İngiltere'nin yeni başbakanı David Cameron kimdir?

Güncelleme Tarihi:

İngilterenin yeni başbakanı David Cameron kimdir
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 13, 2010 12:00

İngiltere'nin son 200 yılda başına geçen en genç başbakan David Cameron, gördüğü üst düzey eğitimi ve iş dünyasındaki kariyerini, şimdi de politikaya taşımak istiyor.

Haberin Devamı

CAMERON'IN BAŞBAKANLIK KONUTU'NDAKİ İLK GÖRÜNTÜLERİ

 

İngiltere'de İşçi Partisi'nin lideri Gordon Brown'un dün istifasını açıklamasıyla Muhafazakar Parti lideri hükümeti kurma görevini Kraliçe Elizabeth'ten devraldı ve başbakan oldu.

 

İngiltere’nin 43 yaşındaki yeni başbakanı Cameron, 1812 yılında aynı göreve gelen Robert Banks Johnson’dan bu yana ülkenin gördüğü en genç lider.

 

Dört çocuklu bir ailenin üçüncü çocuğu olarak, 9 Ekim 1966 tarihinde dünyaya gelen David William Duncan Cameron, 3 yaşında Berkshire, Newbury’e taşındı. Varlıklı ve güçlü bir bağları olan bir ailede büyüdü.

Haberin Devamı

 

Borsacı olan babası Ian, doğuştan sakat olan bacakları kesilmesine ve bir gözünün sonradan kör olmasına rağmen kendisini hiçbir zaman özürlü bir insan olarak kabul etmedi. Cameron’ın annesi Mary ise, 30 yıl boyunca sulh hâkimliği yaptı.

 

EĞİTİM HAYATI

Cameron 7 yaşındayken üst düzey bir hazırlık okulu olan Heatherdown’a gönderildi. Prens Edward ve Andrew’ın da gittiği bu okuldaki eğitiminin ardından aile geleneği gereği İngiltere’nin en ünlü özel okulu, Eton’a gönderildi.

 

Okul yıllarında politikaya çok fazla ilgisi olmadığı söylenen Cameron’ın arkadaşları yeni başbakanın sadece "ortayolcu bir Muhafazakar" olduğunu söyledi. Oxford’da felsefe, politika ve ekonomi eğitimine başlamadan önce, bir yıl Muhafazakâr Partili milletvekili Tim Rathbone için çalıştı. Ayrıca üç ay Hong Kong’da bir gemicilik şirketinde görev alan Cameron, Sovyet Rusya ve Doğu Avrupa’yı gezerek İngiltere’ye döndü.

 

Üniversite yıllarında sosyalliğiyle öne çıkan Cameron, Oxford Üniversitesi’ne bağlı Bresenose College'da tenis takımının kaptanlığını yaptığı gibi Bullingdon yemek kulübünün de üyeleri arasında yer aldı.

Haberin Devamı

 

Üniversitede derslerine giren Profesör Vernon Bogdanor, Cameron’ı “en yetenekli öğrencilerinden biri” olarak tanımlarken, politik görüşünü “ılımlı ve hassas bir muhafazakâr” olarak belirtti.

 

MUHAFAZAKÂR PARTİYE GİRİŞİ

Üniversiteden onur belgesi alarak mezun olan Cameron, 1998 yılının Haziran ayında Muhafazakâr Araştırma Departmanı’na başvurdu.

 

Araştırmacı olarak çalışkanlığıyla öne çıkan Cameron, 1992 yılında İşçi Partisi’nin vergi planlarına yönelik eleştirileri ortaya atan ve seçmenin ibresinin Muhafazakâr lider John Major’a dönmesini sağlayan araştırma ekibinin içinde yer aldı.

 

1997 yılına kadar İngiltere’nin başbakanı görevini sürdüren Major, Cameron için “inanılmaz yetenekli ve zeki bir insan” tanımını kullanmış ve baskı altında soğukkanlılığını koruyarak akıllıca düşünebildiğini belirtmişti.

Haberin Devamı

 

Muhafazakâr Parti’de Maliye Bakanı Norman Lamont’un politik danışmanlığı yapan Cameron, 1990’ların başında milletvekili olmaya karar verdi ve tecrübe kazanmak için İçişleri Bakanı Michael Howard aracılığıyla Carlton adlı televizyon şirketinde halkla ilişkiler uzmanı olarak çalışmaya başladı.

 

Burada 7 yıl görev yapan Cameron, 2001 yılında Oxfordshire bölgesinin Witney kentinden milletvekili seçilmeyi başardı. Önündeki basamakları hızla tırmanan Cameron, ilk olarak partisinin politika koordinatörü oldu, ardından gölge eğitim bakanı seçildi. 2005 yılında ise Muhafazakâr Parti’nin liderlik koltuğuna yükseldi.

 

CAMERON’IN AİLESİ

Cameron’ın eşi Samantha Cameron lüks kırtasiye malları satan Smythson's şirketinde sanat yöneticisi olarak çalışıyor. 1996 yılında evlenen çiftin Nancy ve Arthur adında iki çocuğu var. Çift ayrıca Eylül ayında üçüncü çocuklarını bekliyor.

Haberin Devamı

 

Cameron çifti sakat doğan ve yoğun bakım gerektiren ilk çocukları Ivan’ı 2009’un Şubat ayında kaybetti. İngiltere Sağlık Sistemi’nin (NHS) çocuklarına gösterdiği ilgi ve bakım, Cameronların bakış açısı üzerinde büyük etki yaptı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!