İmamlar yatsı ve sabah namazı için tazminat istiyor

Güncelleme Tarihi:

İmamlar yatsı ve sabah namazı için tazminat istiyor
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 27, 2007 15:14

Merkezi Konya'da bulunan Diyanet ve Vakıf Çalışanları Sendikası (DİVA-SEN), günün 18 saati görevleri gereği camilere bağımlı oldukları gerekçesiyle Hükümete sunulmak üzere yatsı ve sabah namazları için imamlara tazminat ödenmesini öngören bir dosya hazırlıyor.

Haberin Devamı

DİVA-SEN Genel Başkanı Hüseyin Demirci, yaptığı açıklamada, imamların, birçok ekonomik sıkıntılarının bulunduğunu belirtt

.
Devlette döner sermayesi bulunan kurumların maddi getirileri nedeniyle el üstünde tutulduğunu ifade eden Demirci, “Buna karşın imamlara, maddi getirileri olmadığı için bugüne kadar hep tüketici gözüyle bakılmış. Halbuki, imamlar ve diğer din görevlileri, toplumun ahlaki ve manevi yönünü kuvvetli hale getirerek önemli bir sorumluluğu yerine getiriyorlar. Bu açıdan imamlara da maaş konusunda, diğer memurlarla eşit davranılması gerekir” dedi.

İMAMLAR, HAFTALIK İZİN DE YAPAMIYOR

Demirci, bugün ülke genelinde imamların temmuz-ağustos aylarında yaz kuran kurslarının açılması nedeniyle yıllık izin yapamadıklarını vurgulayarak, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

“Bunun dışında imamlar, haftalık izinlerini de kadro eksikliği nedeniyle kullanamıyorlar. Bir imam sabah namazı için en geç 04.00'de ayakta olması gerekiyor. Gün içinde diğer vakit namazlarını kıldıran imamların 22.00'de okunan yatsı namazını kıldırdıktan sonra en erken gece 23.00'da görevi tamamlanıyor. Yani imamlar aşağı yukarı günün 18 saatinde görevleri gereği camilere bağımlılar. Görev yerlerinden kesinlikle uzaklaşamıyorlar. Hafta sonu ve hafta içi tatile veya uzaktaki bir akrabalarına dahi gidemiyorlar. Gecelerini gündüzlerini veren imamlar bunların yanı sıra camilerin temizliği, çevre bakımı gibi görevleri olmayan konularla da ilgilenmek zorunda kalıyorlar. Buna rağmen, 20 yıllık bir imamın aldığı maaş 800-900 YTL arasında. Bu maaş, yerine getirdikleri görevleriyle kıyaslanırsa oldukça düşük.”

YATSI VE SABAH NAMAZLARI İÇİN 300 YTL TAZMİNAT İSTİYORLAR

Ekonomik anlamda bir iyileştirme için Hükümete sunulmak üzere bir dosya hazırladıklarını anlatan Demirci, dosyada sabah ve yatsı namazları için imamlara aylık 300 YTL tazminat ödenmesini istediklerini bildirdi.

Demirci, dosyanın tazminat talebinin yanı sıra din görevlilerinin sosyal haklarında iyileştirmeler yapılması, Diyanetin Teşkilat Kanunu'nun çıkarılması gibi düzenlemeleri de içerdiğini dile getirerek, yeni Hükümetin kurulmasından sonra hazırladıkları dosyayı Hükümete sunacaklarını anlattı.

Haberin Devamı

Ülkenin ilerlemesini istemeyen bazı yabancı odakların Milli Eğitim ve Diyanet çalışanlarını yıpratmaya çalıştığını ifade eden Demirci, “Diyanet çalışanları ekonomik yönden zayıflatılarak, vatandaşa bağımlı hale getiriliyor ve itibarlarının yitirilmesine çalışılıyor. Böylece insanların manevi ve ahlaki yapıları çökertilerek, toplumu parçalamak istiyorlar. Bu nedenle imamlar ve diğer din görevlilerinin ekonomik bağımsızlıklarının kazandırılması gerekiyor” diye konuştu.

Demirci, ülke genelinde çok sayıda imam açığı bulunduğunu, ancak maaşların düşüklüğü nedeniyle mevcut imamların da öğretmenliğe geçmeye çalıştığını sözlerine ekledi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!