İngiltere'nin en güçlü 300 kişisi

Güncelleme Tarihi:

İngilterenin en güçlü 300 kişisi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 17, 2002 14:41

İngiltere'de yayımlanan Sunday Express gazetesi, ülkenin ''en güçlü'' 300 kişisini seçti. Başbakan Tony Blair sıralamada birinci oldu.

Listenin ilk 10 sırasında, birinci sırada Başbakan Tony Blair olmak üzere, hükümetin özellikle ekonomi kanadının ağırlığı hissedildi. Tony Blair ile başlayan listenin ikinci sırasına geçen yıl özerk yapıya kavuşturulan Merkez Bankası'nın Başkanı Sir Edward George oturdu. Üçüncü sırada da bu tabloya uygun bir isim olan, güçlü Maliye Bakanı ve Blair'in gizli rakibi Gordon Brown yer aldı. Dürdüncü sıraya oturtulan medya imparatoru Rupert Murdoch, basının ağırlığının altını bir kez daha çizerken, beşinci sırada sosyal yaşamda bir başka ağırlık noktasını oluşturan futbolun önceliğikendini hissettirdi. Bu sıraya İngiltere Milli Futbol takımının teknikDirektörü Goran Eriksson yerleşti.

İngiliz hükümetinin güçlü ismi, Blair'in danışmanı Alistair Campbell, bir bürokrat olarak listenin altıncı sırasına otururken, yedinci sırada yine İngiliz basınından bir isim, bu kez devlet kontrolündeki yayın kuruluşu BBC'nin patronu olan Gavin Davies yer aldı. Davies'i, Blair'in eşi Cherie Blair izledi. Dokuzuncu sırada, tartışmalı yasa teklifleriyle son dönemde ortaya çıkan, geçen iktidar döneminin Eğitim Bakanı, şimdiki İçişleri Bakanı David Blunkett yer aldı. Listenin 10. sırası yine basının oldu ve bu sıraya Kuzey İngiltere'de etki alanı geniş olan Granada TV'sininpatronu Charles Alan yerleşti.

KRALİYET GERİLERDE

Sunday Experss gazetesi tarafından hazırlanan listeye Kraliyet ailesi, futbolcuların bile gerisinde girebildi. David Beckham'ın 26. sırada yer aldığı listeye, İngiltere tahtının veliahtı Prens Charles 40. sıradan girebildi. Kraliçe Elizabeth en güçlüler listesinde 42. olabilirken, tahtın ikinci sıradaki varisi Prens William ise küçük yaşına rağmen 46. sırada kendisine yer buldu.

İngiliz muhalefeti güçlüler listesinin başlarına oturmayı başaramadı. Listenin 73. sırası Liberal Demokrat Parti lideri Charles Kennedy'ye ayrılırken, anamuhalefeti temsil eden Muhafazakar Parti'ninlideri Ian Duncan Smith listeye ancak 83. sıradan girebildi.

Listede ilk 100'ün içinde dikkat çeken bir isim de 93. sıraya oturan Mısırlı milyarder işadamı Muhammed Al Fayed oldu. Oğlu Dodi'yi Prenses Diana ile aynı trafik kazasında kaybeden ve Kraliyet ailesini kazadan sorumlu tutan Fayed, aileyle yaptığı kavgayla son zamanlarda öne çıkan bir figür haline geldi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!