İngiltere Savunma Bakanı Türkiye'de

Güncelleme Tarihi:

İngiltere Savunma Bakanı Türkiyede
Oluşturulma Tarihi: Ocak 24, 2011 12:43

İngiliz Savunma Bakanı Dr. Liam Fox, Türkiye'de.. Bu düzeyde bir ziyaret 8 yıldır gerçekleşmiyordu. Bu arada konuk bakan, bugün Cumhuriyet Gazetesi'ne ''Türkiye kendini İran'a kullandırtmamalı'' başlıklı bir köşe yazısı yazdı.

Haberin Devamı

8 YIL SONRA GERÇEKLEŞEN ZİYARET / Foto Galeri

Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Türkiye ile İngiltere arasında iyi bir işbirliğinin olduğunu belirterek, “Türkiye'nin AB yolundaki emin adımlarında İngiltere'nin verdiği destek ve sergilediği işbirliğinden dolayı İngiltere'ye müteşekkiriz. Bundan sonraki dönemde de bu desteğin devamını gönülden arzu ediyoruz” dedi.

Gönül, İngiltere Savunma Bakanı Dr. Liam Fox ve beraberindeki heyetle görüştü. Fox için Milli Savunma Bakanlığında tören düzenlendi. Gönül tarafından Bakanlık binasının girişinde karşılanan Fox, tören kıtasını “merhaba asker” diyerek selamladı. Konuk bakanın şeref defterini imzalamasının ardından Gönül ile Fox bir süre basına kapalı görüştü.

Haberin Devamı

Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında konuşan Bakan Gönül, önemli bir ülkenin önemli bir bakanını konuk etmekten büyük mutluluk duyduğunu belirtti.

Uluslararası toplantılarda iki ülke bakanları olarak yan yana oturduklarını ve her fırsatta müşterek meseleleri görüştüklerini dile getiren Gönül, Türkiye ve İngiltere'yi imparatorluk tarihi ve geleneğine sahip iki ülke olarak nitelendirdi.

İki ülkenin tarihte birçok defa birlikte harekete ettiğini anlatan Gönül, bunun en güzel örneğinin Kırım Harekatı'nda yaşandığını belirtti. Gönül, iki ülkenin 3 yıl süren harekatta omuz omuza savaştığını ifade etti.

Türkiye'nin, AB ülkeleri ile ilişkilerini dostluk çerçevesinde yürütmek istediğini vurgulayan Gönül, “Türkiye'nin AB yolundaki emin adımlarında İngiltere'nin verdiği destek ve sergilediği iş birliğinden dolayı İngiltere'ye müteşekkiriz. Bundan sonraki dönemde de bu desteğin devamını gönülden arzu ediyoruz” diye konuştu.

Türkiye ile İngiltere arasındaki ticaret hacminin 15-20 milyar dolar olarak gerçekleşmesinin beklendiğini, bunun Türkiye için önemli bir rakam olduğunu dile getiren Gönül, görüşmelerinde iki ülke arasındaki savunma sanayii ve askeri iş birliği faaliyetlerini ayrıntılı olarak ele aldıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Gelecek dönemde iş birliğini daha da geliştirmek ve somut projelere dönüştürmek istediklerini ifade eden Gönül, Türkiye için hassas olan konularda İngiltere'nin desteğini almaktan mutluluk duyduklarını belirtti.

“Afganistan, Balkanlar ve Aden Körfezi gibi dünya güvenliğini yakından ilgilendiren kriz bölgelerinde silahlı kuvvetlerimiz, Kırım Harbi'ne nasıl omuz omuza görev yaptılarsa, şimdi de omuz omuz görev yapmaktadır” diyen Bakan Gönül, konuk bakanın ziyaretinin iki ülke arasındaki iş birliğini daha da geliştireceğini, bölgede barış ve istikrarın kurulmasına katkı sağlayacağını belirtti.

İNGİLTERE SAVUNMA BAKANI FOX

İngiltere Savunma Bakanı Dr. Liam Fox ise Türkiye'de bulunmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Türkiye'nin İngiltere'nin dostu, ortağı ve müttefiki olduğunu belirten Fox, iki ülkenin önemli tarihi miraslara sahip olduğunu bildirdi. Barış temelinde oluşturulacak ortak bir gelecek için birlikte çalışılması gerektiğini vurgulayan Fox, Bakan Gönül ile uzun süredir tanıştıklarını, iyi birer dost, iyi birer çalışma arkadaşı olduklarını söyledi.

Haberin Devamı

İngiltere'nin uluslararası toplantılarda Türkiye ile yan yana oturduğunu, bu durumun iki ülke arasındaki görüşmelerin daha kolay yapılmasına katkı sağladığını dile getiren Fox, “Türkiye gerçekten en önemli müttefiklerimizden birisidir” dedi. Türkiye'nin, İngiltere'nin önemli ikili ortakları arasında yer aldığını anlatan Fox, şunları söyledi:

“Çok güçlü bir dostluğumuz var. Ortak bir tarihimiz var. Bundan daha önemli olarak ortak çıkarlarımız var. Bu ortak çıkarlarımız da daha güçlü bir ortaklık için bize sağlam bir temel teşkil ediyor. Afganistan'da birlikte çalışıyoruz. Türkiye'nin ittifaka sağladığı destekten dolayı teşekkür ediyoruz. Kabil'deki kuvvetlerinden son derece memnunuz. Diğer birçok ülkenin takip etmesi gereken bir örnek bu. Eğer tüm NATO müttefikleri aynı bağlılığı gösterirse yalnızca acil güvenlik açısından değil, Afgan kuvvetlerinin eğitimi konusunda da bu hassasiyet gösterilirse çok daha olumlu bir noktaya gideceğiz diye düşünüyorum.”

Haberin Devamı

“AYNI MİLLETLER AİLESİNİN PARÇASI OLMAYI ÜMİT EDİYORUZ”

Türkiye'nin konumu dolayısıyla çok önemli olduğunu belirten Fox, şunları kaydetti:

“Bizler her zaman Türkiye'nin AB üyeliğine koşulsuz destek göstermiş bulunuyoruz. Türkiye'nin son yıllardaki gelişmelerine baktığımızda kaçınılmaz olarak ilerlemekte olduğu bir yoldur bu. Dolayısıyla bugün hala çok inatçı bir şekilde Türkiye'nin kaderinin önünde bulunan engelleri aşmak durumundayız. Sizlerle bu konuda yorulmadan, bıkmak bilmeden çalışıyoruz. Her fırsatta gücümüzü ortaya koyuyoruz. Aynı milletler ailesinin parçası olmayı ümit ediyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!