"İntiharı önleme kılavuzu"

Güncelleme Tarihi:

İntiharı önleme kılavuzu
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 10, 2011 00:00

İngiltere’de gidilen bütçe kesintileri nedeniyle, Çalışma ve Emeklilik Bakanlığı ile iş bulma kurumları bundan sonra “intihara karşı önlem kılavuzları” kullanmaya başlayacak. Kılavuzların amacı, prim ödemeleri ve sosyal yardımların azalmasından dolayı çalışanların kendilerine zarar vermeye, hatta intihara kalkışabilecekleri düşüncesi.

Haberin Devamı

Dağıtılacak olan kılavuzlarda, “hak sahiplerinin intihar tehditlerine karşı nasıl bir yol izlenmesi gerektiği” belirtilecek.

 

Refah ile emeklilik politikasından sorumlu olan İngiltere’nin en büyük bakanlığı İş ve Emeklilik Bölümü’ne (DWP) Nisan ayında gönderilen kılavuzda, “DWP kapsamına giren tüm iş alanlarında müşterilerin kendilerine zarar vermesi ve intihar riskiyle baş edilmesine yönelik yeni politika” açıklandı.

 

ŞİKAYETLERİ CİDDİYE ALIN

Açıklanan kılavuzda, “altı adımlık bir plan” yer alıyor. İçerikte yer alan bazı ifadeler ise şöyle: “Bazı müşteriler, bir tehdit veya ikna taktiği olarak kendilerine zarar verme veya intihar etme niyeti gösterebilirler… İki arasında ayrım yapmak çok zordur… Bu sebeple, tüm şikayetler ciddiye alınmalıdır.”

Haberin Devamı

 

Söz konusu belge, bir iş bulma merkezi çalışanı tarafından Guardian’a yollandı. İsmini saklamak isteyen kişi, “Biraz şoka uğradık… Yıllardan beri bu tür bir kılavuz kullanmadan çalıştıktan sonra bizi bekleyen şeyi düşünmek korkutucu” dedi.

 

DWP ise “kılavuzların personellerini desteklemeye ve müşterilerine yardımcı olduklarından emin olmaya yaradığını” belirtti. Bakanlık ayrıca, “toplumun her kesiminden olmak üzere 20 milyondan fazla kişiye hizmet veren bir kurumun bu tür kılavuzu bulundurmasının hakkı olduğunu” ifade etti.

 

İNSANLAR SORUNLARLA YÜZLEŞEMİYOR

Bir danışmanlık şirketinde çalışan Julie Tipping, “yapılan testlerde çalışmaya elverişli olmasına rağmen bu durumu tersine çevirmek isteyen kişilere rastladıklarını” belirtti. Müşterilerinden iki tanesinin geçen yıl intihara kalkıştığına değinen Tipping, şu yorumda bulundu: “Birçok insan para kazanmak için ölümüne çalıştığını düşünüyor. Ancak asıl sorun bu değil. Çalışanlar gerçek sorunlardan acı çekiyor ve bunlarla yüzleşemiyorlar” dedi.

Haberin Devamı

 

Tipping, müşterileri üzerinde oluşan baskının, “refah durumlarındaki değişikliğin yansıması olarak” ifade etti ve iş performansı testlerinin ruh sağlığında yaşanan sorunlar için kullanılmaması gerektiğini belirtti. Adını açıklamayan bir DWP çalışanı, personel üzerindeki baskının gerçekten sosyal yardıma ihtiyacı bulunan müşterileri hedef alabildiğini belirtti. Bu nedenle, fiziksel veya ruhsal nedenlerle çalışmaya uygun olmayan kişilerin çalışmaya uygun gibi gösterilebiliyor.

 

DWP çalışanı, “Böyle bir durumda gerçekten üzülüyorsunuz çünkü makinenin bir parçası haline geldiğinizi hissediyorsunuz” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!