İngiltere’den TMSF’ye moral

Güncelleme Tarihi:

İngiltere’den TMSF’ye moral
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 03, 2007 00:00

Egebank’tan dolayı el koyduğu Göltaş Çimento’da Danıştay 13’üncü dairesinin baba Şevket Demirel lehine sonuçlandırmasından sonra iade etmeye hazırlanan Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’na (TMSF), İngiltere’den oğul Murat Demirel’le ilgili olumlu bir haber geldi.

İngiltere Temyiz Mahkemesi, batık Egebank sanığı Yahya Murat Demirel’in Cayman Adaları’nda bulunan yaklaşık 30 milyon dolarını TMSF lehine donduran alt mahkeme kararını haklı buldu. Mahkeme kararında, Demirel’in dolandırıcılık suçlamasıyla yargılandığı ifadesine yer verildi. Bunun yanı sıra mahkeme TMSF tarafından bugüne kadar İngiltere’de gerçekleştirilen yargılama masraflarının da Murat Demirel tarafından karşılanmasına hükmetti.

GİZLİ HESAPLARIN GEÇMİŞİ: Arena Genel Yönetmeni olarak iki yıl önce bize ulaşan ve üzerinde "unutma" yazılı bir zarfı TMSF’ye teslim etmemizle başlayan olaylar şöyle gelişmişti: "Zarfın içinden batık Egebank sanığı Murat Demirel’e ait, Cayman Adası’ndaki Merril Lynch bankasında açılmış gizli hesabın orijinal cüzdanı ve bazı dekontlar çıktı. Kendilerine teslim ettiğimiz belgeleri incelemeye alan TMSF avukatları, bu hesapta yaklaşık 30 milyon dolar bulunduğunu belirledi. Batık Egebank sebebiyle Murat Demirel’den alacağı bugün için faiziyle birlikte yaklaşık 5 milyar doları bulan TMSF, avukatları aracılığıyla, önce Türkiye’de yargıya başvurdu ve bu hesapların dondurulmasına ilişkin karar çıkarttı. Daha sonra Londra’da ki hukuk büroları aracığıyla uluslar arası yargı süreci başlatıldı. Londra’daki alt mahkeme, TMSF’nin paranın bloke edilmesi talebini haklı buldu ve Murat Demirel’in Merril Lynch’teki gizli hesaba aktardığı yaklaşık 30 milyon dolarını dondurdu. Ancak boş durmayan Murat Demirel, İngiltere’deki mahkemenin aldığı hesap dondurma kararının iptali için Yüksek Mahkemeye başvurdu."

YÜKSEK MAHKEMENİN SON KARARI: İngiltere Yüksek Temyiz Mahkemesi, 20 Temmuz 2007 tarihinde batık Egebank sanığı Murat Demirel’in "mahkeme kararlarının iptal edilmesi" için yaptığı başvuruyu karara bağladı. 11 sayfalık kararda Yüksek Mahkeme çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Kararda Yahya Murat Demirel’in önemli bir dolandırıcılık iddiasıyla karşı karşıya olduğu vurgulanarak, "Milyonlarca ABD dolarının Murat Demirel, ailesi ve ortakları tarafından Egebank kanalıyla usulsüz şekilde kullandığı ortaya çıkmıştır. Kısacası Bay Demirel’e karşı oldukça önemli bir dolandırıcılık iddiası ortaya atılmıştır" denildi. Yüksek Mahkeme, Demirel’in malvarlığıyla ilgili değerlendirmesinde de özetle şu karara vardı: "Bay Demirel, Türkiye dışında başka malvarlığının olduğunu inkar etmekte ve sadece Delaware’de bir hesabının bulunduğunu ve bu hesabının da mahkeme masrafları nedeniyle tükendiğini söylemektedir. Bay Demirel ayrıca İngiltere’deki davanın devam etmesinin kendisi için oldukça yüklü mahkeme masrafları ve rahatsızlıklara yol açacağını belirtmektedir."

Murat Demirel’in savunması inandırıcılıktan uzak

MURAT Demirel’in savunmalarına rağmen İngiltere Yüksek Mahkemesi Yargıcı, savunmayı çok inandırıcı bulmadığını şu sözlerle ifade etti: "Karar borçluları sıklıkla mal varlıklarının doğasını ve yerini beyan etme konusunda isteksizdir. Mevcut durumda TMSF, Bay Demirel aleyhine yüksek meblağda geçerli bir Türk yargı kararına sahiptir. Davanın devamı tarafımca TMSF’nin olası yararına görülmektedir. Davanın sürdürülmesi halinde Bay Demirel’e karşı önemli bir riskin oluşacağı konusunda da ikna olmuş değiliz. Bay Demirel’in avukat ücretlerini ödeyecek kaynak bulamayacağı konusunda da ikna olmadık, çünkü bugüne kadar bunları ödedi." TMSF, elini güçlendiren bu kararla, Demirel’in malvarlıklarının ve paralarının tahsili için yola devam edebilecek. Batık Egebank nedeniyle, Murat Demirel’in faiziyle birlikte 4 milyar 861 milyon doları bulan borcundan, TMSF geciken mahkeme kararları nedeniyle ancak 40 milyon dolarını tahsil edebildi.

Bütün millete geçmiş olsun, faturanın ne olduğunu duyuracağız

TMSF Başkanı Ahmet Ertürk, Danıştay 13. Daire’nin 23 Haziran 2005 tarihinde el konan Demirel grubu şirketlerinin iadesine yol açan kararından sonra itiraz edeceklerini belirtmekle birlikte, Milliyet Gazetesi’ne şu değerlendirmeleri yapmıştı:

Bankanın tüm zararı, ailenin mal varlığı olmayan tek ferdinin üstüne yıkılmış oldu. Bu da alacağın tahsil edileyemeceği anlamına geliyor. Bu kararla fon alacağını tahsil edemez duruma düştü. Kişisel olarak bütün millete geçmiş olsun diyorum.

İtirazlarımız olacak, ama neticeyi bekleyeceğiz. Orada irade belli olmuştur, söz söyleme hakkımız yoktur. Bundan sonra tek yapacağımız, topluma çıkan faturayı göstermektir. Yakında bunun, faturanın ne olduğunu duyuracağız.

El konduğu tarihte Egebank’ın zararı 1.2 milyar dolardı. Biz, el koyma kararıyla hiç olmazsa grup şirketlerine kullandırılan 500 milyon doları tahsil edebiliriz diye düşünüyorduk. Ama 1999 yılından beri işleyen faiziyle birlikte Egebank’ın Türkiye’ye maliyeti 4 milyar doları aştı. Hesap ortada.

Egebank en düşük tahsilatı yaptığmız bankaydı. Son olarak Göltaş’tan 58 milyon YTL’lik bir tahsilatımız oldu. O da teselli ikramiyesi oldu. O tahsilatı da yasayı uygulama imkánı olduğu dönemde elde ettik.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!