Ä°nternet ve Türk insanı

Güncelleme Tarihi:

İnternet ve Türk insanı
OluÅŸturulma Tarihi: Temmuz 09, 2001 10:26

Haberin Devamı

Şahsi görüşüme göre, Türk insanının kaçınılmaz bir gelecek olan küreselleşmeye nasıl hazırlandığını tespit edebilmek için kullanılabilecek ölçümlerde birisi "internet kullanım" oranıdır.


Ben, küreselleşme ve onu doğuran bilgi teknolojisine aşina olmayan insanların 21. yüzyılın 1. liginde yer alamayacaklarını düşünüyorum.


Bunun için de, bilhassa gençlerin bilgi teknolojisini ne kadar yakından takip ettiklerini çok merak ediyorum.


***


SaÄŸ olsun!, alanında ciddi çalışmalar yapan Ankara Sosyal AraÅŸtırmalar Merkezi (ANAR) tarafından aylık yayınlanan "Türkiye Gündemi AraÅŸtırması"ÂHaziran-2001 gündeminde bu konuyu da araÅŸtırmış.


3 Temmuz 2001 günü yayınlanan Haziran-2001 kamuoyu araştırması 27-29 Haziran 2001 tarihinde, 10 ilde ve bin 342 kişilik bir örnekleme üzerinde, ankete dayalı yüz yüze mülakat yöntemi ile gerçekleştirilmiş.

Haberin Devamı

Örnekleme seçiminde cinsiyet ve yaş kotaları uygulanmış.                                                                     

***

Araştırmanın 5. bölümü İnternet Kullanımı'na ayrılmış.


Ä°ÅŸte neticeler:


Nüfusun yüzde 26'sı internet kullandığını beyan ediyor. İnternet kullanmayanlar ise yüzde 74. Herhalde araştırma illerde yapıldığına göre bu oranları şehirli nüfusun (yüzde 55) oranları olarak algılamak lazım.


Bu oran Batı'ya göre çok düşük. Orada ters oranlar çıkıyor. ABD'de her 100 kişiden 75'i internet kullanıyor. Ancak, ben Türkiye için sevindim. Daha düşük bir oran bekliyordum.


***


İnternet kullananların yüzde 36.2'si internete evden girdiklerini söylüyorlar. Bu şekilde dolaylı olarak nüfusun yüzde 9.4'ünün evinde (yüzde 26 X yüzde 36.2) bilgisayar olduğunu öğreniyoruz.


Demek ki artık her 10 evin 1'inde en az bir adet bilgisayar var.


Bunun dışında yüzde 25.7 internete işyerinden girdiğini beyan ediyor.


Demek ki genel nüfusun yüzde 6.6'sı (yüzde 26 X yüzde 25.7) en az bir adet bilgisayara sahip iş yerlerinde çalışıyorlar.


Okuldan bilgisayara girenlerin oranı yüzde 4.9! Hala okullarımızda çok az sayıda bilgisayar olduğu da böylece ortaya çıkmış oluyor.

Haberin Devamı

***


Kadınlar arasında internet kullananların oranı yüzde 21.2. Kadınların internet kullanma oranı çok ama çok düşük.


Erkekler arasında internet kullananların oranı ise biraz daha yüksek: yüzde 30.1.


***


İnterneti en çok 18-25 yaş arası gençler kullanıyorlar. Bu yaş grubunun yüzde 52.9'u internet kullandıklarını beyan ediyorlar.


İkinci olarak 26-35 yaş grubu geliyor. Bu grubun da yüzde 34.4'ü kullanıyor.


Ortalama yaşın 27 ve nüfusun yüzde 65'inin 35 yaş altında olduğu bir ülkede bu sonuç büyük umut vaat ediyor.


***


Kullanım oranı 46-60 yaş grubunda yüzde 17'ye düşüyor!


Bakanlarımızın, milletvekillerimizin, müsteşar ve genel müdürlerimizin büyük çoğunluğu bu grupta olduğuna göre "vay memleketin haline!"

