İnternet Kurulu’nun yasadışı seçimi

Güncelleme Tarihi:

İnternet Kurulu’nun yasadışı seçimi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 29, 2008 00:00

Sansür amacıyla kurulan İnternet Kurulu’nun üyeleri de yasaya uyulmadan seçilmiş.

E.yaşam’ın önceki sayılarında da dile getirdiğimiz gibi İnternet Kurulu 5651 Sayılı kanuna dayanarak oluşturulmuş bir kurul. Görevi suç unsuru taşıdığı varsayılan İnternet sitelerini saptayıp, devlete bildirmek olan İnternet Kurulu’nun başkanlığına Türkiye Bilişim Derneği Başkanı Turhan Menteş getirilmişti. İnternet’i sansürlemek amacıyla kurulan kurulun üye seçimlerinin de sansürcü zihniyete uygun olarak el altından ve keyfe keder yapıldığı iddia ediliyor.

Teknoloji hukuku alanında uzman olan Avukat Gökhan Ahi, kurulun üye yapısının kanunla veya yönetmelikle belirlenmediğini, dolayısıyla kurulun kaç kişiden oluşacağı, üyelerin nasıl ve kimlerden seçileceğinin tamamen birilerinin keyfine kaldığını savunuyor.

Ahi, kanunun, kurul üyelerinin sivil toplum örgütlerinden olmasının zorunlu olduğunu yazdığını, bu niteliğe sahip olmayanların kurula seçilmesinin, seçimlerin keyfe keder, hatır gönülle yapılmış olabileceği kuşkusunu doğurduğunu belirtiyor. Kurulun üye listesine bakıldığında, herhangi bir sivil toplum kuruluşunu temsil etmeyen birçok isme rastlanıyor.

Kriterler belirgin değil

Görüşlerine başvurduğumuz Arı Hareketi genel başkanı ve sivil toplum konusunda uzman bir hukukçu olan Ural Aküzüm de İnternet Kurulu'na üye seçiminin ilk seferde pek şeffaf yapılmadığını savunurken, seçimin keyfi olmasa bile ince elenip sık dokunduğu izlenimi vermediğini söylüyor. Aküzüm, Türkiye gibi İnternet'le ilgili sorunların yumak haline geldiği bir ülkede bu konuda daha belirgin kriterler konulması gerektiğini vurguluyor.

Muğlak ve ilkesiz

Açık Radyo’da Bilgi Çağı’nın Hukuku programını sunan ve İnternet ve Hukuk Platformu kurucularından Avukat Avniye Tansuğ ise "Muğlak ve ilkesiz bir düzenlemeye uygun olan her şey, kanuna uygun fakat olması gerekene uygun olmadığı için olumsuzdur" diyor. Tansuğ şöyle devam ediyor:

"Belki de devlet eliyle kanun çıkarılarak oluşturulmuş böyle bir kurula hiç gerek yoktu. Bu konuda atılacak adımlar önce ilgili tarafların kendine çekidüzen vermesiyle başlayacak. Daha sonraki aşama belki birlikte düzenleme olabilir." Tansuğ, ’biz kurduk oldu’ anlayışının İnternet’in yapısıyla çeliştiğini de ifade ediyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!