İngiliz hükümeti Bradley Manning’i korumak zorunda

Güncelleme Tarihi:

İngiliz hükümeti Bradley Manning’i korumak zorunda
Oluşturulma Tarihi: Şubat 02, 2011 10:12

ABD ordusunun Irak ve Afganistan savaşları hakkındaki gizli belgelerini Wikileaks’e sızdırdığı şüphesiyle, Virginia eyaletinde hapis yatan istihbarat uzmanı Er Bradley Manning, İngiliz hükümetini baskı altına soktu.

Dünya gündeminin nabzı Planet'te atıyor                             
Haberin Devamı

     

Manning’in İngiltere vatandaşı olmasından dolayı, Uluslararası Af Örgütü İngiliz hükümetinin devreye girerek, Manning’in gözaltında tutulduğu şartların uluslararası standartlarla uyumlu olup olmadığını denetlemesini istedi.

 

Örgütün İngiltere bürosu başkanı Kate Allen, “İngiltere hükümeti, Manning’in “maksimum gözaltı” statüsünün onun kendisini savunma hakkını engellememesini talep etmeli ve yurt dışındaki her İngiliz vatandaşı gibi Manning’in de Dışişleri Bakanlığı yetkilileri tarafından ziyaret edilmeli” dedi.

 

Manning gibi ölüm cezası veya gizli tutukluluk olasılığıyla karşı karşıya bulunan mahkumlar için yasal destek sağlayan Clive Smith, Manning’in Guantanamo hapishanesindekine benzer şartlar altında olduğunu söyledi.

 

Haberin Devamı

Smith, “ABD hükümetinin Guantanamo davalarına İngiliz vatandaşlarından bile öncelik tanıdığını, bu durumun Manning için geçerli olduğunu” belirtti.

 

Manning, Gallerli olan annesi Susan Fox sayesinde İngiltere vatandaşlığı elde etti. Fox, İngiltere’de görev yapan ABD’li Brian Manning ile evlendi ve 1987 yılında Bradley Manning dünyaya geldi.

 

Her ne kadar ABD’de doğmuş olmasına ve ABD vatandaşı kabul edilmesine karşında, 1981 yılında kabul edilen İngiltere Milliyet Yasası’na göre, 1 Ocak 1983 tarihinden itibaren yurt duşında doğan annesi İngiltere kökenli kişiler, İngiliz vatandaşı kabul ediliyor.

 

150 binden fazla belgeyi Wikileaks’e sızdırdığı öne sürülen Manning, iddialara göre kısa bir süre önce iki günlüğüne intihar etmemesi için gözetim altına alındı.    Her gün 23 saat boyunca hücresinde tutulan Manning, her 5 dakikada bir kontrol ediliyor. Ziyaretçilerin karşısına el ve ayakları kelepçeli bir halde çıkıyor.

 

Haberin Devamı

Aralık ayında Birleşmiş Milletler (BM), Manning’in işkenceye maruz kalıp kalmadığını incelemek için soruşturma açmıştı. ABD Dışişleri Bakanlığı ise Manning’in rızası olmadan, milliyeti hakkında hiçbir bilgiyi açıklamayacağını belirtmişti.

DÜNYA BASININDA ÖNE ÇIKAN DİĞER HABERLER

 

Planet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetPlanet

Planet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetPlanet

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!