İnsanlardan hayvanlara birçok hastalık geçiyor

Güncelleme Tarihi:

İnsanlardan hayvanlara birçok hastalık geçiyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 18, 2001 02:02

Hayvanların saçtığı mikroplara çareler arayan uzmanlar, insanlardan da hayvanlara hastalık bulaştığını keşfettiler. Kanadalı bilim adamlarına göre kedi, köpek ve atlarda iltihaplara yol açan bir mikrobun, ‘‘stafilokok’’un sorumlusu veterinerler ya da hayvanların sahipleri.

Toronto'daki Mount Sınai Hastanesi mikrobiyoloji şefi Donald E. Low, Chicago'daki Amerikan Mikrobiyoloji Derneği'nin toplantısında hayvanlar, insanlar ve bulaşıcı hastalıklara dair araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Low şu bilgileri verdi:

Stafilokoka yakın zamanlara kadar sadece hastanelerde rastlıyorduk. Açık yaraları olanlar, vücutlarına tüpler bağlı olanlar ve yaşlılar, bu mikroptan hemen etkileniyor.

Strafilokok, sivilcelere, su toplamalarına, hatta zatürreeye ve dolaşım sisteminde ölümcül iltihaplanmalara neden olabiliyor.

Sağlıklı kişiler, hastalanmasa da ciltlerinde stafilokok taşıyıcısı olabiliyor. İncelemelerimiz sırasında 16 evcil hayvanda dikkatimizi çeken iltihapların, sahiplerinden kaynaklandığına ilişkin güçlü kanıtlarımız var. Bu hayvanlardaki iltihaplanmalar, insanlardakine çok benziyor. Sahiplerinin hastalanmasından aylar sonra kedi, köpek ve atlarının da çok benzer şekilde hastalandığını gözlemledik. Bu mikrop hayvanlar için de ölümcül olabiliyor. Köpeklerden biri öldü, diğerinin enfeksiyon kapan bacağı kesildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!