İngiltere'yi bekleyen olası hükümet tahminleri

Güncelleme Tarihi:

İngiltereyi bekleyen olası hükümet tahminleri
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 06, 2010 11:19

İngiltere’de Perşembe günü yapılacak ve son 20 yılın en çekişmeli olacağı düşünülen seçimlerinde, önde gelen iki partinin de 650 sandalyeli parlamentoda üstünlük elde edememesi bekleniyor.

Haberin Devamı

En son 1974 yılında elde edilen belirsiz seçim sonucuyla bir hiçbir partinin ezici çoğunluk elde edemediği bir hükümet kurmaya giden İngiltere, bugün aynı prosedürü hayata geçirme olasılığına karşılık geçmişteki örneği değerlendiriyor.

 

Seçimlerin ardından göreve gelecek yeni parlamento 18 Mayıs tarihinde başkanını belirleyecek ve üyeler yemin edecek. Hükümetin ilk görevi ise, 25 Mayıs’ta yasama programını sunmak olacak.

 

OLASI HÜKÜMETİN ÖZELLİKLERİ

Resmi ana hatlarına göre “hiçbir partinin ezici çoğunluğa sahip olmadığı hükümete” yönelik alıntılar şunlar:

 

Haberin Devamı

-       Yapılan bir seçin herhangi bir partinin açık üstünlüğünü ortaya koymazsa, mevcut hükümet, başbakan kendisinin ve hükümetinin istifasını Kraliyet Ailesi’ne sunmadığı sürece görevde kalır.

 

Mevcut hükümet, Avam Kamara’sının oy çokluğunu elde edebildiği görebilmek amacıyla yeni parlamentonun yapacağı toplantıyı beklemek zorundadır. Aksi takdirde istifa etmesi gereklidir.

 

Eğer bir hükümet Avam Kamarası’nda yapılan güven oylamasında gerekli desteği elde edemezse, Başbakan en kısa zamanda hükümetin istifasını vermelidir.

Bir güven oylaması muhalefet tarafından masaya yatırılabilir veya ya da hükümetin önceden belirttiği gibi Avam Kamarası’nın hükümete yönelik güvenini sınayan önlem olarak kullanılabilir.

 

-       Eğer başbakan ve hükümet bu sürecin herhangi basamağında istifa ederse, Avam Kamarası’nın en fazla desteğini almış gözüken kişi Kraliyet Ailesi tarafından hükümeti yönetmesi için başvurulur. Çeşitli yönetimlerin kurulma olasılığının yanında, bu konuya yönelik görüşmeler yeni hükümeti kurması beklenen partiler arasında yapılır. Kraliyet Ailesi’nin bu tür tartışmalarda yer alması beklenmez, ancak politik partiler ve kabine temsilcisi Kraliyet Ailesi’nin süreçten haberdar olmasını sağlar.

Haberin Devamı

 

Başbakan, Kraliyet Ailesi’nden gelecek bir seçim için parlamentoyu dağıtmasını isteyebilir. Kraliyet Ailesi özellikle hükümeti feshetme kararı ardından yapılan bu tür bir talebi kabul etmek zorunda değildir.

 

KARMAŞIK SÜREÇ

Bu tür şartlar altında, Kraliyet Ailesi partilerin bir feshetme kararı alınmasından önce Avam Kamarası’nın güvenoyunu alabilecek olası bir hükümet olmadığına emin olmalarını bekler.

 

- Başbakanın kabine temsilcisine, muhalif ve azınlık partilerle bir hükümetin kurulması aşamasındaki tartışmalarda hükümetin kararına destek vermesini isteyebilir. Eğer muhalif partiler kendi aralarında veya hükümetle olan tartışmalarında benzer bir destek talep ederlerse, bu başbakanın izniyle Bakanlar Kurulu tarafından sağlanabilir.

Haberin Devamı

 

- Hükümetin Avam Kamarası’nın güven oyuna sahip olup olmadığı konusunda şüphe olduğu sürece, seçim öncesi dönemde önemli kararlar alınması üzerinde titiz olunması sağgörülü bir yaklaşım olacaktır. Her nasılsa, hükümetin tüm düzeylerdeki normal ve esas faaliyetlerinin tümünün gerçekleştirilmesi zorunlu olacaktır.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!