İntiharların arkasındaki şeytanlar

Genç intiharlarının yarattığı şok ve acı öyle sarsıcı oluyor ki, hemen somut bir hedef aranıyor.

Aile ve arkadaş ilişkilerinin yarattığı depresyon ve bunalımların yanı sıra gotik sapmalar, alt kültürlerle bağlantılar deşiliyor. Özellikle ABD'de büyük tazminat davaları açılıyor. Ancak bu davalar sorunları çözmüyor. İster rock veya gangsta rap yıldızı olsun, ister film ya da bilgisayar oyunu, bugüne kadar hiçbir günah keçisine ceza kesilmedi.

Alice Cooper, Marilyn Manson'un 25 yıl önceki versiyonuydu. Aynı Gotik makyaj ve kara büyü çağrışımlarıyla tam bir ebeveyn-savardı. Sahnede boynuna boa yılanı dolar, mezar taşları, elektrikli sandalye ve giyotinli ürkünç dekorun önünde ‘‘Yatağımızı yakıyorum bebek’’ diye haykırırdı.

Sonu çok hazin oldu. Adam şimdi efendi efendi giyinip, eski ABD başkanlardan Gerald Ford ile golf oynuyor.

Zaten biz de dönemin ergenleri olarak Alice Cooper fenomenini pek ciddiye almamıştık. Müziğini dinlerdik, sınıfta posteri asılıydı ama dalgamızı da geçerdik.

Şimdi de kızım Marilyn Manson'la dalga geçiyor. Yani adamın yarattığı kültü ciddiye almanın alemi yok. Çünkü muhtemelen 25 yıl sonra Bush Jr. ile golf oynayacak.

Bir başka kayıp vaka da Ozzy Osbourne. Bir konserinde yarasanın kafasını ağzıyla kopardı diye (plastik olduğunu sanıyormuş, iş kazası olmuş) Amerika çapında kıyamet kopmasına neden olan, Heavy Metal'in babalarından Osbourne, gitti ‘‘Kermit Unpigged’’ albümünde Bayan Piggy ile düet yaptı.

Manson'ın da sonu Alice Cooper gibi olabilir ama, yetişkinler şimdilik Manson'ı fena halde ciddiye alıyor. ABD ve İngiltere'de birçok gencin intiharının ardında Manson'ın Deccal şarkı sözlerinin yattığına inanılıyor. Son albümüne ‘‘Holy Wood’’ (Kutsal Odun) adını veren Manson'ın Hz. İsa'ya savaş açtığını, satanist mesajlar verdiğini düşünüyorlar. Ayrıca 1999'da Columbine Lisesi'nde 13 öğrenciyi kurşuna dizdikten sonra intihar eden Eric Harris ve Dylan Klebold'un da Manson'ın etkisiyle eylem yaptığı iddia ediliyor.

5 MİLYAR DOLARLIK DAVA

Eric ve Dylan Trençkot Mafyası adlı okul çetesine mensuptu. Tepeden tırnağa simsiyah giyinip sürekli olarak okulu havaya uçurmaktan, insanları öldürmekten söz ediyorlardı. Gotik alt kültüründe Hitler'i, kitle katliamını, intihar eylemlerini sembolize eden siyah trençkotlarla dolaşan çocuklar yaptıkları bombayı bile etrafa göstermiş, ancak kimse onları ciddiye almamıştı.

Katliam, Hitler'in doğumgünü olan 20 Nisan'da yapılmıştı; Neo-Naziler sorumlu olabilirdi. Ya da bilgisayar oyunları. Kurbanların aileleri, çocukların bu oyunlardan etkilenip katliam yaptığı iddiasıyla teknolojiyi üreten ve dağıtan 25 şirket aleyhinde 5 milyar dolarlık tazminat davası açtılar.

Sony, Nintendo ve AOL gibi şirketlere karşı açılan davadan bir tazminat kararı çıkması beklenmiyor. Çünkü ABD'deki okul katliamları serisinin ilki olan 1 Aralık 1997'deki olaydan sonra açılan 33 milyon dolarlık tazminat davası reddedildi. Yargıç, üç çocuğu öldüren Michael Carneal'in oyunlardaki şiddeti taklit ettiği savını kabul etmedi. Ayrıca bilgisayar oyunları medya ürünü sayıldığı için, ifade özgürlüğüyle ilgili anayasa maddesinin koruması altındaydı.

Dİ CAPRİO SUÇLANDI

Leonardo di Caprio'nun oynadığı Basketbol Günlüğü filmini çeken Time Warner da davalılar arasındaydı. Çünkü uyuşturucu bağımlısı bir gencin hazin öyküsünü anlatan filmin bir sahnesinde Di Caprio, elinde silahla okula dalıp makineliyle etrafı taradığını hayal ediyordu. İddiaya göre 14 yaşındaki Carneal de bundan etkilenmişti. Oysa zavallı çocuğun akli dengesi bozuktu ve kimse tedavi ettirmeyi düşünmemişti. Ömür boyu hapse mahkum oldu.

Bu davadan 10 yıl önce de ‘‘role playing’’ oyunu Dungeons & Dragons aleyhinde bir kızın intiharına yol açtığı gerekçesiyle dava açılmış ve yine aynı nedenle reddedilmişti.

