İnternet bağımlılığına dikkat

Güncelleme Tarihi:

İnternet bağımlılığına dikkat
Oluşturulma Tarihi: Kasım 20, 2009 12:12

Bilgisayar karşısında çok vakit geçiren çocukların internet bağımlılığına yakalanmış olabileceği ve bunun da tehlikeli olduğu bildirildi.

Acıbadem Adana Hastanesi Aile Terapisti ve Madde Bağımlılığı Danışmanı Dr. Obengül Ejder, bilgisayarda çok zaman harcayan, diğer aktivitelere ilgisiz kalan çocukların netkolizme (internet bağımlılığı) yakalanmış olabileceğini belirtti. Dr. Ejder, “İnternet bağımlılığı madde bağımlılığı kadar tehlikeli” dedi.

Dr. Obengül Ejder, ders ve arkadaşlarına zaman ayırmayan, internet bağlantısı engellendiğinde aşırı tepki gösteren çocuk ve gençlerin, bağımlı hale gelmiş olabileceğini vurguladı. Dr. Ejder, bireysel veya aile içi ilişkilerde sorunların, kimlik arayışı, başarısız olma korkusu, arkadaş ilişkilerinde güvensizlik gibi nedenlerin sanal dünyaya ilgiyi artırdığını söyledi.

Dr. Ejder, çocuk ve gençlerin çekici sanal dünyaya kaçmasına yol açabilen etkenlerin zamanla bağımlılık derecesine ulaşabilme ihtimalinin yüksek olduğunu kaydetti. Dr. Obengül Ejder, “Gençler üzerinde tehlike yaratan oyunlar, uygunsuz web siteleri, çocuk gelişimi konusunda tehlike yaratan chat ortamları, sakıncalı sohbet programları gibi zararlı siteleri filtreleyen koruma programları konusunda bilinçlendirme çalışmalarına ağırlık verilmesi gerekiyor” diye konuştu.

Anne ve babaların çocuklarının internet başında geçirdikleri zamana sınır koymaları gerektiğini ifade eden Dr. Ejder, “Günde 1.5 saatten fazla internette vakit geçirmelerine izin vermemeliler. Bilgisayarı ev içinde ortak kullanım alanlarına koymalılar ve mutlaka koruyucu filtre programları kullanmalılar. Bunun yanında çocuklar için spor ve sanatsal etkinliklerin ön plana çıktığı sosyal ortamlar da hazırlanmalı” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!