İnanç siyaseti ihanet

Güncelleme Tarihi:

İnanç siyaseti ihanet
Oluşturulma Tarihi: Ocak 27, 2015 01:03

CHP Genel Başkanı Kemal Kalıçdaroğlu, Türkiye’deki azınlıkların dini liderleriyle Sait Halim Paşa Yalısı’nda yemek yedi. Kılıçdaroğlu yemeğin ardından yaptığı açıklamada, “7 Haziran’dan sonra umuyorum demokrasimizi güçlendirecek yeni bir yönetim gelir. Buradan 77 milyon yurttaşımıza açık ve net seslenmek istiyorum: Sizin inancınızı, kimliğinizi siyasete malzeme eden siyasi parti, bilin ki bu ülkeye ihanet eden partidir” dedi.

Haberin Devamı

Basına kapalı toplantı sonrasında konuşan Kılıçdaroğlu şunları söyledi:
NEFRET SÖYLEMİ SORUN
“Ruhani liderlerle bir araya geldik. Büyük ölçüde onların sorunlarını dinledik. Sorunların bir kısmının yasalardan, bir kısmının uygulamalardan kaynaklandığını ifade ettiler. CHP olarak hiç kimsenin yaşam tarzına müdahale etmemeyi, hiç kimseyi inancı ve etnik kimliğinden dolayı sorgulamamayı temel ilke edindiğimizi, Türkiye Cumhuriyeti’nde huzur ve barış içinde yaşamak istediğimizi ifade ettik. Aktardıkları sorunların bazıları önümüzdeki günlerde milletvekili arkadaşlarımız tarafından parlamentoda gündeme getirilecek. Günlük yaşamda karşılaşılan sorunlar, kullanılan dilde yaşanan sorunlar var. Nefret söylemi bağlamında yaşanan sorunlar var. Aslında baktığınız zaman aydın olan insanların, yüreğinde insan sevgisi olan insanların bütün bu sorunlara karşı duyarlı olması gerekiyor. Aynı duyarlılığı bizim de göstereceğimizi ifade ettik.
SİYASETE ALET ETMESİNLER
7 Haziran’dan sonra umuyorum demokrasimizi güçlendirecek yeni bir yönetim gelir. Tek istediğimiz şu: Bizi kutuplaştıran, bazı yurttaşlarımızı ötekileştiren, birilerinin yaşam tarzına müdahale eden, birilerini inançlarından dolayı sorgulayan, yargılayan bir siyaset anlayışına yer vermeyelim. 77 milyon yurttaşın asıl üzerinde durması gereken nokta bu. Bizim aklımızla siyasetçiler uğraşmasın. İşsizlik sorunu var, ne söyleyeceklerse onu masaya yatırsınlar. Kimsenin inancını, etnik kimliğini siyasete malzeme etmesinler.
DÜŞMAN GÖRMEYE BAŞLADIK
Sokakta farklı düşüncelerde olsak bile bir araya geldiğimizde güler yüzle oturup sohbet etmeliyiz, birbirimizi dinlemeliyiz. Ama kutuplaştırıcı siyaset toplumu geriyor. Birbirimizi düşman olarak görmeye başladık. Buna hakkımız yok. Bunu yapan siyasetçiye güven vermeyin, oy vermeyin, cezalandırın oylarınızla. Barışı istiyorsanız, beraber yaşamak istiyorsanız, işsizlik denen belayı bu ülkeden defetmek istiyorsanız yeni bir siyaset anlayışına ihtiyacımız var. O siyaset anlayışının adı ve markası bellidir. Sosyal demokrasidir, halkın partisidir. Biz toplumun her kesimini kucaklamak istiyoruz. Hiçbir kesime, bizimle farklı bir dünya görüşüne sahip olsa bile sert bir üslup kullanmamaya özen gösteriyoruz.
PERİNÇEK YARGILANMAMALI
İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek’in açıkladığı bir düşünce dolayısıyla yargılanmasını doğru bulmam. Düşünce özgürlüğü dediğimiz bir kavramın arkasında durmak zorundayız. Bu bağlamda görüşülecek olan davanın da olumlu sonuçlanacağı kanısındayım.
YUNANİSTAN SEÇİMLERİ
Yunanistan’daki seçimler bize göre son derece güzel. Aynı dünya görüşünü paylaşan iki siyasal parti olarak ifade edeyim, Yunanistan’da başarı kazanması elbette güzel.”

Haberin Devamı

Temennimiz Meclis’te temsilcimizin olması

Haberin Devamı

TOPLANTIYA katılan dini liderler de görüşmeye ilişkin şunları söyledi:
İzak Haleva- Türkiye Museviler Hahambaşı Çok güzel bir sohbet oldu. Dini azınlıklar olarak nasıl katkıda bulunacağımızı söyledik. Ülkenin güzel geleceği için konuşuldu. Cemaat olarak sorunlarımız soruldu. Spesifik sorunumuz yok. Ülkenin barış ve mutluluk içinde yaşaması için dua ediyoruz.
Yusuf Çetin - Süryani Ortodoks Kilisesi Mor Filiksinosu Metropolit Bu ülkede hepimiz bir aileyiz. Din, dil, soy ayrı olabilir ama bu ülkenin asli unsurlarıyız. Aynı geminin içindeyiz. İktidar ve muhalefetin sorunlarımızı bitireceğine inanıyoruz. Tek bir Türkiye var, değerini bilmeliyiz. 86 yıl sonra anaokulu açtık. Yeşilköy’de kilise yapılacak. İktidar ve muhalefet yardımcı oluyor. Temennimiz Meclis’te temsilcimiz olması. Vergi veriyoruz, askerlik yapıyoruz.
Yusuf Sağ - Süryani Katolik Patrikvekili Ruhani liderler olarak herkesle vatan, millet, cumhuriyet sorunları için konuşan, dua eden bizlere şu partinin, bu partinin elemanı olarak bakmayın. Memleket sorunlarını çözmek için uğraşan partideniz biz. Atlantik’in engin dalgalarıyla çarpışan bir gemideyiz. Bu gemi batmamalı, batmayacak da.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!