IMF: Türkiye Avrupa'daki sıkıntılardan etkilenmeyecek

Güncelleme Tarihi:

IMF: Türkiye Avrupadaki sıkıntılardan etkilenmeyecek
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 30, 2010 09:59

Uluslararası Para Fonu (IMF), Cuma günü yayımladığı raporda, Türk ekonomisinde yaşanan hızlı iyileşmenin enflasyon riskini artırdığına bu yüzden de acil önlem paketlerinin bir an önce devreye sokulması gerektiğine dikkat çekti ve Türkiye’nin Avrupa’daki sorunlardan çok etkilenmeyeceğini belirtti.

Haberin Devamı

IMF heyeti,Türkiye'deki çalışmalarını tamamlamasının ardından, 4. Madde Görüşmeleri ve Program Sonrası İzleme değerlendirmesini yayımladığı raporunda,Mali politikanın dizginlenmesi durumunda, Türkiye’de faiz oranlarının kademeli olarak artış göstereceğine, dizginlenmemesi durumunda ise para politikalarının daha sıkı bir şekilde sıkılaştırılmak durumunda kalacağına dikkat çekildi.     

BÜYÜME TAHMİNİ YÜZDE 6.25                   

IMF, Türk ekonomisinin küresel krizin etkisiyle yaşadığı durgunluğu hızlı bir şekilde atlattığına dikkat çekti ve Türkiye’nin bankacılık ve ticaret alanında euro bölgesinden kaynaklanacak risklerden sınırlı ölçüde etkileneceğini ifade etti.

Haberin Devamı

Raporda,Büyümedeki toparlanmanın devam etmesi ve buna artan cari işlemler açığının ve kısa vadede hedefin üstünde seyredecek enflasyonun eşlik etmesiyle Türkiye’nin 2010’da yılında yüzde 6.25 civarında büyüyecek” ifadelerine yer verildi.

 

IMF, 2011 yılı için büyüme tahmini ise yüzde 4 seviyesinde tuttu ve son aylarda geçici bir süreliğine olsa da iki haneleri rakamlara yükselen enflasyon oranının tek haneleri seviyelere geri inmesini beklediklerini belirtti.

ENFLASYON UYARISI  

IMF aynı zamanda Türkiye’nin yüksek miktarda sermaye akışıyla karşılaşabileceği ve ithal ettiği emtianın fiyatlarının yükselebileceğini ve bu iki gelişmenin enflasyon ve cari açık baskılarını artırabileceğini de belirtti.


Mali kuralın gelecek ay mecliste onaylanabileceğini söyleyen rapor, “Mali kural dönemsel koşullara uyum gösterirken orta vadeli bütçe açığı hedefine uyumu amaçlıyor. Kuralın formülasyonu, parametrelerin seçimi ve kurumsal açıdan kapsamlı olması dikkatli ve uygulanabilir bütçe açığı tavanı uygulamasının tesisini mümkün kılıyor” dedi.


Mali kuralın kamu maliyesinin yönetim süreçlerinde şeffaflık ve raporlama açısından önemli iyileştirmeler sağladığını vurgularken, bu uygulama sayesinde yerel yönetimlerin borçlanmalarının daha iyi takip edileceğini de belirtti.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!