İnternette uyuşturucu satışı korkutuyor

Güncelleme Tarihi:

İnternette uyuşturucu satışı korkutuyor
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2005 17:02

Uluslararası Uyuşturucu Maddeler Denetim Kurulu’nun 2004 yılı raporunda, internet üzerinden yapılan uyuşturucu ticaretinin kaygı verici boyutlara ulaştığı açıklandı. INCB Yönetim Kurulu üyesi emekli Büyükelçi Nüzhet Kandemir Birleşmiş Milletler binasında düzenlediği basın toplantısında rapora ilişkin bilgiler verdi.

Haberin Devamı

İnternet aracılığıyla yapılan uyuşturucu ticaretinin "endişe verici boyutlara" ulaştığına dikkat çeken Kandemir, "Halen, yıllık bazda, birkaç milyar dozluk ilaç, yasa dışı olarak internet yoluyla satılmaktadır" dedi.

Kandemir, bu durumun o ilaçları satın alanlar açısından ölümcül sağlık risklerini de beraberinde getirdiğini bildirirken, "Herhangi bir lisansa da sahip olmayan internet eczaneleri, reçeteye tabi ve içinde uluslar arası kontrol altında tutulan uyuşturcuların bulunduğu preparatları kullanıma sunmaktadırlar" diye konuştu.

Kandemir, Kurul’un başta Pakistan olmak üzere tüm ilgili ülke hükümetlerine ilaç sanayiine ve internet hizmeti sağlayıcılarına acil önlem almaları çağrısında bulunduğunu bildirdi.

Haberin Devamı

Kurul’un, Afganistan genelinde giderek ağırlaşan yasa dışı haşhaş ekimini kaygıyla karşıladığını belirten Kandemir, "Bu ülkede haşhaş ekimi 2004 yılında daha da geniş sahalara yayılmıştır" dedi.

Afganistan Cumhurbaşkanı Karzai’nin uyuşturucuların kötüye kullanımıyla mücadele alanında ortaya koyduğu kararlılık her ne kadar umut verici olsa da uyuşturucuların kötüye kullanımının rejim ve ülke ekonomisi açılarından büyük bir tehdit oluşturduğunu kaydeden Kandemir, "Afgan Hükümeti’nin bu tehdidin bilinci içinde ve taraf olduğu sözleşmelere uygun tarzda her türlü gayreti göstermesi Kurul’ca beklenmektedir" dedi.

Dünya uyuşturucu trafiğine ilişkin bilgi veren Kandemir, uyuşturucu maddelerin Afganistan’dan değişik güzergahlar kullanılarak Avrupa’ya gönderildiğini, bu yollardan birinin İran-Türkiye üzerinden batı ülkeleri olduğunu anlattı. Kandemir, "Afganistan’daki üretim ve kaçakçıların büyük karları devam ettiği sürece Türkiye’nin bu riskten kurtulması mümkün olmayacaktır denebilir" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!