İngiliz heykeltıraş Side'ye yerleşti

Güncelleme Tarihi:

İngiliz heykeltıraş Sideye yerleşti
Oluşturulma Tarihi: Aralık 20, 2000 00:00

Haberin Devamı

İngiliz Kraliyet ünvanlı ünlü heykeltıraş Davit Cregeen Türkiye'ye yerleşmesinin özgün çalışma isteğinden kaynaklandığını söyledi.

İNGİLİZ asıllı ünlü heykeltıraş David Cregeen, Side'nin Kemer Köyü'nde aldığı evi restore ederek, yaşamına yeni bir boyut kazandırdı. Çalışmalarında insan figürlerine yer veren Cregeen, eserleriyle Akdeniz insanını yansıtmak istediğini söyledi. Sanatçının bu çerçevede yaptığı Aspendos, Çıralı, Zeytin Kadın ve Keçi Kadın eserleri bulunuyor.

TANINMIŞ ESERLERİ

Ünlü heykeltıraşın eserleri arasında yurt içinden ve yurt dışından tanıdığımız yüzleri görmek mümkün. Bunların arasında İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth ve annesi, Romanya Kralı Michael, Romanya Prensesi Margarit, Nelson Mandela, Papa 2'nci Jean Paul ve Türkiye'den Sakıp Sabancı bulunuyor. Bunların da içinde bulunduğu 32 eser 2 hafta önce İsviçre'nin Cenova kentinde sergilenmeye başladı.

ETKİLENDİĞİ İSİMLER

David Cregeen'in, en çok etkilendiği heykeltıraşlar arasında Rodin, Matisse ve 15. yüzyıl heykeltıraşı Donatello bulunuyor. İngiltere, Kanada ve İskoçya'da eğitim gören sanatçı Londra, New Yorg, Washington, Edinburg, Madrit, Amsterdam ve İstanbul'da çeşitli sergiler açtı. Ünlü heykeltraş Cregeen, 2001 yılında ise Londra ve İstanbul'da yeni sergiler açacak.

FARKLI BİR TARZ

Çalışmalarında genellikle bronz kullanan sanatçının İngiliz Kraliyet unvanı var. Türkiye'de özgün çalışmalar yapmak istediğini bu nedenle Side'ye yerleştiğini söyleyen David Cregeen, yöre insanını farklı bir ifade ile anlakmaya çalıştığını söylüyor. Side'deki köy evinde çalışmalarını sürdüren sanatçı, daha uzun yıllar Türkiye'de yaşayacağını söylüyor.

Side’ye yerleşen David Cregeen, özgün eserler yapmak istediğini belirterek, ‘Bölge insanını farklı bir ifade ile anlatacağım’ dedi.

İngiliz Heykeltıraş David Cregeen'in eserleri arasında Kraliçe Elizabeth, Nelson Mandela, Sakıp Sabancı gibi ünlüler bulunuyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!