İnsanın evrendeki yerini sorgulatacak film: Zerre

Güncelleme Tarihi:

İnsanın evrendeki yerini sorgulatacak film: Zerre
Oluşturulma Tarihi: Eylül 29, 2012 11:43

Bu yıl 49. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde ‘En İyi Film’ ödülü için yarışacak olan“Zerre”; küçük kızı ve annesiyle hayata tutunan Zeynep’in işsizlikle dolu bir şehirde yaşadıkları sorunları, yaşam mücadelesini gerçekçi materyallerle anlatarak insanın evrendeki yerini sorguluyor.

Haberin Devamı

Başrolde geçtiğimiz sezon Zenne filmiyle dikkatleri üzerine çeken Jale Arıkan’ın rol aldığı filmin, yönetmen ve senarist koltuğunda ödüllü kısa filmci Erdem Tepegöz otururken yapımcılığını ise Kule Film’in yaratıcısı Kağan Daldal üstleniyor.

'ZERRE' FİLMİNDEN FOTOĞRAFLAR

Farklı bir sinemasal anlatım dili ile dikkatleri üzerine çekecek olan “Zerre”, kızı ve annesi ile küçük bir evde yaşayan Zeynep‘in (Jale Arıkan) haksız yere işten atılmasıyla, üç kişilik bir ailenin hayatta kalmak için verdiği zorlu mücadeleyi anlatıyor. Sıradan bir iş bulmanın dahi imkansız olduğu şehirde Zeynep, ev sahibi Kudret’in  (Ergun Kuyucu)  borcunu ödemesi için yaptığı baskıların da etkisiyle, şehir dışında bulduğu bir işi kabul eder ve yola çıkar...

“Zerre”; tek bir karakter üzerinden ilerleyen öykü yapısı, omuzda hareketli kamera kullanımı, gerçek işçilerden ve fabrika mekanlarından oluşan gerçekçi anlatım biçimi ile küçük bir insan öyküsü üzerinden “varoluşu”  arıyor. Filmin en ilgi çekici yanı ise, öykünün içinde yatan sembolik anlatım dili. Gündelik hayatta her zaman fark edemediğimiz uçuşan parçacıklar, filmin içinde bir oyuncu gibi görev alıyor ve Zeynep’in sorunlarla dolu dünyasının evrendeki yerini betimliyor.

Haberin Devamı

Yönetmenliğini ve senaristliğini yapan Erdem Tepegöz ile yapımcılığını üstlenen Kağan Daldal tarafından beyazperdede hayat bulan Zerre’de; Jale Arıkan (Zeynep) başrolü üstlenirken, Rüçhan Çalışkur (anne), Ergun Kuyucu (Kudret), Özay Fecht (Seniha), Remzi Pamukçu (Remzi) gibi isimler de oyunculuklarıyla göz dolduruyor. Filmin görüntü yönetmenliğini Macaristan’dan Marton Miklauzic üstllenirken, filmdeki yıpranmış doku, başarılı sanat yönetmeni Azeri Tora Aghabayova’ya ait.

Bir ilk film olmanın ötesinde farklı bir dil üzerinden anlattığı Zeynep’in öyküsüyle büyük bir soruyu, çok sade bir hayat kesiti ile filme aktaran “Zerre”; 49. Altın Portakal Film Festivali’nde kesinlikle kaçırılmaması gereken bir film.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!