İngiltere için korkutan uyarı

Güncelleme Tarihi:

İngiltere için korkutan uyarı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2010 10:27

Avrupa'daki borç krizini 2008'de ABD'de görülen ekonomik krize benzeten analistler, İngiltere için korkutucu bir uyarıda bulundu.

Haberin Devamı

Pazar geç saatlerde açıklanan 750 milyar euroluk acil kurtarma fonu ve Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) ikincil piyasalardan devlet tahvili satın almaya başlayacağı yönündeki haberler, kıta geneline yayılma riski bulunan bir likidite krizinin önüne geçse de bazı yatırımcıların en kötüsünün geride kaldığından şüphe ediyor.  

 

ABD merkezli yatırım danışmanlığı şirketi Evercore Partners’ın kıdemli İdari Direktörü Anthony Fry, “Kendine kendime hep Yunanistan’ın Bear Stearns olup olmadığını soruyorum. Eğer Yunanistan gerçekten Bear Stearns ise, İngiltere de Lehman Brothers mı olacak?” dedi.        

 

CNBC’ye değerlendirmeler yapan diğer analistler ise, İngiltere’nin ise o kadar büyük bir sıkıntı içinde olmadığını ifade etti.                

Haberin Devamı

       

İNGİLTERE ÜSTESİNDEN GELECEK  

ABD merkezli araştırma şirketi IDEAglobal’ın araştırma direktörlerinden Michael Gallagher, İngiltere’nin ülke içinde devlet tahvili satabilme yetisi sayesinde, ülke borcu sorununun üstesinden gelebileceğine inandığını belirtti.

  

Standard Bank analistlerinden Steven Barrow da İngiltere’nin şu an içinde bulunduğu sıkıntıdan çıkacak güçte olduğuna inandığını ifade etti.

 

Barrow, “Sterlinin önümüzdeki dönemde başarılı bir performans sergileyeceğine inanıyorum. Yunanistan ve İngiltere’yi kıyasladığımızda, İngiltere’nin hareket alanının daha geniş olduğunu görüyoruz. İngiltere devalüasyona gidebilir ve gerekli olması durumunda para basabilir ama İngiltere ne batacak ne de IMF yardımına ihtiyaç duyacak” dedi.

 

PİYASALAR HALA TEMKİNLİ  

 

Fry ise İngiltere’de yeni hükümeti kimin kuracağına yönelik belirsizlik devam ettiği için, bu tartışmaların anlamsız olduğunu söyledi ve “İngiltere’nin büyük bir sorunun önüne geçebileceğine inanmıyorum” dedi.  

 

Haberin Devamı

Fry aynı zamanda, önümüzdeki süreçte İngiltere’nin çok fazla paraya ihtiyacı olacağından, ülkenin borçlanma maliyetinin ciddi şekilde yukarıya çıkacağına inandığını da belirtti.

 

Piyasalar şimdilik, İngiltere’nin yeni bir hükümet kurmasına ve kamu harcamalarını kısacağı bir plan oluşturmasına izin vermiş gibi görünüyor. Ancak Avrupa’nın kurtarma fonunun yarattığı sert yükselişin durduğu görüldü.

 

Bu düşüşte, Yunanistan’ın yaşadığı sorunların İspanya ve Portekiz’e yayılacağı endişesinin etkili olduğu belirtildi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!