İnat, FP'ye yarar

Güncelleme Tarihi:

İnat, FPye yarar
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 1999 00:00

Haberin Devamı

İstanbullu 1994'ten ders alırsa, Özdemir'in şansı artar

1994 seçimlerinde, Livaneli ve Dalan lehine rüzgárlar estirildi. Olan, ANAP adayı İlhan Kesici'ye oldu. Çünkü Refah'ın karşısındaki en güçlü aday oydu ve Tayyip Erdoğan'a karşı kaybetti. Şimdi İstanbullu seçmen yine aynı tablo ile karşıkarşıya. FP adayı Gürtuna'nın karşısındaki en güçlü aday, ANAP'lı Ali Talip Özdemir. Bakalım bu kez ne olacak...

AMERİKALI bir dostuma, uzun yıllar önce ünlü bir başyazarımızın makalesini tercüme etmiştim. ‘‘Siz Türkler’’ dedi, ‘‘söyleyeceğinizi en sonda söylüyorsunuz.’’

Doğruydu. Ikınıp sıkılıp, ezilip büzüldükten sonra, asıl diyeceğimizi en sona saklama alışkanlığımız vardı. Retoriğimizi; kültürümüz, hamurumuz oluşturmuştu.

Şimdi ben öyle yapmayacağım. Sona saklananı, ilk başta söyleyeceğim:

Eğer Fazilet karşıtı oylar tek bir adayda toplanmazsa, İstanbul'da Ali Müfit Gürtuna kazanır. Lamı cimi yok. Bu böyle.

Hiçkimse ne kendisini ne seçmeni kandırsın. 1994 belediye seçimlerini hatırlıyorum. Acayip bir Zülfü Livaneli rüzgarı estirildi. DYP kuvvetli bir isimle, Bedrettin Dalan'la seçime girdi. Sonuçlar açıklanınca anlaşıldı ki, güçlü, güçsüz; rüzgar yapaymış. Oylar bölündü. Olan, Refah'ın karşısındaki en güçlü aday İlhan Kesici'ye oldu.

Şimdi de Fazilet karşısında, kazanma ihtimali en yüksek aday, ANAP'lı Ali Talip Özdemir. Haftalardır adayları adım adım izleyen, halkın tepkisini yakından gözleyen muhabir arkadaşlarım, gazetemize ulaşan ama yayınlanamayan kamuoyu yoklamaları, bizzat konuştuğumuz değişik kesimlerden seçmenler bizi aldatmıyorsa, bu böyle.

OY BÖLMENİN ANLAMI

Son büyükşehir belediye seçimleri sonuçlarına göre de bu böyle. ANAP yüzde 22.1, CHP+SHP 21.7, DYP 15.4, DSP 12.4 oy aldı. Tayyip Erdoğan da yüzde 25.2 ile başkan seçildi. Yüzdeleri şimdi bir kez daha okuyun. Oy bölmekten ne kastettiğim daha iyi anlaşılır.

İstanbullu için yerel seçimler, milletvekilliği seçimlerinden daha önemli. Seçim günü yaklaştıkça, İstanbul'da ‘‘Kime vereceğiz?’’ diye soranların sayısı artıyor. Kenti 5 yıl süreyle yönetecek başkanını seçecek. Seçecek de, kimi?

TEMİZEL NE YAPABİLİR

DSP adayı Zekeriya Temizel. Eski defterdar, eski Maliye Bakanı. Kentin en büyük sorunlarından biri olan, kaynak bulma, kaynağı kullanma konusunda akla gelen isim. Ama sırtında ağır bir ‘‘yeni vergi yasası’’ yükü var. Ecevit'in, Temizel'den kurtulmak için onu milletvekili yapmadığı, kazanamayacağını bile bile başkan adayı gösterdiği söylentisi almış başını gidiyor. İstanbul'da kuvvetli esen Ecevit rüzgarından ne kadar nasiplenecek? Olumsuz vergi yasası faktörünü gözardı edin. Ecevit rüzgarını da ekleyin. Son seçimdeki yüzde 12.4'lük oyu yüzde 25.2'ye çıkar mı? Zor.

