İnternet salona ve cebe giriyor

Güncelleme Tarihi:

İnternet salona ve cebe giriyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 26, 2007 00:00

Las Vegas’ta kurulan ve dünyanın en büyük tüketici elektroniği fuarı olan Uluslararası CES (Consumer Electronics Show), bu yıl 8-11 Ocak tarihleri arasında 40. kez ziyaretçilerine merhaba dedi. Yaklaşık 167 bin metrekarelik net kullanım alanıyla 35 futbol sahası büyüklüğündeki bir alana yayılan fuar, 2 bin 700 katılımcının 20 binden fazla ürününe ve dünyanın dört bir yanından gelen 140 binin üzerinde ziyaretçiye ev sahipliği yaptı.

DÜNYANIN en büyük teknoloji şovu CES, en son teknolojik ürünlerin sergilendiği dev bir teknoloji panayırı olmanın yanında yeni servislerin, yeni oluşumların ve yeni anlaşmaların temellerinin atıldığı oturumlarıyla, teknolojinin geleceğini şekillendiren dev bir platform havasındaydı. Fuar ve oturum organizasyonlarının düzenlenmesinde Kıdemli Başkan Yardımcısı olarak görev alan Karen Chupka, CES’in geleceği şekillendirmedeki etkisini katılımcıların seçimindeki titizliğe ve teknolojik kategorilerin iyi planlanmış olmasına bağladı. 2007 CES, aynı zamanda eğlence ve bilişim endüstrisine yön veren Microsoft’tan Bill Gates, Motorola'dan Ed Zander, Disney'den Robert Iger ve Dell'den Michael Dell gibi bir çok katılımcının gelecekle vizyonuna ışık tutan konuşmalarına ve oturumlarına da ev sahipliği yaptı.

Fuarın gözdesi HDTV’LER

Yüksek çözünürlüklü HD televizyonların giderek popüler hale gelişi ve bu alandaki teknolojilerinde yaşanan hızlı
/images/100/0x0/55ea5500f018fbb8f87900c2
gelişmeler, salonların baş köşesindeki bu cihazları CES’in de gözdeleri arasına soktu. Düz ekran televizyonlarda tam bir çözünürlük ve büyüklük yarışına sahne olan CES kapsamında, kişisel teknolojiye yönelik konular da ihmal edilmedi. Sayısal görüntüleme, robotik, araç içi eğlence sistemleri, içerik görüntüleme ve oyun cihazları gibi birbirinden farklı ilgi alanlarına yönelik cihazlar, en şaşırtıcı örnekleriyle ziyaretçilerin beğenisine sunuldu.

Sosyal televizyon yolda

Televizyonun karşısında otururken bir yandan kendinize arkadaş arayıp, bir yandan da listenizdekilerle anında mesajlaşma fikri fuarın gözdelerindendi. MediaZone tarafından tanıtılan Social TV, televizyonu İnternet’le birleştirerek sosyal bir cihaz haline dönüştürmeyi amaçlıyor. Hatta bu yöntemle televizyonda izlediğiniz programları reklam geliriyle beslenen özel İnternet siteleri üzerinden yorumlayarak ve paylaşarak, televizyonunuzu YouTube benzeri bir video paylaşım merkezi haline de getirmek mümkün olacak. Şimdilik İnternet sitesi üzerinden spor ve haber programları yayınlayan MediaZone, sistem yaygınlaştıkça kapsamını da genişletmeyi hedefliyor.

EVİN HER YERİNE HD YAYINI

Günümüzde hem isteğe bağlı HD yayınlarını, hem İnternet bağlantısını ev içi cihazlar arasında dağıtmak birçok firmanın üzerinde uğraştığı bir konu. Sharp’ın network AQUOS adını verdiği teknoloji, aktarım amacıyla evleri çepeçevre saran elektrik tesisatını kullanarak bu işe gayet güzel çözüm getiriyor. Network AQUOS, televizyon veya PC’den gelen sinyalleri elektrik kabloları üzerinden ileterek, diğer uçta yer alan cihaz sayesinde yüksek bant genişliğinde yüksek kaliteli ses ve görüntü aktarımı sağlayabiliyor. Örneğin TV’de F1 yarışını izlerken bilgisayarınızdan bir sonraki yarışın bilet siparişini verebiliyor, pist bilgilerini alabiliyor, ardından tüm bunları salonunuza aktarabiliyorsunuz.

CİHAZLARA HAVADAN ŞARJ

Fuara katılan firmalardan Powercast’ın, günümüz mobil cihazların enerji ihtiyacına yönelik olarak ortaya koydukları çözüm hayli ilgi çekiciydi. Firma, üç yıllık geliştirme sürecinin ardından fuarda ilk kez tanıttığı bu yöntemle, kısa mesafede etkili olacak belli frekansta radyo dalgaları yaymayı hedefliyor. Bu dalgaların taşıdığı enerji, cep telefonu gibi cihazlar tarafından alınarak şarj amacıyla kullanılabilecek. Bu bir anlamda kablosuz elektrik hayalinin gerçeğe dönüşmesi anlamına geliyor.

Teknolojinin ilk olarak pil gerektirmeyecek kablosuz klavye ve fare setleri gibi cihazlara uygulanarak 2007 sonunda piyasaya sürülmesi bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!