Haberin Devamı

Demek ki bizleri; çoÄŸunluÄŸu dünyadan habersiz, teknoloji kullanmayı beceremeyenÂbir grup insan yönetiyor.


***


Üniversite mezunlarının yüzde 50.2'si, lise mezunlarının yüzde 32.5'i, ilkokul ve altı okumuşluk derecesi olanların ise yüzde 8'i internet kullanıyor. Bu dağılım doğal.


Ancak unutmayın ki, nüfusun ortalama eğitim seviyesi sadece 3.5 yıl!


***


Aylık geliri 1 milyar TL'den fazla olanlar arasında internet kullanımı yüzde 60 iken bu oran aylık geliri 100 milyon TL'den az olanlar arasında sadece yüzde 10.6!


Ben genellikle devletin müdahalelerine karşı bir kişi olmama rağmen, devletin bilgisayar edinme ve öğrenme konusunda büyük teşvikler uygulaması gerektiği kanısındayım.

Haberin Devamı

Özellikle, alt gelir gruplarının gençlerine yönelmek gerekir.


Bu tip teşvikler genel insan sermayesi değerini yükselteceği için kamusal yarar da sağlayacaktır.


***


İnternet kullananların "ne amaçla kullandıkları" sual edildiğinde ise yüzde 30.1'in "bilgi almak için"; yüzde 9.4'ün "gazete okumak için"; yüzde 7.1'in "işi gereği, işini yürütmek için"; yüzde 4.7'nin ise "ticari yaşamı izlemek için" internet kullandıklarını öğreniyoruz.


Yüzde 6.5 ise araştırma yapmak için kullanıyor.


***


SONUÇ:


Ben bu araştırmadan iki temel sonuç çıkarıyorum.


1) Gençler küresel dünyanın gelişimini ellerinden geldiğince takip ediyor ve hazırlanıyorlar. Burada büyük sorun yok.

Haberin Devamı

Ancak:


2) Yüzde 7.1 "işi gereği", yüzde 4.7 "ticari yaşamı izlemek" için internet kullandıklarına göre, henüz küresel ticaretin ve dolayısı ile küresel kalın çok gerisinde olduğumuz da böylelikle ortaya çıkıyor.(bkz: Son IMF rezaleti.)


SÄ°Z OLSAYDINIZ NE YAPARDINIZ ?


Geçen haftaki acıklı hikayenin sonunda, benim şahsi gayretim ile kanser hastalığı ABD'de tedavi ettirilen banka memuru memlekete döner dönmez başka bir bankada işe girdi, bizi hiç aramadı ve beni bankaya rezil etti. (B-şıkkı)


Gelelim bu haftaki hikayeye:


Kamu bankasına üçlü kararname ile atanmış yönetim kurulu üyesi ve genel müdür yardımcısı idi. Çok genç yaşta bu göreve gelmişti. Herkes ondan parlak bir gelecek bekliyordu. Ancak, bir süre sonra hem yönetim üzerindeki siyasi baskılardan bunaldı, hem de çok kötü giden evliliğine karşıt mesai arkadaşı bir hanıma aşık oldu.


Zaten bir sürü siyasi karara itiraz ettiği için yönetim kurulunda istenmiyordu. Bir gün bu hanımla olan ilişkisini anladılar ve yüzüne vurdular.


O ne yaptı ?


a) Sevgilisi ileÂolan iliÅŸkisiniÂinkar etti.


b) "Size ne ?", diye tavır aldı.


c) Genel Müdürü bir kredi sorunu ile ilgili olarak tehdit etti.


d) Üçlü kararname ile atanmasına rağmen hemen istifa etti.


e) Hem istifa etti, hem eşinden boşandı, hem de sevgilisi ile evlendi.


e-posta: culsever@hurriyet.com.tr


fax no: 212-677 06 93                                                Â



 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!