CHP SEÇMENİ NE YAPSIN

CHP, şansını Adnan Polat'la deniyor. Holding sahibi. Yüksek öğrenimini İngiltere'de yapmış. Genç, dinamik, bilgi donanımı iyi. Seçim propagandasına 6 milyon dolar, neredeyse 2 trilyon 300 milyar lira harcadığı söyleniyor. Ama CHP'nin tüm Türkiye'de olduğu gibi İstanbul'da da, düşüş trendinde olduğunu sağır sultan bile duydu. Entelektüel solcuların ÖDP diye tutturmasını duymayın. Polat'ın Aleviliğinin ve holding sahibi olmasının alt-orta gelir grubu CHP seçmenini olumsuz etkilemeyeceğini de varsayın. Eee?

DYP'Yİ YOK SAY

DYP'nin adayı, gazeteci-tıp doktoru Yalçın Özer. Kendi halinde bir insan. DYP geçen seçimde koskoca Bedrettin Dalan'la, henüz bu derece yıpranmamış, hala gülümseyebilen bir Tansu Çiller yüzüyle bile ancak yüzde 15.4 alabildi. Yalçın Bey'in hiç ama hiç şansı yok.

ALP TAMAM DA...

Büyükşehir Belediye Başkanlığı'na ‘sıfatı’ en yakışan aday belki de MHP'li Ahmet Vefik Alp. Mimar, şehircilik profesörü. Yurtdışında önemli mimari projelerde imzası var. İstanbul için de çarpıcı projeler ortaya koydu. Sempatik ve yakışıklı. Çiller'in adaylık önerisini reddederek çizgisini kırmadı. Partisi MHP de bütün Türkiye'de yükseliş trendinde. Ama şimdi eğri oturup, doğru konuşalım. 1994'de MHP'nin büyükşehir oyu, yüzde 1.9. Olacak iş değil.

GÜRTUNA 2. ADAM

Fazilet adayı Ali Müfit Gürtuna. Avukat. ‘No name’. Yani ismi yok. Özelliği, sadece Fazilet'in adayı olması. Devlet gibi bir kenti, İstanbul'u yönetecek karizmaya sahip değil. Hep ikinci planda kalmış. Bir yöneticiden çok, ‘ikinci adam’, teknisyen görüntüsü veriyor. 21'inci Yüzyıl'ın eşiğinde, çağdaş bir kentin ‘bir numaralı yöneticisi’ olamayacağı eleştirisine hedef oluyor. Üstelik, resmen dile getirilmese de ‘Tayyipçiler’in, Ali Müfit Gürtuna'yı beğenmedikleri biliniyor. Yakından tanıyanlar, Necmettin Erbakan'dan daha sağda olan Tayyip Erdoğan'ın da sağında bir yerde olduğunu çok iyi biliyorlar. Ama gel gelelim, yüzde 25.2'lik bir oy tabanına sesleniyor. Eğer seçmen, kendiliğinden bir karşı blok oluşturmazsa, 5 yıl daha Fazilet yönetimine hazırlık yapsın.

ÖZDEMİR GÖLGE BAŞKAN

ANAP adayı Ali Talip Özdemir. Mühendis. Bakırköy'in eski başkanı, ilk Çevre Bakanı. Yüksek lisansını makinalar, doktorasını İstanbul üzerine yaptı. Zaten yıllardır İstanbul'un ‘gölge’ başkanı. Düşünce üretiyor, projeler hazırlıyor, kendisini başkanlığa hazırlıyor. Uydu projesi onun. Modern, medeni, efendi, sevimli, karizmatik. Çağdaş ve dinine bağlı. Oy verse de vermese de bütün İstanbulluları kucaklayacağını söylüyor. Seçime daha 3 gün var ama bugün Fazilet adayını geride bırakma ihtimali en yüksek aday olarak öne çıkıyor.

VE SON SÖZ

Şimdi son söz... Eğer Faziletli bir başkanı İstanbul'a yakıştıramayan, içine sindiremeyen seçmen, ‘‘Yok arkadaş ben kendi partime vereceğim, kim kazanırsa kazansın’’ derse,

Eğer seçmen, ‘‘Ben partimi futbol takımı gibi tutarım. Partim küme düşse de ben yine onun adayına veririm’’ fanatikliğiyle haraket ederse,

Seçmen ‘‘Yok arkadaş ben sandığa oy değil ‘karakter' atarım’’ derse,

Seçmen ‘‘İlle de benim partim’’ diye tutturursa,

Açıkça görünen o ki, Fazilet kazanır.

