IPI’dan gazetelere saldırılara kınama

Güncelleme Tarihi:

IPI’dan gazetelere saldırılara kınama
Oluşturulma Tarihi: Şubat 11, 2016 12:57

Dünyanın en köklü ve yaygın basın özgürlüğü örgütlerinden olan Viyana merkezli Uluslararası Basın Enstitüsü (IPI), Yeni Şafak ve Yeni Akit gazetelerinin İstanbul’daki binalarına bugün düzenlenen silahlı saldırıları kınadı.

Haberin Devamı

IPI Savunu ve İletişim Direktörü Steven M. Ellis imzalı açıklamada, saldırıların soruşturulması ve saldırganların yakalanıp cezalandırılması çağrısı yapılırken, geçen yıl Hürriyet binasına yapılan fiziksel saldırıların cezasız kalmasının ifade özgürlüğünü susturmak isteyenlere olumsuz bir mesaj verdiği de belirtildi.

Türkiye’de oluşan “hasmane iklimin” eleştirildiği açıklamada, “Saldırgan ister sıradan bir vatandaş, ister organize bir suç örgütü üyesi ve hatta devlet görevlisi olsun, yetkililer gazetecilere saldıran herkese bu eylemleri nedeniyle hesap sormalıdır” denildi.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC) Yönetim Kurulu saldırıları kınamıştı. Açıklamada, "Basın özgürlüğünün olmadığı bir toplumda demokrasiden söz etmek mümkün değildir. Gazetelerin ve gazetecilerin sürekli hedef gösterildiği bir ortamda toplumsal barış da sağlanamaz. Basına yönelik saldırılar direkt halkın haber alma ve gerçekleri öğrenme hakkına yönelik saldırılardır. Demokrasi farklı görüşlere tahammül etme rejimidir. Tek tip insan, tek tip gazeteci ve tek tip haber rejimi değildir “demişti.

Bugün İstanbul Bayrampaşa'da bulunan Yeni Şafak Gazetesi’ne saat 05.00 sıralarında, Küçükçekmece'de bulunan Akit Medya Grubu binasına ise saat 05.30 sıralarında yüzleri maskeli kişilerce molotoflu ve silahlı saldırı düzenlenmişti.

Bina önüne gelen saldırganlar, giriş kapısına molotof kokteyli atıp, binanın camlarına uzun namlulu silahla ateş açtı. Olayda, ölen ya da yaralanan olmazken, binada maddi hasar meydana geldi.

Haberin Devamı

RSF İKİ GAZETEYE SALDIRIYI KINADI; SÜKÛNETE ÇAĞIRDI

Yeni Şafak ve Yeni Akit'e yönelik saldırıları kınayan RSF, "Hükümeti, siyasi partileri ve her duruştan medya organlarını saldırgan ve nefret söylemini kesinkes reddetmeye çağırıyoruz” dedi.

Uluslararası Sınır Tanımayan Gazeteciler (RSF) örgütü, İstanbul’da Yeni Şafak ve Yeni Akit gazetelerine yönelik girişilen silahlı saldırıları kınadı; kamu makamlarından olayın sorumlularını tespit etmeleri ve cezalandırmalarını talep etti. 

Dünyada basın özgürlüğü için faaliyet yürüten örgüt, Paris merkezinden yaptığı yazılı açıklamada, “Umuyoruz ki, olayla ilgili soruşturma, hiçbir gerekçeyle açıklanmayacak söz konusu saldırıların faillerinin belirlenmesini sağlayacaktır” denildi. 

RSF Doğu Avrupa ve Orta Asya Masası sorumlusu Johann Bihr’in yaptığı açıklamada, Türkiye toplumunun son dönemde ciddi bir kutuplaşmaya yöneldiğine de değinildi. 

Bihr, “Son şiddet dalgası, Türkiye toplumunun ulaştığı kutuplaşma düzeyini de gözler önüne seriyor. Hükümeti, siyasi partileri ve her duruştan medya organlarını saldırgan ve nefret söylemini kesinkes reddetmeye çağırıyoruz” dedi.

.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!