İngiltere'nin başı bitlerle dertte

Güncelleme Tarihi:

İngilterenin başı bitlerle dertte
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 1997 00:00

Haberin Devamı

İngiltere'de bit salgını tüm ülkeyi sardı. Bir dönemin ‘‘Üzerinde Güneş Batmayan Ülkesi’’, giderek yayılan bit salgını yüzünden zor günler yaşıyor. Bit ve sirkeler, şampuan ve losyona karşı bağışıklık kazandığından salgını önlemek de giderek güçleşiyor. Toplum Sağlığı Grubu'nun yaptığı açıklamaya göre İngiltere'de her 10 öğrenciden biri bitli.

Son 7 yıl içinde İngiltere'de bitle mücadelede kullanılan şampuan ve losyonların satışı ikiye katlandı. Ancak bitlerin ilaçlara karşı giderek bağışıklık kazanması yüzünden bit salgını hızla yayılıyor. Toplum Sağlığı Grubu'nun Başkanı Joanna Ibarra, artık eczanelerde satılan haşere şampuan ve losyonlarının eskisi gibi işe yaramadığını söylüyor. Ibarra, bitleri yok etmek için şu tavsiyelerde bulunuyor.

Bitli saçı şampuanla iyice yıkayıp, bolca saç kremi sürün, sonra sık dişli bir tarakla tarayın. Aynı işlemi üç-dört günde bir tekrarlayın. Böylece bit yumurtalarından kurtulabilirsiniz.

Piyasada satılan ilaçlar, büyümüş paraziti öldürüyor. Ancak yumurtalara zarar vermiyor. Yumurta bir süre sonra bit haline dönüşüyor ve ilaç fayda etmiyor. Biti öldüren şifalı otlar işinize yarayabilir.

Bitleri elektrik akımı vererek öldüren pilli tarakları kullanarak da parazitleri yok edebilirsiniz.

İngiltere'de 1990/91 yıllarında bitle mücadelede şampuan ve losyonlara 8 milyon Sterlin (2.4 trilyon lira) harcandı. Bu rakam 1994/95 arasında 14.5 milyon (4.7 trilyon lira) sterline yükseldi, şimdilerde ise 16 milyon sterline dayanmış durumda.

Ayrıca İngiltere'de fare sayısının da son yıllarda iyice arttığı, 60 milyonu aştığı bildiriliyor. İlgililer, İngiltere'de adam başına bir fare düştüğünü kaydediyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!