İngiltere’yi kana bulayan 7/7 bombacısı ABD tarafından serbest bırakıldı

Güncelleme Tarihi:

İngiltere’yi kana bulayan 7/7 bombacısı ABD tarafından serbest bırakıldı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 14, 2011 11:23

Guardian’ın yürüttüğü bir araştırmadan elde edilen bilgilere göre, 7 Temmuz 2005’te Londra’da düzenlenen bombalı saldırılara karışan teröristlerin eğitildiği kampı kuran ABD’li cihat üyesi, tutuklandıktan 4.5 yıl sonra serbest bırakıldı.

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor    
Haberin Devamı

 

Ele geçen bilgiler, ABD’li Muhammed Cüneyt Babar’ın, muhtemelen 70 yıl olan hapis cezasının sadece birkaç yılını çektikten sonra terörist organizasyonlar konusunda  olduğu ABD’ye “olağanüstü bir destek” sağladığı gerekçesiyle salıverildiğini gösteriyor.

 

Babar’ın, New York’lu bir yargıç tarafından “istisnai işbirliği sebebiyle” salıverilmesinin belirtilmesi, cihat üyesinin Londra’nın otobüs ve metro istasyonlarında düzenlenen saldırıları düzenleyen militanların eğitildiği süreçte, ABD’nin muhbiri olup olmadığı şüphesini doğurdu.

 

2004 yılında bir New York mahkemesi tarafından terör suçlarından dolay tutuklanan Babar, Pakistan’da bir eğitim kampı kurmuş ve burada 7/7 saldırılarını düzenleyen Muhammed Sıdık Han ve diğer İngiliz teröristler bomba yapmayı öğrenmişti.

Haberin Devamı

 

MÜŞERREF’E SUİKAST PLANINI KABUL ETTİ

Babar, El Kaide’nin üst düzey üyeleriyle temas kurduğunu, örgüte para, donanım ve silah temin ettiğini ve Pakistan’ın eski Devlet Başkanı Pervez Müşerref’e yönelik iki suikast planı yaptığını kabul etti.

 

Ancak, ABD’li yargıçlarla yaptığı anlaşmada, Babar, cezasının ciddi oranda azaltılmasını ve bunun karşılığında hükümete muhbirlik yapmayı kabul etti.

 

Belgede aynı zamanda, Babar’ın hapiste 4.5 yıl geçirdiği, geride kalan iki yıldan fazla bir süreyi de kefaletini ödeyerek özgür geçirdiği bilgisi yer alıyor.

 

Babar’ın kurduğu kampta eğitim gören militanların düzenlediği saldırıda, 54 kişi ölmüş, 784 kişi yaralanmıştı.

 

New York’lu yargıcın, Babar’ın tutuklanmasından önce ABD’yle işbirliği yapıyor olabileceğine yönelik bilgi, Guardian’ın eline geçen bilgileri de güçlendirdi. Böylece, Babar’ın FBI tarafından gözaltına alındığı Nisan 2004’ten önceki dönemde ABD hükümetine muhbirlik yapıyor olabileceği ortaya çıktı.

Haberin Devamı

 

ABD TARAFINAN ÖVÜLDÜ 

2008'de kendisine kefalet hakkı sunulan Babar hakkında, Temmuz 2009'da 30 yıl daha ek hapis cezası alması için bir rapor sunuldu. Öte yandan, Savcılık Dairesi'nin, bu raporun sunulduğu New York mahkemesine Babar'ı öven açıklamalar yaptığı belirtildi. Büronun, "son altı buçuk yılda Babar'ın işbirliği içinde olağanüstü bir çalışma gösterdiğine" değinildi.

 

Babar'ın savunma avukatı Daniel Ollen ise müvekkilinin cezasının düşürülmesi hakkında önemli bilgiler verdi. Buna göre, Babar'ın cezasını düşüren yargıç Victor Marrero, verdiği kararda "Babar'ın ortaya koyduğu işbirliğinin önemini ve doğruluğunu göz önüne aldığını" belirtti ve şu ifadeleri kullandı:

 

"Babar, Londra'da düzenlenen bombalı saldırılar dahil EL Kaide ve diğer örgütler tarafından yürütülen terör eylemlerinin araştırılmasında FBI ve yabancı hükümetlerle işbirliği yaptı."

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:  
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!