İntihardan gazeteciler vazgeçirdi

Güncelleme Tarihi:

İntihardan gazeteciler vazgeçirdi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 13, 2000 00:00

Haberin Devamı

İşsizlik yüzünden bunalıma giren 29 yaşındaki eski hükümlü Ercan Hamdi Çakır, Tutuklu ve Hükümlü Yakınları Derneği (TAYAD) üyelerinin, 'F' Tipi cezaevi uygulamasını protesto amacıyla CHP Beyoğlu İlçe Merkezi'nde başlattıkları açlık grevini izleyen basın mensuplarının gözleri önünde kendisini yakmak istedi. Tam sekiz yıl hapis yatan Çakır'ı intihardan, kendisini ateşe vermemesi şartıyla haber yapacaklarını söyleyen muhabirler vazgeçirdi.

TAYAD üyesi 15 kişi, önceki akşam Beyoğlu İstiklal Caddesi üzerinde bulunan CHP İlçe Teşkilatı'na girerek açlık grevi başlattı. Gazete ve televizyon muhabirleri, CHP il yönetiminin karşı çıktığı eylemi görüntülemek için binanın önünde beklemeye başladı. İşlediği bir cinayet yüzünden 18 yaşında cezaevine düşen ve sekiz yıl yatan Çakır, akşam saatlerinde bir süre gazetecilerin yanında göründü.

Kameraları bıraktılar

Çakır, saat 23.00 sıralarında elinde içinde benzin bulunan bir pet şişe ve çakmakla muhabirlerin karşısına dikildi. Çakır'ı fark eden ve kendisini yakmak istediğini anlayan muhabirlerden biri ‘‘Yapma!’’ diye bağırınca bütün dikkatler eski hükümlünün üzerine toplandı. Çakır, tüm aramalarına rağmen iş bulamadığını, kendisini yakarak intihar edeceğini söyledi. Gazeteciler ile kameramanlar Çakır'a kendisini ateşe vermesi halinde görüntü almayacaklarını ve haber yapmayacaklarını söylediler. Muhabirler, ellerindeki kamera ve fotoğraf makinelerini yere bırakarak Çakır'ı ikna etmeye çalıştılar. Muhabirler Çakır'a, intiharın bir çözüm olmadığını söyledi ve sorununu anlatan haber yapma sözü verdi. Çakır böylece ikna oldu.

Taksim Gezi Parkı'nda yatıp kalktığını söyleyen Çakır, Eskişehir ve İstanbul'da İş ve İşçi Bulma Kurumuna başvurduğunu ancak bir türlü cevap alamadığını söyledi. Cezaevinde yattığı sırada ortaokul ve lise diploması aldığını belirten ‘‘Üniversiteyi de kazandım. Ama gidemiyorum. Hükümlü olduğumdan kimse iş vermiyor. Devlet de bize sahip çıkmıyor’’ dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!