İncedayı sergisinde son iki gün

Güncelleme Tarihi:

İncedayı sergisinde son iki gün
Oluşturulma Tarihi: Aralık 17, 1999 00:00

Haberin Devamı

DÜNYACA ünlü ressam Timur Kerim İncedayı sergisi 19 Aralık tarihinde sona eriyor. Dolmabahçe Kültür Merkezi'ndeki sergide, İncedayı'nın 100'ü aşkın tablosu yeralıyor.

İstanbul'da 1942 yılında doğan Timur Kerim İncedayı, yükseköğrenimine İtalya'nın Milano kentindeki Mimarlık Fakültesi'nde başladı. Ancak, buradan ayrılarak Roma Güzel Sanatlar Akademisi'ne geçti. Bu arada Roma'nın bütün önemli müzelerini gezen İncedayı, resim ve baskı çalışmalarına bu dönemde başladı.

Daha sonra Guttuso, Maccari ve Montanari gibi ünlü ressamların öğrencisi oldu. 1966 yılında askerlik görevini yapmak üzere yurda dönen sanatçı, bu sırada da İskenderun'daki kışlanın duvarına büyük boyutlu bir resim yaptı. İki yıl sonra Roma'ya dönerek bu kez de operayla ilgilenmeye başladı. Zeffirelli ile birlikte çalışarak Pagliacci ve Cavaleria Rusticana gibi operaların sahne tasarımları ile dekorlarını hazırladı. Bu dönemde çeşitli filmlerin sanat yönetmenliğini görevini üstlenen İncedayı, Roma, Milano ve Cenova'daki karma sergilere de katıldı.

İlk kişisel sergisini 1973 yılında Milano Sante di Spade Galerisi'nde açtı. Timur Kerim İncedayı, kişisel sergilerini bu tarihten sonra da sürdürdü. Bu arada 1992 yılında Grippo, Sciacca ve Palanido ile birlikte Merropolismo adlı bir resim akımının da öncülerinden oldu.

İncedayı'nın 1992 yılında Metropolitan adlı bir de kitabı yayınlandı.

Çalışmalarını Roma'da sürdüren İncedayı'nın İtalya'nın yanısıra ABD'deki bir çok resmi ve özel koleksiyonda da yapıtları bulunuyor.

Timur Kerim İncedayı'nın Dolmabahçe Kültür Merkezi'ndeki bu sergisi, Çarfarma AŞ ve Doctkeur Renaud Paris'in katkılarıyla düzenlendi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!