İmamın sığınağı

Güncelleme Tarihi:

İmamın sığınağı
Oluşturulma Tarihi: Mart 01, 2000 00:00

Haberin Devamı

Üç aydır kayıp olan imam Fethi Varlık'ın evinde, lavabo altından girilen sığınak çıktı. Evdeki sığınağı Silvan'a götürülen 2 Hizbullah militanı gösterdi. İmamın eşi, evi yeni aldıklarını, sığınakla ilgileri olmadığını söyledi.

DİYARBAKIR'ın Silvan İlçesi'nde, Diyarbakır Terörle Mücadele Şube ekipleri, 2 Hizbullahçının verdiği bilgiler doğrultusunda sığınak arama çalışmalarını sürdürüyor. Dün yapılan çalışmalarda bir evde sığınak ortaya çıkarıldı.

Terörle mücadele ekipleri, dün sabah 2 Hizbullah militanıyla birlikte Silvan İlçesine gitti. İlk etapta Feridun Mahallesi'ndeki imam M. Fethi Varlık'a ait 48 nolu evde kazı çalışmaları yapıldı. 2 katlı evin alt katında yapılan sığınağın, üst kattaki evin mutfağı ile bağlantısı olduğu saptandı. Polis, sığınağın gizlenmek için yapıldığını açıkladı. 3 aydan beri kayıp olan imam Fethi Varlık'ın nerede olduğu konusunda bilgi alınamazken, ismi gizli tutulan eşi, sığınakla ilgilerinin olmadığını, evi bir süre önce satın aldıklarını söyledi.

HALK, HİZBULLAH TETİKÇİSİNE TÜKÜRDÜ

Silvan'da 1992-1994 yıllarında 5 öldürme ve 3 yaralama eylemine katılan, Hizbullah'ın askeri kanat üyelerinden, tetikçi ‘Vahdettin’ kod adlı Musa Daşkın'a da işlediği cinayetlerin tatbikatı yaptırıldı. Daşkın, işlediği cinayetlerin yerlerini gösterdi.

26 Şubat 2000 tarihinde Malatya'da yakalanarak Diyarbakır'a getirilen Daşkın, Silvan'daki olayları Cumhuriyet Savcısı Bülent Yıldız'a büyük bir soğukkanlılıkla anlattı. 1992-94 tarihleri arasında Silvan merkezinde Mehmet Sait İşçi, Mehmet Çiçek, Hamdusena Kırtay, Şirin Cesur, Ahmet Okuyucu'nun öldürülmesi ile Vahit Ekinci, İhsan Yüce ve Mehmet Tokur'un yaralanması olaylarında tetikçilik ve gözcülük yapan Daşkın, cinayet talimatlarını ve silahları Mahmut Süzer adlı kişiden aldıklarını, eylemlerde Takarof ve Çek yapısı 16'lı tabanca kullanıldığını, öldürülen kişilerin PKK'lı olduklarını belirterek, pişman olduğunu söyledi.

Olası linç olayına karşın olağanüstü güvenlik önlemi alındı. Kalabalık arasında bazı vatandaşlar, Danış'a tükürdü.

Camide Hizbullah eğitimi veren 5 kişi gözaltında

ŞANLIURFA'da gerçekleştirilen bir operasyonda, çocuklara şeriat yanlısı ders veren ve Hizbullah'ın eğitmenleri olduğu ileri sürülen 5 kişi gözaltına alındı.

Bir ihbarı değerlendiren Şanlıurfa Terörle Mücadele Şube ekipleri, Hizbullah'ın kent merkezinde bir camiyi üs olarak kullandığını belirledi. Haleplibahçe mahallesinde bulunan Öncel Kardeşler Camii'ne düzenlenen operasyonda, yaşları 10 ila 15 arasında değişen 68 çocuğa şeriat yanlısı ders veren ve Hizbullahçı oldukları iddia edilen 5 eğitmen, suçüstü yakalandı. 5 Hizbullahçı'yı gözaltına alan polis, çocukları da toplu halde Terörle Mücadele Şubesi'ne götürdü. Hizbullah'ın eğitmenleri polis tarafından sorgulanırken, Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü salonunda oturtulan çocukların ailelerine haber verildi.

Tutukluluğunun devamına...

BELÇİKA'nın Gent Temyiz Mahkemesi, Özdemir Sabancı suikastı faillerinden Fehriye Erdal ile yasadışı DHKP-C örgütü üyeleri Musa Asaoğlu ve Hasan Saz'ın kefaletle serbest bırakılmalarını ve tutuksuz yargılanmalarını reddetti. Savcılığın itirazını değerlendiren mahkeme, sanıkların tutuklu kalmalarını kararlaştırdı. Fehriye Erdal ve diğer iki sanık, geniş kapsamlı güvenlik önlemleri çerçevesinde, Brugges Cezaevi'ne nakledildiler.

