İngiliz polisinden Türk kebapçıya terörist muamelesi

Güncelleme Tarihi:

İngiliz polisinden Türk kebapçıya terörist muamelesi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2008 17:29

İNGİLİZ polisi, terör örgütlerine yönelik sürdürdüğü operasyonlar sırasında ‘terörist' diye yanlışlıkla gözaltına aldığı Türk kebapçı, 45 yaşındaki Mehmet Özbek'i 3 gün süreyle sorguladıktan sonra, ‘hata oldu' diyerek serbest bıraktı.

Olay ülkenin Avrupa bağlantısı olan ‘Channel Tunnel’ ve bir liman şehri olan Dover'de meydana geldi. Kebapçı dükkanı sahibi Mehmet Özbek, 12 yaşındaki kızı Dilan'ı otomobiliyle okula götürülürken polis ekipleri tarafından durdurulurken, gözaltına alındı.

İngiliz polisinin terör hücrelerine yönelik operasyonları sırasında kimyasal bomba hazırlayıp eylem yapacağı iddiası üzerine kanıt olmadan gözaltına alındı. Terörist diye apar topar kızının gözü önünde gözaltına alınan Özbek, 3 gün süreyle gözaltında tutulup sorguladıktan sonra ‘hata olmuş' denilerek serbest bırakıltı. 170 anti terör polisinin katıldığı ve yaklaşık 250 bin sterline mal olduğu tahmin edilen operasyonda, kızının gözleri önünde terörist diye gözaltına alınanlar arasında bulunan Mehmet Özbek psikolojik tedavi görmeye başladı.

İzmir'den 17 yıl önce İngiltere’ye göç eden Mehmet Özbek'in 20 yaşındaki Fatma, 12 yaşındaki Dilan, 10 yaşındaki Delil ve 8 yaşındaki Gülistan adlı çocukları bulunduğu bu ülkeye geldiği yıldan itibaren Dover Bölgesinde kebapçılık yaptığı hiç gözaltına alınmadığı bildirildi.

Özbek, gözaltına alınırken üzerine beyaz elbise giydirildiğini, polis biriminde 3 saat süreyle böyle tutulduğunu, daha sonra eşyalarının ayrı poşetlere konulduğunu, avukat ve doktor isteme hakkı bulunduğunun hatırlatıldığını söyledi. Tek kişilik hücrede tutularak 3 gün sorgulanan Özbek, psikolojik dengesini bozan İngiliz polisi hakkında dava açacağını bildirirken, “Yıllardır bu ülkede yaşıyorum. Olanlara anlam veremedim. Bana bir ihbarı değerlendirdiklerini ama hata yaptıklarını söylediler. Ailem 3 gün boyunca akrabalarımızın evinde perişan olmuş. Evimi ve iş yerimi tecrit etmişler. Olanlara inanamıyorum” diye konuştu.

Mehmet Özbek’in eşi Kıymet Özbek ise olayı şöyle anlattı:
“Sabah kızımı eşimle okula göndermiştim. Bir süre sonra 5 araba dolusu adam arabadan inerek evimize doğru yöneldiler. Önce ne olduğunu anlayamadım. Burası çok nezih bir bölge, önce adres mi soracaklar acaba diye düşündüm. Ardından kızımı yalnız gördüm hemen eşimin başına birşey geldiğini anladım. Kaza olduğundan korktum. Ancak hiçbir açıklama yapmadan evi terk etmemi istediler. Dışarıya çıkarıldık evi didik didik iki gün aradılar. Akrabalarımıza gitmek zorunda kaldık. İki gün eve giremedik. Bize kimyasal bomba aradıklarını eşimin de terörist olduğu için tutuklandığını söylediler. Duyunca neye uğradığımı şaşırdım. İki gün eşimin hangi polis merkezinde olduğunu öğrenemedim. Sonunda eve geldi, ayağında ayakkabıları bile yoktu. Arabasını ve üzerindeki bütün şahsi eşyalarını almışlar, hala vermediler. Eşim 17 yıldır bu ülkede bir gün bile polislik olmamıştır. Sahip olduğu her şeye haftanın 7 günü çalıştığı kebap dükkanından kazandı. Yaşadıklarımıza inanamıyorum.”

Babasının gözaltına alınmasına tanık olan Dilan, geceleri uyuyamaz olduğunu, okula gitmek istemediğini, arkadaşlarından utandığını belirtirken, “Çok korktum gözümüm önünde bana hiçbir şey söylemeden babamı alıp götürdüler. Çok ağladım” dedi.

İşyeri ve evi 3 gün boyunca aranan Özbek, kendisini tutuklamak için yaklaşık 170 polisin operasyona katıldığını söyledi. 17 yıldan bu yana Dover'de oturan 4 çocuk babası Özbek, önümüzdeki ay Türkiye’ye giderek askerlik yapmak için hazırlanırken başına gelen bu olaylara hala anlam veremediğini bildirdi, Mehmet Özbek, İngiliz polisine tazminat davası açmaya hazırlanıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!