Ä°ngiltere'de 'acil bütçe' açıklanıyor

Güncelleme Tarihi:

İngilterede acil bütçe açıklanıyor
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 23, 2010 10:36

İngiltere maliye bakanı George Osborne,ülke tarihinin en sert önlemlerinin alınmasının beklendiği, bugün açıklanacak yeni bütçenin etkisini azaltmak için, gelir seviyesi düşük olan 900 bin kişiyi gelir vergisi sisteminden çıkarma sözü verdi.

Haberin Devamı

Maliye Bakanı aynı zamanda, orta gelirli vergi mükelleflerinin 1000 sterlin tutarında vergi indiriminden yararlanabileceÄŸini söyledi.  Â

 

Ancak Osborne'nun vergi mükelleflerine sağladığı indirimleri, İngiliz bankalarına, bilançoları temel alınarak uygulanacak yeni vergilerle karşılaması bekleniyor.

 

DiÄŸer yandan bankaların ÅŸirketlere daha fazla kredi saÄŸlamaya zorlanacağı söyleniyor. 156 milyar sterlinle dev bütçe açığı bulunan Ä°ngiltere'de hükümet, bu yıl kamu harcamalarında 6,2 milyar sterlin kesinti yapmayı öngörüyor. Â

   Â

Maliye Bakanı George Osborne, BBC'ye yaptığı açıklamada, bugün kamuoyuna açıklayacağı bütçenin "zorlu ancak adil olacağını" söyledi. Ancak basında Osborne’un, vergi artışı gibi konularda açıklayacağı önlemlerle "son 30 yılın en sevilmeyen Maliye Bakanı olabileceği" yorumları yer aldı.

 

Haberin Devamı

Ãœlkedeki bütçe açığını vergi artışları ve kamu harcamalarındaki kesintilerle azaltmayı planlayan Ä°ngiltere'nin yeni koalisyon hükümetinin,Âkamuoyunun tepkileriyle karşılaÅŸabileceÄŸine dikkat çekiliyor.

   

Ülkenin mali durumu, hükümetin karşı karşıya olduğu sorunların başında geliyor. İngiltere'de dev bütçe açığının yanı sıra yaklaşık 2,5 milyon işsiz bulunuyor.

 

Ä°ngiltere'de geçen hafta da, bankalar ve mali piyasaların denetlenmesiyle ilgili yeni düzenlemelere gidilmiÅŸ ve ülkedeki finans piyasalarının denetlenmesi yetkisinin büyük ölçüde Merkez Bankasına (BoE) verilmesine karar verilmiÅŸti.    Â

           

BALAYI DÖNEMÄ° BÄ°TTİ Â

Guardian gazetesi ise, Maliye Bakanı George Osborne'un bütçede öngörülen vergi ve kesintilerle ilgili olarak yoğun bir muhalefetle karşılaştığını belirtti.

 

Haberin Devamı

Ä°ÅŸ çevrelerinin, çocuklara yardım kuruluÅŸlarının ve 6 milyon kamu çalışanını temsil eden sendikaların, 85 milyar sterlinlik yeni bütçede planlanan vergi artırımları, maaÅŸların dondurulması ve kamu harcamalarının kesilmesi gibi tedbirlere tepki gösterdiÄŸini kaydetti ve "hükümetin balayı dönemi bitti"Âyorumunu yaptı.

 

Independent gazetesi de, manÅŸetinde, Maliye Bakanı'nın politikalarınınÂ"Ä°ngiltere'de 1970'lerden bu yana görülmemiÅŸ düzeyde bir iÅŸsizlik yaÅŸanmasına neden olup olmayacağını" sordu. Gazetenin ekonomi editörü Sean O'Grady, yarın açıklanacak bütçenin Ä°ngiltere'nin, Ä°kinci Dünya Savaşı'ndan bu yana görülen en zorlu bütçesi olacağını belirtti.            

Haberin Devamı


MOODY'S'TEN RAHATLATAN AÇIKLAMA
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's bugün açıklanacak olan İngiltere bütçesinin ülkenin AAA olan kredi notunda herhangi bir değişiklik yaratmayacağını belirtti.

Moody's'in İngiltere için belirlediği not görünümü ise durağan.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!