Lavabonun altında gizli

Silvan'da imam Fethi Varlık'ın Feridun Mahallesindeki evin altında bulunan sığınak şimdiye kadar bulunanlardan oldukça ilginç bir özelliğe sahip. Sadece eylemlerden sonra gizlenmek için yapılmış. Ancak en ilginci, evin ikinci katıyla bağlantılı olması. İki katlı evin üst katındaki mutfakta lavabonun altından gizli bir bölmeyle sığınağa iniliyor. Yani neredeyse; katlı sığınak.

3 kız kardeşini eve teslim Hizbullahçı'larla evlendirdi

DİYARBAKIR'da tutuklanan Hizbullahçı Necdet Manar'ın, örgütün fetva vermesi üzerine sevap diye 3 kızkardeşini örgüt militanlarıyla evlendirdiği ortaya çıktı. Hizbullah'ın, kızkardeşlerinin örgüt militanlarıyla evlenmesi için fetva verdiğini anlatan Necdet Manar, Maryet, Hatice ve Nüzeyte adlı kızkardeşlerini anne ve babasından habersiz olarak evlenecek olan örgüt militanlarının evine teslim ettiğini söyledi.

Necdet Manar, ifadesinde şöyle dedi: ‘‘Ferit Dilekcan beni Fırat Bal isimli aynı örgüt içerisinde yer aldığını öğrendiğim şahısla tanıştırdı. Kızkardeşlerinden birisini Fırat Bal'la evlendireceğimi söyledi, ben de kabul ettim. Fırat Bal, bana Ali Paşa semtindeki evinin adresini verdi. Daha sonra cemaatin talimatı gereği ben de kızkardeşim Maryete'yi, Fırat Bal'a evinde teslim ettim.’’

Bundan sonra Ömer Çelebi ve Mehmet Arıca isimli aynı örgüt içerisinde yer alan kişilerle tanıştırıldığını ve diğer 2 kızkardeşini bu kişilerle evlendirmesi için talimat geldiğini anlatan Hizbullahçı Manar, ‘‘Kızkardeşim Nüzeyfe'yi Mehmet Arıca, Hatice'yi Ömer Çelebi'yle dini gerekleri yerine getirerek evlendirdim. Kızkardeşlerimi evlendirirken anne ve babama bilgi vermeden habersiz götürüp teslim ettim’’ diye konuştu.

15 imam vahşet kurbanı

DİYANET İşleri Başkanlığı, 1992- 1999 yılları arasında Hizbullah terör örgütünün 15 imamı şehit ettiğini açıkladı. Camilerini teslim etmedikleri için öldürülen 15 imamın adları, görev yerleri şöyle: Diyarbakır: Abdi Ugas (Silvan Yolaç Köyü), Sıddık Turhallı (Merkez Berat), İsmet Demirci (Ergani Nurullah), Abdülhalim Yaz (Silvan Görentepe Köyü), Ubeydullah Dalar (Merkez Şehitlik), Abdusselam Eren (Kulp Baloğlu Köyü), Hüseyin Yağmur (Kaynartepe), İrfan Ulaş (Bismil Akçay Köyü), Şakir Anar (Silvan Darköprü Köyü), Tahsin İbiçekler (Çınar Demirölçek Köyü), Bekir Tüylü (Merkez İstasyon), Batman: M.Arif Baskın (Merkez Peygamber Camii), Nurullah Atılgan (Merkez Şevket Başak), Ağrı: Yusuf Karaduman (Doğubeyazıt Fatih), İçel: Şükrü Türedi (Tarsus Merkez)

Haberin Devamı

Fazilet Hizbullahçı 2 yöneticiyi ihraç edecek

FP Malatya il yönetim kurulu üyesi Hasan Dündar'ın tutuklanması ve ardından merkez ilçe başkanı Ali Bakan'ın gözaltına alınması partiyi karıştırdı. FP Malatya İl Başkanı Mustafa Özhüsrev, partilerinin Hizbullah terör örgütüyle ilgisinin olamayacağını, Hasan Dündar ve Ali Bakan'ın neyle suçlandığını bilmediğini belirterek şöyle dedi: ‘‘Her iki arkadaşımızın da suçlu olup olmadıklarına yargı karar verecek. Şimdiden bu arkadaşların suçlu gösterilmesi bizleri üzmüştür. FP'nin diğer partilerden farklı bir yanı yoktur. Bu arkadaşların suçlu oldukları ortaya çıkarsa, istifa etmelerini beklemeden ihraç edeceğiz.’’

Ali Bakan'ın, 5 yıl önce bazı konuşmalarında, ‘‘Ben Hizbullah'ım’’ dediği, konuşmalarının bulunduğu video kasetlerin ele geçirildiği ve bu kasetlerde Alkan'ın Hizbullah'ı övdüğü iddia ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!