İnternet aracılığıyla elektrik hırsızlığı

Güncelleme Tarihi:

İnternet aracılığıyla elektrik hırsızlığı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 28, 2006 13:11

Diyarbakır'da internet aracılığıyla dijital elektrik sayaçlarının program şifrelerini kırarak, haksız kazanç elde ettikleri iddia edilen 28 kişilik şebeke ortaya çıkarıldı.

Bir ihbarı değerlendiren Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekipleri, Diyarbakır başta olmak üzere bazı illerde dijital elektrik sayaçlarının program şifrelerini internet aracılığıyla kırarak, abonelerin tüketimini az gösteren bir şebekeye yönelik operasyon düzenledi.

Yaklaşık 4 ay boyunca gizlilik içerisinde yürütülen çalışma sonucunda, Mardin'in Kızıltepe ilçesinden şebekeyi yönlendirdiği bildirilen 26 yaşındaki S.D. ve şebeke üyeleri Ş.K, M.B, M.Ş.E, M.T, M.V.Ç, M.A.Ç, M.Ş.Ç, İ.Ç, A.B, S.U ve V.R. gözaltına alındı.

Operasyonu derinleştiren polis, bu kişilerin bağlantılı olduklarını tespit ettiği Dicle Elektrik Dağıtım A.Ş. Müessese Müdürlüğü'nde görevli M.R.A. ve A.Ö. ile bir süre önce tahakkuk, kaçağı önleme ve sayaç okuma ihalesini alan SET Elektrik Mühendislik Sanayi ve Ticaret Şirketi'nde görevli Y.K, Ş.U, F.Ç, K.M, M.Ç, H.K, A.B, C.S, M.İ.O, N.Ö, T.A, İ.E, E.T ve S.G'yi de gözaltına aldı.

Yapılan çalışmalarda, şebeke üyelerinin, kendilerine verilen diz üstü bilgisayar ve cep telefonu sayesinde şebeke lideri olduğu bildirilen S.D. ile bağlantı kurdukları, S.D'nin de internet aracılığıyla dijital elektrik sayaçlarının program şifrelerini kırdığı böylece abonelere düşük tüketimli fatura sağladıkları belirlendi.

Operasyonda, 11 bilgisayar, 341 CD, 2 tabanca, 1 otomatik av tüfeği, 179 elektrik sayacı, 9 bin 584 mühür, 5 mühür pensesi, 13 mühürleme teli ve çok sayıda ödenmemiş elektrik faturası ele geçirildi.

“Suç işlemek için örgüt kurmak, örgütü yönetmek, örgüt üyesi olmak, sahtecilik, kamu kurumunu zarara uğratmak suretiyle nitelikli dolandırıcılık” suçundan savcılığa sevk edilen 28 kişiden 12'si tutuklanırken, 16 kişi tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Bu arada, TEDAŞ Genel Müdürlüğü müfettişlerinin olayla ilgili inceleme başlattığı bildirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!