İnternetin korkulu rüyası Momo ve Mavi Balina nedir?

Güncelleme Tarihi:

İnternetin korkulu rüyası Momo ve Mavi Balina nedir
Oluşturulma Tarihi: Mart 10, 2019 15:11

Çocuklar üzerinde travmatik etkilere sahip olan sanal oyunlar, Momo ve Mavi Balina, ebeveynlerin dikkatini çekmeye devam ediyor. Kontrol dışına çıkması halinde intihara kadar sürükleyen Momo ve Mavi Balina oyunları, cep telefonları, tabletler ve sosyal medya üzerinden çocukların karşısına çıkabiliyor. Peki, son dönemlerde popüler olan Momo ve bir dönem tehlike arz etmesi dolayısıyla gündemde yer alan Mavi Balina oyunu nedir? İşte, ebeveynlerin dikkat etmesi gereken detaylar

Haberin Devamı

Verdiği komutlarla çocuklara öncelikle bazı basit adımları uygulatan, ardından ise intihara kadar sürükleyen Mavi Balina ve Momo, son günlerde yetkili mercileri ve aileleri teyakkuza geçirmiş durumda. Çocuklarının bu tarz kötü niyetli uygulamalar ve oyunlardan uzak durmasını isteyen ebeveynler, konu hakkında daha net bilgilere sahip olabilmek için internet üzerinden araştırmalarını gerçekleştiriyor. Peki, Momo ve Mavi Balina nedir ve nasıl korunmak gerekiyor? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler

MOMO NEDİR?

Momo, ortaya çıktığı Amerika topraklarını aşarak tüm dünyayı tehdit etmeye devam ediyor. Özellikle çocukları hedef alan oyunda, Momo isimli karakterin fotoğrafının yer aldığı numaradan bazı mesajlar gönderiliyor. Bu mesajlar, oyunun adımını oluşturuyor.

Haberin Devamı

Soluk bir cilt, fesat bir gülüş ve patlak gözler... "Momo" sinemalara yeni girecek bir korku filmindeki karakteri andırıyor olabilir ama olay gerçek hayatta geçiyor.

Doğmuş olduğu Latin Amerika sınırlarını çoktan aşan oyun, ABD, Fransa ve ülkemize kadar etkiler göstermeye başladı.

Momo'nun anlık mesajlaşma uygulamaları veya sosyal medya üzerinden ulaştığı kişilerin kişisel bilgilerini elde ederek oyunun içine çektiği, edinilen bazı bilgiler arasında yer alıyor. 

MAVİ BALİNA NEDİR?

Bu oyuna bir şekilde katılan kişilerden, çoğu şiddet içeren 50 talimatı yerine getirmesi isteniyor. 50 günlük bir süreyi kapsayan bu komutlar arasında derin olmayacak şekliyle kol ve bacakların kesilmesi, belirli bir süre boyunca kimse ile görüşülmemesi, yüksek sesli olarak müzik dinlenilmesi gibi aşamalar yer alıyor. 50. günün sonunda da kişiye son aşama olan "yüksekten atlayarak ya da kendini asarak" intihar etme komutu veriliyor.

Oyunun orijinal adı Siniy Kit. Bu ismin Rus rock grubu Lumen'in bir şarkısından alındığı düşünülüyor. Şarkının sözlerinde "Neden çığlık atarsın / Kimse sesini duymazken / Konu ne, konu ne" diyor. Şarkı "ağı delip geçemeyen devasa bir mavi balinanın" öyküsünü anlatıyor.

Oyunun adıyla ilgili ortaya atılan bir başka iddia da zaman zaman balinaların açıklanamaz şekilde karaya vurup intihar eden hayvanlar olması.

Haberin Devamı

Oyunun hızla yayılmış olmasında sosyal medya önemli rol oynuyor. Özellikle 10-14 yaş arasındaki gençler hedef alınıyor. Bu oyunu düzenleyenler, belli etiketler kullanarak ya da sıkça ziyaret edilen gruplara mesaj atarak gençleri oyuna dahil etmeye çalışıyor.

Bu oyun, Rusya'da ilk kez araştırmacı bir gazetecinin 12 yaşındaki bir kız çocuğunun intiharının ardından yaptığı araştırma sonucunda ortaya çıkarıldı. Rusya'da 2016 yılında Nisan ve Kasım ayları arasında 130'dan fazla çocuk intihar etti.

Gazeteci, Mayıs 2016'da ergenler arasında bu tarz oyunların oldukça popüler olduğunu ve bu gençlerin internette kendi aralarında iletişim kurabildikleri çok sayıda "ölüm grubunun" bulunduğunu tespit etti.

Haberin Devamı

Çocukları intihara sürükleyen bu oyun, genellikle Rus sosyal medya sitesi Vkontakte ve Instagram üzerinden yayılıyor.

MOMO VE MAVİ BALİNA'DAN NASIL KORUNMALI?

Medyanın ilgisiyle panik arttıkça insanlar bu şakayı çevresindekileri korkutmak, rahatsız etmek ve tehdit etmek amacıyla kullanmaya yöneliyor. Konunun önemine dikkat çekerek ebeveynleri uyaran Kaspersky Lab Küresel Araştırma ve Analiz Ekibi Baş Güvenlik Araştırmacısı David Emm, şunları söyledi:

İnternetsiz bir dünyayı bilmeyen ve sanal dünyayı çok hızlı tarayan çocukların ebeveynleri için ise bu tehdit karşısında ne yapacağını bilemiyor. Çocuklar daha yoğun bir şekilde arama ve paylaşım yaptığından bu tür içeriklere de ilk önce onlar maruz kalıyor.Bu olayda amaç zararlı yazılım yaymak gibi gözükmese de ebeveynler olarak bizlerin çocuklarımızın internette neler yaptığını yakından takip etmemiz gerektiğini hatırlatması açısından önem taşıyor. Zararlı içerikler, siber tehditler ve bilinmeyen kaynaklardan gelen içeriklere karşı en iyi savunma çocuklarla açık diyalog kurmaktan geçiyor. Çocuğunuz kötü bir olay yaşamadan önce ona internet güvenliğinin temellerini anlatarak tehditlerle başa çıkmasına yardımcı olabilirsiniz. Ebeveynlere önerilerimiz şunlar:

Haberin Devamı

Çocuklarınızla düzenli olarak konuşun. Onlara internette kendilerini nasıl koruyacaklarını anlatın. Hangi sitelerin onlara uygun olmadığı konusunda anlaşın ve bunların nedenlerini anlamalarını sağlayın.

İnternette kendilerini üzen bir olayla karşılaştıklarında güvendikleri bir yetişkine anlatabileceklerini bilmeleri gerekli.

Çocuğunuzun gerçekte tanımadığı kimseyle internet üzerinden arkadaş olmaması, kişi listelerine bilinmeyen numaralar eklememesi gerektiğini anladığından emin olun. İnternetteki kişiler her zaman gerçekten kim oldukları ve ne istedikleri konusunda dürüst olmayabilir.

Güvenlik ayarlarını etkinleştirin. Çocukların uygunsuz içerikler izlememesi için otomatik oynatma gibi ayarlar devre dışı bırakılmalı ve ebeveyn kontrolleri kurulmalıdır.

Sessize alma, engelleme ve rapor etme özelliklerinden yararlanın. Böylece onları zararlı çoğu içerikten korumuş olursunuz.

Tanımadığınız insanlara telefon numarası ve adres gibi kişisel bilgilerinizi asla vermeyin.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!