İngiltere de yasağı tartışıyor

Güncelleme Tarihi:

İngiltere de yasağı tartışıyor
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2010 13:15

Fransa’da meclis komisyonunun peçe takan kadınların kamu hizmetlerinden faydalanmasının kısmen yasaklanması yönünde karar almasının ardından İngiltere kamuoyu aynı uygulamayı getirmeyi tartışıyor.

Haberin Devamı

FRANSA'DAN BURKA YASAĞINDA BİR ADIM DAHA

 

Fransa’da meclis komisyonunun peçe takan kadınların kamu hizmetlerinden faydalanmasının kısmen yasaklanması yönünde karar almasının ardından İngiltere kamuoyu aynı uygulamayı getirmeyi tartışıyor.

 

Din ve devlet işlerinin birbirinden ayrılmasının yasayla garantilendiği Fransa’da, meclis komisyonu yüzü kapatan örtülerin “cumhuriyetin değerlerine aykırı olduğu” kararını verdi ve parlamentoya “bütün Fransa’nın bu örtülere hayır demesini” isteyen bir yasa çıkarılması çağrısını yaptı.

 

Bugün 5 milyon Müslüman’a ev sahipliği yapan Fransa’da peçe tartışmaları uzun zamandır sürüyor. Ülkede 2004 yılında çıkarılan bir yasayla İslami başörtüsü ve diğer “dikkat çekici” dini sembollerin devlet okullarında kullanılması yasaklanmıştı.

 

Haberin Devamı

BBC’de yayımlanan bir haber analizde İngiltere’de sürmekte olan benzer tartışmalara değinildi.

 

İngiltere'deki bazı grupların peçeye yasak getirilmesi yönündeki taleplerine karşın, Londra henüz İslami giyim tarzına bir yasak getirmiş değil. Ancak analizde Fransa’da yaşananların İngiltere’deki karar mercilerini de etkilemesinin söz konusu olduğunun altı çizildi.

 

"YASAK İNGİLİZLERE YAKIŞMAZ"

Geçtiğimiz günlerde İngiltere’nin Eğitim Bakanı Ed Balls, insanlara sokağa çıkarken ne giyeceklerini söylemenin “İngilizliğe yakışmadığını” söylemişti. Ancak British Muslims for Secular Democracy (İngiltere’nin Laik Demokrasi İsteyen Müslümanları) grubunun başkanı, gazeteci Yasmin Alibhai-Brown, Independent’taki köşesinde kamusal alanda peçe giyilmesine sınırlamalar getirilmesi fikrini desteklemişti.

 

Böyle bir örtünme biçiminin kadınları görünmez hale getirdiğini savunan Alibhai-Brown, ilerici Müslümanların “İslami olmayan bir gelenek” olarak tanımladığı burkaya karşı olduğunu belirtmişti.

 

Haberin Devamı

Ancak 2001 yılında Afganistan’da Taliban’a esir düştükten sonra Müslüman olan İngiliz gazeteci Yvonne Ridley, Fransa’da alınan kararın sebebinin “kadınların özgürlüklerinin artırılması değil, ülkedeki İslam korkusu olduğunu” söyledi. 

 

Ridley, “İngiltere’de hiç kimse Fransa’daki gibi bir adımı kabul etmez” dedi ve ekledi: “Peçeye karşı bir yasa çıkarırsanız bir sonraki adım ne olacak, başörtüsü mü? İnsanların seçme hakkı olmalı.”

 

KONU TARTIŞILMALI

Muslim Women’s Network UK (Müslüman Kadınlar Ağı İngiltere Şubesi) yöneticisi Shaista Gohir de peçenin İngiltere’de yasaklanmasına karşı çıktı ancak ülkedeki Müslüman cemaati içinde bu konunun tartışılması gerektiğini savundu.

 

Haberin Devamı

Gohir, “Bazı kadınların neden örtünmeyi seçtiklerini ve nasıl algılandıkları üzerindekini görüşlerini araştırmalıyız. Müslüman toplumları Jack Straw gibi politikacıların yorum yapmasını beklemek yerine daha aktif olmalı” dedi. O dönem Dışişleri Bakanı olan Straw, 2006’da yaptığı açıklamada peçelerin “ayrılmanın ve farklılığın görünen ifadesi” olduğunu söylemiş ve ülkedeki Müslümanları öfkelendirmişti.

 

Peçeye “ırkçı olmayan bir gözle” bakılması çağrısını yapan Gohir, politikacıların böyle konuları yaklaşmakta olan seçimler için bir malzeme olarak kullanmasından kaygılı olduğunu belirtti.

 

SEÇİM MALZEMESİ

Geçen hafta muhafazakar United Kingdom Independence Party’nin (UKIP - Birleşik Krallık Bağımsızlık Partisi) eski lideri Nigel Farage, örtünmenin İngiltere’deki büyüyen bölünmenin bir sembolü olduğu gerekçesiyle yasaklanmasını istemişti. Daha önce de ırkçı görüşleriyle bilinen British National Party (BNP – İngiltere Ulusal Partisi) başörtüsünün okullarda yasak olması gerektiği görüşünü bildirmişti.

 

Haberin Devamı

Gohir, “Bütün dikkatler Müslümanların üzerinde. BNP ve UKIP Müslüman karşıtlığı üzerine oynuyor; böyle konuların seçim malzemesi yapılmasından endişe ediyoruz” dedi ve ekledi: “Fransa bir şey yaptı diye İngiltere de aynı şeyi yapmak zorunda değil.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!