Yok eğer çağdaş seçmen oyumu ‘Cumhuriyet, çağdaş medeniyet, demokrasi, laiklik ve hukuk devleti ilkelerinden yana kullanacağım. Ben Genel Başkanı'mın yapamadığını yapacağım. Oyumu birleştireceğim’’ derse, o zaman başka.

ALİ MÜFİT GÜRTUNA

Konya doğumlu. 47 yaşında. Avukat. Reyhan Gürtuna ile evli. 3 çocuklu. 1989'da ANAP'tan Kartal Belediye Başkan adayı oldu, kazanamadı. Adnan Kahveci ile ihtilafa düşünce, partiyle ilişiği kesildi. 1994'de Refah'tan belediye meclis üyesi seçildi ve Büyükşehir Belediye Başkanvekilliği görevini yürüttü. Tayyip Erdoğan'ın cezasının ardından, başkan seçildi.

NE YAPACAK

İstanbul'u, dünyanın örnek megakentlerinden biri haline getirecek 500 proje hazır. Seçilirsem bunları uygulayacağım. 500 projenin, Cumhuriyet'in 100'üncü yıldönümü olan 2023 yılına kadar gerçekleşmesi halinde, İstanbul'un, başta ulaşım ve imar olmak üzere tüm sorunlarını çözeceğim. İstanbul'un bir kültür, sanat ve ticaret kenti olarak gelişmesini sağlamaya çalışacağım.

ALİ TALİP ÖZDEMİR

Konya doğumlu. 46 yaşında. Makina Yüksek Mühendisi. Öznur Özdemir ile evli. 3 çocuklu. Siyaseti, Konya Ereğli Belediye Başkanı olarak tanıdı. 1987'de ANAP Konya Milletvekili, 1991'de ilk Çevre Bakanı, 1992'de Bakırköy Belediye Başkanı, 1995'de yeniden ANAP İstanbul milletvekili oldu.

NE YAPACAK

Gecekondu halkıyla anlaşıp, oraları Ataköy gibi yapacağım. Ekmeği 20 bin liraya satacağım. İstanbullular belediye otobüslerine sabah ve akşam belli saatlarde ücretsiz binecek. İstanbul'da herhangi bir sosyal güvenlik kurumuna bağlı olmayan 1 milyon 800 bin kişiye ücretsiz sağlık sigortası sağlayacağım.

İstanbul doğumlu. 51 yaşında. Mimar. Profesör. Mimar Lale Alp ile evli. 2 çocuklu. Politikaya 1994'te MHP'nin Büyükşehir Belediye Başkanı adayı olarak başladı. Suudi Arabistan'da Kral Fahd Üniversitesi'nin kuruluşunda görev aldı. 52 ülkede çeşitli üniversitelerde mimarlık ve şehir planlamacılığı dersleri verdi.

NE YAPACAK

İstanbul'un ulaşım sorununu transmarmara-yüzer viyadük projesi çözecek. Avcılar'dan Tuzla'ya kadar Marmara Denizi dubalar üzerindeki yoldan geçilecek. Otobüsler, kamyonlar, büyük araçlar buradan geçecek. Düşünün, İstanbul trafiği ne kadar rahatlayacak. Boğaz Köprüsü gibi istimlak sorunu da yok. Tüp geçide göre 3 kat daha ucuz. Yassıada eğlence, Sivriada da gençlik merkezi haline gelecek.

ADNAN POLAT

Erzurum doğumlu. 46 yaşında. Amerika'da iş idaresi konusunda lisans eğitimi yaptı. Ayşe Polat ile evli. 2 çocuğu var. Tayland Fahri Konsolosu. Ege Seramik Şirketler Topluluğu'nun Yönetim Kurulu Başkanı. Kamuoyu, Polat'ı Galatasaray Futbol Şube Başkanı olarak tanıdı. Politikaya bu seçimle atıldı.

NE YAPACAK

İstanbul'un öncelikli sorunu yönetim sorunudur. Başkanın iki dudağından çıkacak sözlerle İstanbul yönetilemez. Bunun için yönetimde Sivil Toplum Kuruluşları ile birlikte hareket ederek İstanbul'u İstanbullularla birlikte yöneteceğiz. Ayrıca başkanlığı kazanmam halinde göğsümdeki parti rozetini çıkartarak İstanbul'un başkanı olacağım.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!