İnternet andıcı Başbakanlık emri

Güncelleme Tarihi:

İnternet andıcı Başbakanlık emri
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 2009 01:00

Genelkurmay, ‘ıslak imza’lı belgeyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Psikolojik harp için kurulduğu iddia edilen internet sitelerinin, ‘Başbakanlığın ilgili plan ve direktifleri çerçevesinde’ izlendiğini açıklayan Genelkurmay, ‘ıslak imzalı orijinal’ belgeyle ilgili de şu bilgileri verdi: “Belgenin orijinali, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan üç defa istendi. İlkinde fotokopi geldi, iki talebe yanıt verilmedi. Albay Çiçek için davet gelmedi. Çağrılanı, gönderiyoruz.”

GENELKURMAY Başkanlığı’nın dünkü haftalık basını bilgilendirme toplantısına, ‘İrtica ile mücadele eylem planı’ ve bu belgenin altında ‘ıslak imzası’ bulunduğu öne sürülen Kurmay Albay Dursun Çiçek’in durumu ve kamuoyunda ‘internet andıcı’ olarak adlandırılan, irticai ve bölücü internet sitelerinin izlenmesi damgasını vurdu.

Başbakan Tayyip Erdoğan’ın geçtiğimiz AK Parti grup toplantısında isim vermeden ima yoluyla Genelkurmay’ı işaret etmesine ise, üstü kapalı yanıt geldi. Toplantıda Başbakan’ın sözleri hatırlatılınca, Genelkurmay Genel Sekreteri Tümgeneral Ferit Güler, “Sayın Başbakanın açıklamaları üzerine bizim herhangi bir yorum yapmamız mümkün değildir” yanıtı verdi.

Davet edilen gider gerisi spekülasyon

Aynı toplantıda hukuki süreçle ilgili açıklama yapan Genelkurmay Adli Müşaviri Tuğgeneral Hıfzı Çubuklu ise, şöyle konuştu:
“Bizden istenen her türlü talebi yerine getiriyoruz. İstediklerinde, tarih veriyorlar gönderiyoruz. Bunun dışındakiler tamamen spekülasyondur. Geçen hafta istenen 9 kişiyi gönderdik. Ara ara giden var. Biliyorsunuz daha iki gün önce iki tane teğmen gitti. Yine olduğu zaman gönderiyoruz. Böyle bir şey söz konusu olamaz Silahlı Kuvvetler açısından.

Askeri Savcılığımız belgeyi araştırıyor

Askeri Savcılık, Karargâh’ta böyle bir belge hazırlanıp hazırlanmadığı, haberin yayımlandığı gün orijinalinin imha edilip edilmediği, bilgisayar kayıtlarının temizlenip temizlenmediği ve bu suretle delillerin karartılıp karartılmadığı konularında soruşturma yürütüyor ve soruşturma halen devam ediyor.
Bu çerçevede Askeri Savcılık, delil niteliğindeki belgenin aslını İstanbul Cumhuriyet Savcılığı’ndan üç defa istemiştir. Birincisinde fotokopisi gelmiştir. Diğerlerinde cevap gelmemiştir. Askeri Savcılık, aynen Cumhuriyet Savcılığı gibi, soruşturması ile ilgili ihtiyaç duyduğu her türlü bilgi ve belgeyi gerek kamu görevlilerinden gerekse özel kuruluşlarından istemekle yetkilidir.

İstediğimiz belgeyi göndermek zorundalar

Kendilerinden bilgi ya da belge talep edilen kamu görevlilerinin ve özel kuruluşların da bunlara en kısa sürede cevap vermekle yükümlüdür. Ancak, var olduğu iddia edilen ıslak imzalı belge henüz Askeri Savcılığa gönderilmemiştir. Bu nedenle belgenin tekrar aslının gönderilmesi istenmiştir. Askeri Savcılık olayın diğer yönlerini de şu an araştırmaya soruşturmaya devam etmektedir.

Başbakanlık direktifiyle izleme siteleri kuruldu

Türk Silahlı Kuvvetleri’nin, Başbakanlığın ilgili plan ve direktifleri çerçevesinde irticai ve bölücü tehdit unsurlarını izlemek üzere kurulmuş, işletilmiş internet siteleri bulunmaktadır. Söz konusu siteler, 5651 sayılı kanun çerçevesinde kurulmuştur. Normal bir işlem, kamuoyuna çok farklı bir şekilde anlatılmıştır. Başbakanlığın direktifi, tüm kamu kurum ve kuruluşlarını kapsar.”

‘Albay Çiçek için bize davet gelmedi’

TUĞGENERAL Hıfzı Çubuklu’nun, ‘irtica ile mücadele eylem planı’nın altında imzası olduğu iddia edilen Kurmay Albay Dursun Çiçek’le ilgili açıklamaları da şöyle: “Dursun Çiçek davet edilmedi, bize henüz böyle bir tebligat gelmedi. Türk Silahlı Kuvvetleri, yargı makamlarından, gerek savcılıktan gerekse mahkemelerden gelen her türlü soruya, çağrıya anında cevap vermektedir. Bunun dışında söylenenlerin hepsi maalesef çıkarılan haberlerdir. Bununla ilgili elimize geçmiş bir tebligat yoktur.”

Açığa alma takdir

Çubuklu, Albay Çiçek’in neden açığa alınmadığını da şöyle açıkladı: “İddianame tanzim edilecek, mahkeme kabul edecek ve bu iddianame ilgili bakanlığa gelecek. Kara, deniz, hava birliklerine mensuplar için Milli Savunma Bakanlığınca açığa çıkarılabilirler. Tamamıyla takdirdir. Bunların yapılabilmesi için o şahıslar hakkında kamu davası açılmalı.”

TSK bu diziden rahatsız

GENELKURMAY Genel Sekreteri Tümgeneral Ferit Güler, adını vermeden, TSK’nın, 12 Eylül döneminin konu alındığı ‘Bu kalp seni unutur mu’ dizisi hakkında duyduğu rahatsızlığı da şöyle aktardı: “Bir dizi ile ilgili medyada yer aldığı şekilde RTÜK’ün bazı kararlar aldığı bilinmektedir. Yayın kuruluşların insanların kişilik haklarına özen göstermesi, o kişi ve ailelerini de düşünerek duyarlı bir yayıncılık yapması herkes gibi bizim de beklentimizdir.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!