Irak’a bahar geliyor

Güncelleme Tarihi:

Irak’a bahar geliyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 10, 2013 00:00

Petrol ve toprak paylaşımındaki anlaşmazlıklar nedeniyle bir süre önce savaşın eşiğine gelen Irak Başbakanı Maliki ile Kürt lider Mesud Barzani, Erbil’de buluşarak dostluk mesajı verdi. Bu, 2 yıldır bir ilk.

Haberin Devamı

IRAK’TA Şii Başbakan Nuri el Maliki, 2003’teki işgalin ardından ilk defa Erbil’de düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısına katılmak üzere özerk Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne (IKBY) iki yıl aradan sonra tarihi ziyaret düzenledi. Mezhep savaşının giderek büyüdüğü ülkede merkezi hükümet ve Kürt yönetimi arasındaki buzları eritmeyi amaçlayan ziyaret, ülkede büyük heyecan yarattı. Askeri uçakla dün sabah Uluslararası Erbil Havalimanı’na giden Maliki ve bakanları, IKBY Başkanı Mesud Barzani karşıladı. Uzun süredir çok sert açıklamalar yapan Maliki ve Barzani arasındaki samimiyet dikkat çekti.

SİHİRLİ DEĞNEK YOK

Erbil’de yapılan Bakanlar Kurulu toplantısına başkanlık eden Maliki, Barzani ile düzenlediği basın toplantısında, “Elbette tüm sorunları hemen çözecek sihirli bir değneğimiz yok ama çözüm için istekli olmak önemli” dedi. Barzani de Maliki’nin ziyaretinin sorunların çözümü için bir başlangıç olduğunu, taraflar arasındaki görüşmelerin artarak süreceğini söyledi.

Haberin Devamı

Bakanlar buluştu

Liderler arasındaki görüşme, Iraklı bakanlar ve Kürt yönetimi arasındaki toplantılarla gün boyu devam etti. Maliki’nin IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani ile yaptığı görüşmede, Erbil ile Bağdat arasındaki sorunlu bölgeler, tartışmalı Petrol Yasası ile siyasi, ekonomik ve askeri alanlarda yaşanan anlaşmazlıklar ele alındı. Diyalog sürecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!