inanılmaz iniş

Güncelleme Tarihi:

inanılmaz iniş
Oluşturulma Tarihi: Kasım 07, 1997 00:00

Haberin Devamı

İngiltere'de akrobasi şampiyonu bir pilot, Airbus 340 tipi dev yolcu uçağını, iniş takımlarından biri açılmadığı halde kimsenin burnu bile kanamadan yere indirmeyi başardı.

Bacağı kırık bir kuşa benziyordu

271 yolcu kapasiteli Virgin Havayolları'nın dev Airbus 340 uçağı Londra Heathrow Havalimanı'na önceki akşam inerken bu fotoğraf çekildi. Uçak, açılmayan tekerlekleri nedeniyle tek bacaklı kuşa benziyordu. İniş sırasında, açık olan tekerlek parçalandı. Dev uçak, gövdesi üzerinde metrelerce kaydı, 114 kişilik yolcu ve mürettebat, uçağın kapılarında açılan acil iniş balonlarıyla tahliye edildi.

Dehşet veren olay, geçtiğimiz gece Los Angeles'tan Londra'ya gelen Airbus 340 tipi uçağın Heathrow Havaalanı'na alçalmaya başladığı sırada yaşandı. 98'i yolcu 114 kişiyi taşıyan uçağın pilotu Tim Barnby (yanda) sol iniş takımlarının açılmadığını fark edince havada tur atmaya başladı. Filmlerdeki gibi dehşet dolu dakikalar yaşayan yolcuları uyaran pilot, acil durum pozisyonu almalarını istedi.

Uçağı salladılar

Bu sırada yardımcı pilotla birlikte uçağı sallayarak tekerleklerin açılmasını sağlamaya çalışan pilot, bunda da başarılı olamayınca zorunlu iniş için Heathrow üzerinde alçalmaya başladı. Tekerleklerin pozisyonlarını yerden izleyen uzmanlar, yapacak başka şey olmadığını bildirince pilot, uçağı 30 dakika daha dolaştırarak fazla yakıtı harcadı. Bu arada piste de her ihtimale karşı köpük sıkıldı.

Tekerlekler parçalandı

Pilot Barnby, uçak son defa inişe geçtiğinde iniş takımlarını bir kere daha denedi. Açılmayan iniş takımı biraz olsun yuvasından çıktı. Ancak bu yetersizdi. Pilot çaresiz inişe geçti. Uçak, kulakları tırmalayan sesler arasında açık tekerleklerin üzerine hızla piste dokundu. Tekerlekler inişin süratiyle parçalandı. Metalin yere sürtmesiyle alevler çıkaran uçak, pistin sonunda da duramadı. Bu sırada akrobasi yeteneğini kullanan pilot, uçağı parçalanmadan çimenlerin üzerinde durdurmayı başardı.

Pozitif G-Force

Virgin Havayolları'nın sözcüsü, ‘‘Büyük bir faciayı böyle atlatmamızı, pilotumuzun tecrübesi ve kahramanlığına borçluyuz' dedi. 38 yaşındaki kahraman pilot ise ‘‘Ben sadece kitaplarda yazanları uyguladım’’ diyerek başarısını küçümsedi. Uzmanlar, pilotun uçağı sallayıp tekerleklerini açmaya çalışmasının pozitif G-Force adıyla anıldığını söylediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!