İnternet sitelerine "karartma ve idari para cezası" yolda

Güncelleme Tarihi:

İnternet sitelerine karartma ve idari para cezası yolda
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2013 12:01

Sağlık Bakanlığı onayı olmadan, tedavi edici özellik belirtilen gıda takviyesi ya da bitkisel ürünlerin satışının veya reklamının yapıldığı internet siteleri "karartılacak"

Sağlık Bakanlığı, kalp-damar ve kanser başta olmak üzere kimi hastalıkları tedavi edici, zayıflatıcı, takviye edici ya da 'bitkisel destek' adı altında klinik araştırmaları yapılmadığı halde sağlık beyanı içeren ürünlerin reklam ve satışının yapıldığı internet sitelerini "karartma" yetkisini alacak.

Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu Denetim Hizmetleri Başkanı Talip Uzun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sağlık beyanında bulunarak internette satışı ya da reklamı yapılan çok sayıda destekleyici ve bitkisel ürün bulunduğunu, bunların ciddi sağlık sorunlarına yol açabildiğini söyledi.

Geçmiş yıllarda, özellikle 'bitkisel' adı altında cinsel gücü artırıcı ve zayıflatıcı ya da kimi hastalıklardan koruduğu iddia edilen ürünlerin kullanımına bağlı ölüm olayları ile karşılaşıldığını, vatandaşların üzerinde Sağlık Bakanlığından izinli olduğu belirtilmeyen hiçbir ürünü kullanmamalarının istendiğini dile getiren Uzun, bu konuda hem kendilerinin hem de ilgili meslek örgütlerinin açıklamalar yaptığını anımsattı.

Bunlara rağmen, özellikle televizyon programları ve internette reklamlarının yapıldığını ifade eden Uzun, bunun daha disipline denetlenebilmesi için yasal mevzuata eklemeler yapılması gerektiğini bildirdi.

"Karartma ve para cezası yolda"

Sağlık Bakanlığının sürekli internette satışı ve reklamı yapılan bu tür ürünlere ilişkin çalışmalar yaptığını, tespit ettiğini ve cezai işlemin uygulanması için gereken yerlere bildirimde bulunulduğunu anlatan Uzun, "Bu şekilde olduğunu takip ve tespit ettiğimiz yaklaşık bin internet sitesi var. Bunlarla ilgili işlem yaptığımız internet siteleri de mevcut" dedi.

Uzun, bu kapsamda tespit edilen sitelerin, "güvenli internet kullanıcılarına" kapatıldığını belirtti. Şimdi, daha etkin ve yaygın bir uygulama yapmak için yasal çerçevenin hazırlandığını vurgulayan Uzun, şöyle konuştu:

"Şimdi, yapılan çalışmalar sonucunda mevzuatta değişikliğe gidildi. Bununla ilgili yasal düzenleme de yakında çıkması öngörülen yasanın içine eklendi. Yasanın yürürlüğe girmesinden sonra, sağlık beyanında bulunan bu tür ürünleri satıldığını tespit ettiğimiz internet sitelerini, doğrudan karartma yetkisine sahip olacağız. Yasanın çıkmasıyla birlikte, incelediğimiz bin internet sitesini tüm kullanıcılara karartacağız."

Karartılacak internet sitelerinde zayıflatıcı, kalp-damar hastalıkları ve kanser gibi hastalıkları tedavi edici, saç çıkartıcı ve cinsel gücü artırıcı özellikleri bulunduğu beyan edilen binlerce ürünün yer aldığına dikkati çeken Uzun, "Buralarda 'tedavi edici, iyileştirici' diye tanıtılıyorlar. Bunun önüne geçeceğiz" diye konuştu.

Uzun, kimi sitelerin istenilen şartları yerine getirdiğini ve bu tür beyanları bulunan ürünleri sitelerinden kaldırdığını anlatarak, kuruma yeni formatlarının uygunluğunu sorduğunu ve onay aldığını söyledi.

Ceza olarak, ilgili siteye, üreticiye para cezasının da verileceğini anlatan Uzun, "Bu kapsamda, idari para cezası da verilecek. Ceza, bu işe aracılık eden herkese gelecek. Karartmadan önce uyarmak amacıyla para cezası da verilebilecek. Miktar, henüz belirlenmedi, ilgili yasada çıkması planlanıyor" dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!