Irak Başbakanı Caferi Ankara'da

Güncelleme Tarihi:

Irak Başbakanı Caferi Ankarada
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2006 12:07

Irak Başbakanı İbrahim Caferi, temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya geldi.

Haberin Devamı

Caferi, özel bir uçakla geldiği Esenboğa Havaalanı'nda Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler tarafından karşılandı. İbrahim Caferi ile birlikte Irak Başbakan Yardımcısı Ahmet Çelebi, Irak Ulaştırma Bakanı Selam El Maliki, Elektrik Bakanı Muhsin El Şalaş da Türkiye'ye geldi.

Caferi, havaalanında gazetecilerin soruları üzerine ziyaretinin amacının iki ülke ilişkilerini geliştirmek olduğunu söyledi. Irak'ın su, enerji ve ulaştırma gibi alanlarda önemli sorunları bulunduğunu belirten Caferi, bu sorunların aşılmasında Türkiye'den yardım almak istediklerini bildirdi. Caferi, Ankara'da yapacakları görüşmelerin bu açıdan yararlı geçeceğine inandığını da kaydetti.

Daha önce 2004'te Cumhurbaşkanı yardımcısı, 2005'te de Başbakan sıfatıyla Türkiye'ye gelen Caferi'nin, üçüncü kez geldiği Ankara'dan yarın sabah ayrılması bekleniyor.

Haberin Devamı

Konuk başbakan, bugün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Başbakanlık Konutu'nda bir araya gelecek. Bu görüşmeye katılacak olan Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Caferi ile Dışişleri Konutu'nda saat 16.30'da bir kez daha görüşecek.

GÖRÜŞMELERİN GÜNDEMİ

Caferi'ye Ankara'da yapacağı temaslarda Irak'ın bir an önce normale dönüşümünün şartlarının hazırlanması mesajı verilecek. Irak'taki gelişmeleri yakından izleyen Ankara, ülkedeki Sünni-Şii temelli gerginliğin bir an önce sona erdirilmesini, bu sağlandıktan sonra hükümet kurma çalışmalarına hız verilerek, merkezi yönetimi güçlendirecek bir milli birlik hükümetinin kurulmasını ve anayasal sürecin kısa sürede tamamlanmasını arzu ediyor.

Türkiye, Irak'ta şiddetin sona ermesi ve yeni hükümetin kurulmasının ardından bu ülkeyle güvenlik konusu dahil olmak üzere her alanda ilişkileri geliştirmeyi de hedefliyor.

Bu çerçevede Irak'ta şiddete karışmamış tüm kesimlerle görüşen ve bunlara eşit mesafede duran Ankara, geçen hafta bölgeye Türkiye'nin Irak Özel Temsilcisi Büyükelçi Oğuz Çelikkol'u göndermişti.
Caferi'den sonra Irak'tan Türkiye'ye gelecek bir diğer önemli ziyaretçiyse Şii lideri Mukteda El Sadr olacak. Türkiye'ye gelme isteğini kendisi diplomatik kanallarla ileten Sadr'ın ziyareti için henüz kesin bir tarih belirlenmedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!