Instagram Türk fenomeni Mustafa Seven

Güncelleme Tarihi:

Instagram Türk fenomeni Mustafa Seven
Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2013 10:01

AKILLI telefonların gözde fotoğraf uygulaması “İnstagram” kendi şöhretlerini de yarattı.

Haberin Devamı

Türkiye’nin bu alandaki en yüksek tirajlı foto muhabiri ise 470 bin takipçisi ile rakipsiz konumdaki Mustafa Seven. Türkiye’nin önde gelen foto muhabirlerinden olmasına rağmen bu uygulamada paylaştığı “Kare” kadrajlı fotoğraflarla bu farklı platformda adını duyuran Mustafa Seven, sosyal medyanın fenomenleri arasında yer alıyor.

Geçtiğimiz hafta yapılan Bursa Fotoğraf Festivali foto muhabirlerini de bir araya getirdi. “Tek” adını verdiği fotoğraf sergisi hala Bursa’da gezilebilen Seven’le yaptığımız dost sohbetinden sosyal medyada fenomen olmanın sırlarını aktarıyorum:

FOTOĞRAF MALİYETİ UCUZLADI

Eskiden fotoğraf üretme süreci ve baskı aşamaları maliyetli bir işti. Fotoğraf makinesi, lensi, film, karanlık oda, banyo, kart baskısı herkesin anında ulaşabileceği bir şey değildi. Teknoloji, fotoğrafın üretim sürecinde karanlık oda ve baskıyla ilgili her şeyi ortadan kaldırdı. Öyle ki koca makineler cep telefonlarına girdi, herkes fotoğraf çekmeye başladı. İnsanlar artık teknolojiye rahat ulaşır oldu. Çektiklerini de paylaşmak sunmak, sergilemek isteyen insanlar için de sosyal medya bir patlama noktası oldu.

Haberin Devamı

HERGÜN BİN KİŞİ GELİYOR

Ben İnstgram’da ilk fotoğrafımı paylaşalı 2,5 yıl falan oldu. Şimdi takipçi sayım 470 bin. Ama her gün ortalama bin kişi ekleniyor bu listeye. Bu artıştaki en büyük etken tabii fotoğraflarımın aldığı yüksek beğenilerle sürekli bu uygulamanın ana sayfasında yer alması. Genelde siyah beyaz belgesel tarzda hayatın işleyişini anlatan yaşamdan kareler paylaşıyorum ancak fotoğraflardaki ifadelerin güçlü olması şart. Seçici davranmaya çalışıyorum. Renkli doğa fotoğrafları da sunduğun oluyor ancak insan öyküleri, portreleri kadar beğeni görmediğini keşfettim mesela. Beni takip edeninsanlar, hayatın içinden fotoğraflara daha fazla ilgi gösteriyor.

TAKİPÇİSİ ÜNLÜLERDEN FAZLA

Dünyada ünlü isimler var yüksek takipçileriHollywood starları gibi ama Türkiye’deki şöhretlerin benim kadar takipçisi yok. Zaten toplasanız Türkiye’de de bu sayıda takipçisi olan da 10 kişi çıkmaz. Bu listede de profesyonel fotoğrafçılık yapan tek kişi benim. Foto muhabiri olarak uzun yıllar çalıştım, Fotoğraf Editörü olarak çalıştığım Akşam Gazetesi’nden ayrılalı yaklaşık bir yıl oldu. İyi foto muhabirleri birbirini yakından tanıyor biliyor. Çok değerli arkadaşlar var. Ama bu platform beni kitlelerin tanımasında önemli bir araç oldu.

Haberin Devamı

TÜM DÜNYADAN TEKLİFLER GELİYOR

Dünyada da bu sayıda profesyonel çok fazla değil. Öyle olunca bir çok ülkeden teklifler geliyor fotoğraf konusunda özellikle reklam ve tanıtım fotoğrafları için. Raytinginiz yüksek olunca ajansların çok aradığı isimler arasında yer alıyorsunuz. Fotoğraf konusundaki başarının yanı sıra artık paylaşımlarınızla da etki yaratabiliyorsunuz. Foto muhabiri arkadaşlarla aramızdaki bir geyik muhabbeti aslında tabii ki ciddi değil ama takipçi sayım Türkiye’deki bir çok gazetenin tirajından fazla.

MUSTAFA SEVEN KİMDİR?

1974 yılında Sivas'da doğan Mustafa Seven, 1995 yılında Sabah Gazetesi Dergi Grubu'nda başladığı foto muhabirliğini sırasıyla Hürriyet Dergi Grubu, Gazete Pazar, Milliyet ve son olarak da fotograf editörü olarak Akşam Gazetesi'nde sürdürdü. Fotomuhabirliği yıllarından sonra 2006 yılında GİF'i (Güzel İşler Fotografhanesi) kuran Seven çalışmalarını halen reklam alanında ve özel projeler ile GİF çatısı altında yürütüyor. Fotomuhabirliğinden reklam fotografçılığına dek geniş bir yelpazede üretim yapan Seven'in son yıllarda ticari işler dışında ürettiği fotoğrafları, sosyal medya üzerinden takipçileriyle paylaşıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!