedeller gözlerini korkutmuyor.

 

Haberin Devamı

INA üyesi İbrahim Bahr Alolom tarafından ele alınan yazıda aynı zamanda, koalisyonun ülkenin ve ekonominin baştan değiştirilmesi için yapılacak en iyi şeyin, petrolden elde edilen bütün gelirin doğrudan Iraklıklara vermek olduğu belirtildi.

 

INA, ülkede başarılı petrol projeleri geliştirmek ve ekonomik kalkınma sağlamak adına doğrudan yabancı yatırımlara ve bu yatırımların yasal gelirlerine ihtiyaç duyulduğuna inanırken, ülkenin aynı zamanda petrol miraslarını koruması gerektiğini de belirtti.

 

PETROL KAYNAKLARINDA DENGE ÅžART

Köşe yazısında, Irak’ın petrol kaynaklarının uluslararası ÅŸirketlerden büyük talep görmesinin ülke içinde hoÅŸ karşılandığı ancak Irak hükümetinin kaynakları yabancı ÅŸirketlerin kullanımına açma isteÄŸinin petrol endüstrisinin kalkınmasına yardımcı olmayacağı vurgulandı.Â

 

INA’ya göre, ülkenin petrolden elde ettiği gelir, Iraklı vatandaşlara olabildiğinde aktarılmalı. Koalisyon aynı zamanda, petrol endüstrisini kalkındırmak adına Ulusal Irak Petrol Şirketi’ni (INOC) açacak. Bu girişimdeki amaç ise, Iraklı vatandaşların yatırım yaparak, kendi ülkelerindeki varlıklardan gelir etmesini sağlamak.

 

Haberin Devamı

MUHALÄ°F KAOLÄ°SYONDAN ENERJÄ° PLATFORMU

Koalisyon bu platformla aynı zamanda Irak petrolünün resmi kayıtlar altında kontrol edecek. INOC, yasal, finansal ve yönetim konusunda deneyimli çalışanlardan oluşacak ve platform anlaşmaları yürürlüğe geçirmek için uluslararası uzmanlara danışacak.

 

Irak petrol endüstrisinin bir türlü çözemediği yolsuzluk sorununa da görmezden gelmeyeceği ve yeni petrol programlarının merkezini yolsuzluk karşıtı politikaların oluşturduğunu dile getirdi. Koalisyon petrol politikalarını denetlemek için bir enerji konseyi oluşturacak.

 

Köşe yazısında, INA’nin ülkedeki seçimleri kazanmaları durumunda, daha güvenilir ve uluslararası görüşmelerde daha adil hareket eden bir hükümet kuracağı ve yönetimdeki bütün siyasetçilerin Irak halkının yararı için hareket edeceği belirtildi.

 

Haberin Devamı

Bununla birlikte, koalisyon enerji platformunun ülkenin petrol kaynaklarını kullanma konusunda dengeli hareket edilmesi gerektiğini söyledi ve kendilerinin göreve gelmesi durumda, Irak’ın dünya ekonomisine yeniden dâhil olması için ellerinden geleni yapacaklarını dile getirdi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!