İnternet 24 saat kararacak

Güncelleme Tarihi:

İnternet 24 saat kararacak
Oluşturulma Tarihi: Aralık 25, 2014 09:29

Hükümet, Anayasa Mahkemesi’nin Ulaştırma Bakanı ve TİB Başkanı’na sakıncalı içeriği 4 saat içinde engelleme yetkisi tanıyan düzenlemeyi iptal etmesinin ardından harekete geçti. Yeni düzenlemede, Başbakanlık veya ilgili bakanlığın başvurusuyla TİB, mahkeme kararı olmadan 24 saat internete erişimi engelleyebilecek .

Haberin Devamı

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Bartın-Amasra Tüneli'nin açılış töreni sonrası gazetecilerin internet düzenlemesine ilişkin sorularını cevaplandırdı.

Bakan Elvan, Torba Yasa ile Meclis’e gönderilecek düzenlemeye göre milli güvenliği, kamu düzenini, milli savunmayı ilgilendiren hususlarda Başabakanlık veya ilgili bakanlığın talebi üzerine Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) geçici olarak içeriğin çıkarılması veya erişimin engellenmesini sağlayabileceğini söyledi. Bakan Elvan, bu noktada 24 saat içinde mahkemeye başvurma ve mahkeme kararının uygulanma zorunluluğu olduğunu kaydetti. Bakan Elvan, şöyle dedi:

İnternet 24 saat kararacak
Başkan istedi 8 site kapandı

500 BİN LİRAYA KADAR CEZA

Örneğin kamu düzeniyle alakalı İçişleri Bakanı, Başbakanımız TİB’e, ’Bu kamu düzenini bozan bir durumdur, gecikmesinde sakınca vardır, derhal erişimin engellenmesi gerekir’ şeklinde talepte bulunması halinde TİB erişimin engellenmisini sağlayacak. Bu milli savunmaya yönelik de olabilir. Mahkeme kararına rağmen içeriğin çıkarılmasını sağlamıyorsa, o ilgili bölümün engellenmesini sağlamıyorsa 500 bin liraya kadar ceza uygulaması getireceğiz. Bir anlamda sosyal medya şirketlerinin, internet şirketlerinin mahkeme kararlarını uygulamalarını teşvik edici bir düzenlemedir."

Haberin Devamı

’SORUN OLACAĞINI DÜŞNÜMÜYORUM’

Düzenlemenin daha önce Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edildiği hatırlatılan Bakan Elvan, "Anayasa’nın 22’nci maddesine tamamen uygun bir düzenleme. O zaman dönme nedeni, kamu düzeni, milli güvenlik ile ilgili hususlarda karar merci olarak TİB’i koymuştuk. O konuda bir değişiklik yaptık. İlgili bakan, bakanlık olarak düşündük. Herhangi bir sorun olacağını düşünmüyorum" diye konuştu.

Soru üzerine düzenlemenin Kobani olaylarıyla bir ilgisi olmadığını belirten Bakan Elvan, Dışişleri Bakanlığı’ndaki dinleme olayını hatırlatarak, "Bu tür ulusal güvenliği tehdit edici yayınlarla karşı karşıya kalabiliriz. Bu gibi durumlarda gecikmesinde sakınca bulunursa, ilgili bakanlık karar verecek, TİB’e talepte bulunacaktır. Kararı veren ilgili bakanlık, Başbakanlık olacak" dedi.

Haberin Devamı

Bakan Elvan, soru üzerine TİB’in yeniden yapılandırılması zorunluluğu da olduğunu, bu konuda çalıştıklarını söyledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!