İngiltere'yi karıştıran ziyaret

Güncelleme Tarihi:

İngiltereyi karıştıran ziyaret
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 20, 2011 13:20

Bahreyn Prensi Salman Bin Halid El Halife'nin Londra ziyareti tartışmalara neden oldu.

Haberin Devamı

İngiltere Başbakanı David Cameron, iktidar karşıtı gösterileri şiddet yoluyla bastıran Bahreyn kraliyet ailesinden bir üyeyi ağırladığı gerekçesiyle sert eleştirilere maruz kaldı.

Bahreyn Prensi'nin Londra ziyareti özellikle insan hakları kuruluşlarının tepkilerine neden olurken, tartışmalı ziyarete bugünkü İngiliz gazetelerinde de geniş yer verildi.

Independent gazetesi, "ABD Başkanı Barack Obama Ortadoğu'ya demokrasiyle kucaklaşın derken, İngiltere Başbakanı zorbalığı kucaklıyor" yorumunu yaptı.

Gazete, David Cameron'ın Başbakanlık konutu önünde, Bahreyn Prensi ile el sıkışırken çekilmiş bir fotoğrafına manşetten yer vererek, "Diğer Arap zorbalar İngiltere'nin hoşnutsuzluğunu tümüyle hissederken El Halife, hanedanının zarar gören şöhretini onarmak için İngiltere'de" ifadelerini kullandı.

Haberin Devamı

Bahreyn'de risk altında olan dev İngiliz yatırımları olduğuna dikkat çekilen gazetedeki haberde, "Protesto dalgası başlayana kadar İngiliz şirketler Bahreyn'e saldırı tüfekleri, hafif makineli tüfekler, çifteler, keskin nişancı silahları, el bombaları, duman, şok bombaları ve göz yaşartıcı gaz sağlıyordu. 2009 ile 2010 yıllarında silah satışı 6 milyon 400 bin sterlini buldu. İngiltere Dışişleri Bakanlığı, şubat ayında silah satışları için, 44 ruhsatı alelacele iptal etti" denildi.

Bahreyn Prensi El Halife, İngiltere'de geçen ay yapılan kraliyet düğününe davet edilmiş ancak sonra ülkesinde devam eden karışıklık nedeniyle düğüne katılamayacağını bildirmişti.

"BASKI YERİNE REFORM YAPIN"

Cameron ile Bahreyn Prensi'nin görüşmesine ilişkin İngiltere Başbakanlık sözcüsünün yaptığı açıklamada ise hem Bahreyn hem de Ortadoğu'daki durumun görüşüldüğü belirtildi. Sözcü, görüşmeye ilişkin şunları söyledi:

"Başbakan, Bahreyn'deki durumla ilgili endişeleri gündeme getirdi ve hükümetin baskı yerine reform politikasına doğru yönelmesinin önemini vurguladı. Ayrıca tüm tarafların, sorunlara yapıcı bir diyalog ve samimiyetle eğilmesi gerektiğini kaydetti."

Sözcü, Cameron'ın görüşmede, ülkesinin Bahreyn'in siyasi ve ekonomik gelişmesinin sağlanabilmesi için destek vereceğini belirttiğini de bildirdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!