Ozzy Osbourne ise 19 yaşındaki bir gencin intiharına neden olduğu gerekçesiyle dava edildi ve şarkı sözlerinin 'End your life' (Hayatına son ver) değil 'Enjoy life' (Hayatın tadını çıkar) olduğunu kanıtlayarak yırttı.

Werther intihar etti diye Goethe'nin canına okudular

Goethe'nin Genç Werther'in Acıları adlı mektup romanı yüzünden Avrupa çapında bir intihar dalgası yaşandığı bilinir. Lotte'ye olan umutsuzca aşkı yüzünden intihar eden Werther'in trajik kişiliğinde kendi ıstırabını bulan nice genç erkek canına kıymıştı. Gerçi 18'inci Yüzyıl'daki bu intiharlar Goethe'yi günah keçisi yapmadı. Alman şairin ruhlara nüfuz eden edebi etkisine yoruldu.

Ancak ölümünden 170 yıl sonra Goethe de sonunda günah keçisi oldu. Geçen yıl sevgilisi tarafından terkedilen genç bir kadın, Goethe'nin uzun yıllar yaşadığı Weimar'da kendini nehre atarak intihar etti. Genç kadının cebinden Genç Werther'in Acıları çıktı. Bunun üzerine Leipzig kenti yetkilileri, intihara teşvik ettiği gerekçesiyle kitabı yasakladı. Danimarka'da ise kitabın yeniden çevrilmesi planlanıyordu. Ancak Weimar'daki intihar üzerine proje rafa kaldırıldı.

Eminem'in esas zararı kendine

Bir başka günah keçisi de Eminem. Geçen yıl İngiltere'de 17 yaşındaki bir gencin demiryolunda intihar etmeden önce Eminem dinlediği ortaya çıkınca medyada büyük kıyamet koptu. Oysa İngiltere'de her yıl intihar edenlerin sayısı trafik kazalarında ölenleri ikiye katlıyor. Yani intihar eden herkesin müzik zevki araştırılsa ilginç sonuçlar çıkabilir.

Ohio'da da 26 yaşındaki bir adam Eminem etkisiyle 12'inci kattan atlamıştı.

Eminem sadece intiharlardan sorumlu değil. Avustralya'nın Townsville kentinde meydana gelen olayda 16 yaşındaki bir genç anne ve babasıyla dört kardeşini yatak odasına kilitledikten sonra kriket sopasıyla kapı çerçeveyi aşağı indirirken polis yetişti. Memurlar geldiğinde Eminem'in ‘‘Kill You’’ şarkısını söyleyerek yatak odasına doğru ilerliyordu. Oğlu gözaltına alınan anne şöyle diyordu: ‘‘O, Eminem oldu.’’

Amerika'nın siyah gettolarından doğan ‘‘gangsta rap’’ geleneğinden ilham alan Eminem'in şarkı sözleri gerçekten korkunç. Kadınların tamamı o..... erkekler uyuşturucu müptelası birer p...., gaylerin topu birden soysuz. Ayrıca şarkılarında eski karısı Kim'i boğuyor, doğruyor.

Ancak bazıları Eminem'in esas kendisine zarar verebileceğini düşünüyorlar. İçinde biriken öfkeyi Slim Shady adlı hayali kahramanda yarattığı ikinci kişiliğine kanalize eden Eminem sürekli intihardan söz ediyor ve günün birinde aşırı dozda uyuşturucudan gidebileceğini tekrarlayıp duruyor.

Harry Potter kesinlikle satanist değildir

AMERİKALI yetişkinler zahmet edip Harry Potter kitaplarını okumadığı için ülke çapında ‘‘Bu çocuk kara büyücüdür, satanisttir’’ görüşü hakim. Özellikle filmin gösterime girmesinden sonra Harry Potter kitaplarına yönelik cahilce düşmanlık iyice arttı. Anne babalar, Potter okuyan çocukların satanizmin emrine girerek okullarda katliam yapmasından korkuyorlar. Oysa bu kitaplar insanlığın ortak ideallerini, erdemi, sadakati, cesareti ve sorumluluk duygusunu yüceltiyor.

Pennsylvania ve New Mexico eyaletlerinde papazlar, büyücü yakan Ortaçağ yobazları gibi Harry Potter kitaplarıyla şenlik ateşi yaktılar. Amerikan Kütüphaneler Birliği'nin verilerine göre Harry Potter serisi son üç yıldır en fazla yasaklamaya uğrayan kitaplar arasında birinci sırada yer alıyor. Velilerden gelen şikayetler üzerine son olarak Florida ve Kansas eyaletlerindeki bazı okulların kütüphanelerine Harry Potter'ların sokulması yasaklandı. Gerekçesi de, Harry Potter'ın satanist olması, tanrının buyruklarına karşı gelmesi. Oysa bugüne kadar çıkan dört kitapta da ne kara büyü, ne de tanrıya karşı geliş söz konusu. Çocukların önünde kocaman bir fantazi dünyasının kapılarını açan Harry Potter aslında çok klasik bir temayı işliyor: İyinin kötüye karşı verdiği ebedi savaşı. Yaşadığımız dünyada tabii ki karanlık güçler de bulunuyor, ancak iyi büyücülerin dünyası her seferinde kötülükle mücadelesinden zaferle çıkıyor.
Yazarın Tüm Yazıları