İpek Yolu Hızlı Tren Projesi mahkemelik oluyor

Güncelleme Tarihi:

İpek Yolu Hızlı Tren Projesi mahkemelik oluyor
Oluşturulma Tarihi: Eylül 22, 2010 18:04

ANKARA- Tiflis bağlantılı İpek Yolu Hızlı Tren Projesi'nin ilk ayağını oluşturan Ankara- Yozgat- Sivas arasındaki demir yolu güzergahında değişiklik yapıldığını iddia eden Sorgun'a bağlı Doğankent Beldesi Belediye Başkanı AK Parti'li Doğan Sungur, konuyu mahkemeye taşıyacaklarını söyledi. Sungur, ihale edilen eski projede, beldelerinde bir istasyon bulunduğunu, ancak yeni güzergahtan Yozgat’ın yararlanamayacağını iddia etti.

Haberin Devamı

Başkan Sungur, daha önceki güzergahın Sorgun, Kesikköprü, Doğankent, Saraykent’ten geçerek Sivas’a ulaşacak yolun ihale edildiğini, ancak güzergahın değiştirildiğini iddia ederek Doğankent, Saraykent ve Akdağmadeni ilçelerinin güzergahdan devre dışı bırakıldığını öne sürdü.

Doğankent Belediye Başkanı Doğan Sungur, güzergahın Sorgun kısmına kadar olan bölümün normal seyrinde gittiğini, ancak sonraki bölümün anlaşılamayan bir şekilde güzergahın değiştirildiğini belirtti. Devlet Demir Yolları (DDY) Genel Müdürlüğü’nden ve Ulaştırma Bakanlığı’ndan konuyla ilgili herhangi bir açıklamanın yapılmadığını söyleyen Sungur, şunları söyledi:

“Daha önce güzergahı belirlenen ve bu güzergah üzerinden ihale yapılan projenin değiştirilmesinin yasal olarak mümkün olmaması gerekir. Eğer güzergah değiştirilirse, yeniden ihale edilmesi gerekir. İhale edilen ilk projede beldemizde bir istasyon bulunmaktaydı. Güzergahın buradan geçmesi durumunda Sarıkaya, Akdağmadeni, Saraykent, Doğankent bölgesinde yaşayanlar buradan yararlanabilecekti. Şimdi buralar tamamen devre dışı bırakılmış durumda. Yeni yapılan güzergahın Yozgat’a hiçbir faydası bulunmuyor. Bu güzergah değişiminin de yasa dışı yollardan olduğunu tahmin ediyoruz. Çünkü ilk belirlenen güzergahta ne viyadük, ne de şimdiki gibi uzun tüneller yoktu. Dolayısıyla yüklenici firmanın buradan daha fazla kazanç sağlamayı amaçlamasının buna neden olduğunu düşünüyoruz. Bizler ve yöremiz halkı gerekli girişimleri yaptık. Gerekirse konuyu mahkemeye taşıyacağız.”

Haberin Devamı

Eski güzergahın oldukça düzgün bir arazi olduğunu, ancak Hapis Boğazı adıyla anılan yeni güzergahın ise tamamen dağlık ve engebelli bir yapıya sahip olduğunu belirten Doğan Sungur, “Daha önce buralar uygun görülmezken şimdi nasıl oluyorda proje Hapis Boğazı tarafına kaydırılıyor” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!