'İnfaz edildi' tartışması son buldu

Güncelleme Tarihi:

İnfaz edildi tartışması son buldu
Oluşturulma Tarihi: Ekim 23, 2011 11:23

Libya'da Perşembe günü yakalanarak öldürülen devrik lider Muammer Kaddafi'nin ölüm nedeni kesinleşti. Yapılan otopsinin ardından, Kaddafi'nin başından vurularak öldüğü belirtildi.

CNN'in verdiği bilgiye göre Kaddafi'nin başından vurularak öldüğü kesinleşti. Böylece Kaddafi'nin infaz edilip edilmediği tartışması son buldu.

 

Otopsinin gerçekleştirildiğini Misrata askeri konseyinin sözcüsü Fethi El Banşagha açıkladı. Libyalı doktorlar, otopsisinin ardından devrik liderin Misrata'daki soğuk depoya geri götürüldüğünü belirtmiş ancak detay vermemişti. Otopside yer alan patoloji uzmanı ise Kaddafi'nin başından aldığı kurşun yarası nedeniyle öldüğünü açıkladı.  

Haberin Devamı

 

Dr. Osman El Zintani, otopsi raporu başsavcıya ulaştırılmadan raporun içeriği hakkında bilgi vermeyeceklerini belirtti. İlk alınan bilgilere göre, birçok yaralanmaya maruz kalan Kaddafi, başından ve karnından vurularak öldü.

 

Libya'daki geçici hükümetin Başbakanı Mahmud Cibril, "Kaddafi'nin kafasından çıkarılan merminin Ulusal Geçiş Konseyi'ne (UGK) bağlı birliklere mi, yokda Kaddafi yanlılarına mı ait olduğunun bilinmediğini" söyledi.

 

KADDAFİ'NİN BAŞINA SİLAHI BÖYLE DAYADILAR / FOTO GALERİ

 

KADDAFİ'NİN SON GÖRÜNTÜLERİ: BANA YAPTIĞINIZ HARAMDIR / WEB TV

 

Kaddafi ve oğlu Mutassım'ın öldürülmeden önce çekilen yeni görüntüleri ve videoları da ortaya çıktı. Kaddafi'nin başına silah dayanmış halde yerde sürüklendiğini gösteren fotoğraflar, devrik liderin 'infaz edildiği' düşüncesini güçlendirmişti. 

 

Haberin Devamı

YERİ UYDU TELEFONUYLA TESPİT EDİLDİ

Libya’daki 42 yıllık iktidarı Perşembe günü Sirte’nin drenaj kanallarında sona eren devrik lider Muammer Kaddafi’nin, yakalanmadan birkaç saat önce uydu telefonuyla yaptığı görüşme sonucu yerinin tespit edildiği iddia edildi.

 

SİRTE'DEN GELEN EN SON GÖRÜNTÜLER / FOTO GALERİ

 

Şafak sökmeden 75 araçlık konvoyla memleketi Sirte’nin batısına hareket eden Kaddafi, iddialara göre yola çıkmadan birkaç saat önce Suriye’yi aradı. NATO, bu görüşme sayesinde Kaddafi’nin yerini tespit etti ve devrik lideri takibe aldı.

Kaddafi’nin konvoyu, Sirte’nin yaklaşık 3 km batısındaki anayolda NATO uçakları tarafından vurulunca, devrik lider ve korumaları drenaj kanallarına sığındı. Çıkan çatışmada korumaları öldürülen Kaddafi, Libya Ulusal Geçiş Konseyi (UGK) birliklerince ele geçirildikten sonra vurularak öldürüldü.

 

Misrata’da soğuk bir depoya kaldırılan ve teşhir edilen cesedi Cuma günü gören bir Reuters muhabiri, Kaddafi’nin kafasının sola çevrilerek, kulağının hemen üzerinde açıkça görülen kurşun deliğinin kapatıldığına dikkat çekti.

 

SİRTE CESET TARLASINA DÖNDÜ / FOTO GALERİ

 

Ajanslara düşen en son fotoğraflarda, Kaddafi’nin drenaj kanalından çıkarıldıktan sonra kamyonete taşındığı ve başına silah dayandığı görüldü.

 

“OLAYLAR KONTROLDEN ÇIKTI”

Kaddafi’nin başındaki kurşun deliği, devrik liderin çapraz ateşte mi öldüğü yoksa infaz mı edildiği tartışmalarını alevlendirmişti. Adını açıklamak istemeyen Misratalı muhalif bir komutan, “Kaddafi’nin yakalandığı esnada aşırı heyecanlı dakikaların yaşandığını, onu hayatta tutmak istediklerini ancak olayların kontrolden çıktığını” söyledi.

 

Cep telefonuyla çekilen görüntülerde, Kaddafi onlarca muhalif asker tarafından tartaklanarak bir kamyonete atıldığı görülüyor. Görüntülerde, Kaddafi saçlarından tutularak sürüklenirken bir kişinin, "Onu öldürmeyin, onu öldürmeyin!” diye bağırdığı duyuluyor.

 

SİRTE'DEN GERİYE BİR HARABE KALDI / FOTO GALERİ

 

Orada yer alan bir Kaddafi karşıtı, “niyetlerinin Kaddafi’yi ambulansa yetiştirmek olduğunu ancak başaramadıklarını” söyledi. Ancak, yaklaşık 500 metre ötede bekleyen ambulansın şoförü Ali Jaghodun, “Kaddafi getirildiğinde çoktan ölmüştü. Bu yüzden onu kurtarmaya çalışmadım” ifadesini kullandı.

   

MUTASSIM’IN SON GÖRÜNTÜLERİ

Babasıyla aynı kaderi paylaşarak Sirte’de muhaliflerin eline düşen ve öldürülen Mutassım Kaddafi’ye ait son görüntüler de ortaya çıktı.

 

MUTASSIM KADDAFİ'NİN SON GÖRÜNTÜLERİ / WEB TV

 

Cep telefonuyla çekilen görüntülerde, Mutassım bir oda kanlar içinde otururken ve sigara içerken görülüyor. Ancak ölümcül bir yara taşımıyor. Mutassım, “Allahuekber deyin… Allahuekber deyin” derken görülüyor.

 

Görüntülerin ikinci kısmında ise Mutassım’ın boynundan yara aldığı ve yerde bilinci açık bir şekilde uzandığı görülüyor. Mutassım, muhaliflerle girdiği çatışmada öldürüldükten sonra cesedi babası gibi teşhir edilmiş, ardından Misrata’ya getirilerek babasının yanına konmuştu.

 

KADDAFİ'NİN ÖLÜM HABERİ MÜBAREK'E KRİZ GEÇİRTTİ

Haberin Devamı

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!